Splićanin Hrvoje Krolo, televizijski novinar zaljubljen u kuhanje koji recepte objavljuje na Instagramu, a sada piše i kuharicu, za magazin Gloria kaže da ljeto ne može zamisliti bez roštilja, da meso voli više od ribe, a svoju verziju sushija radi od - pršuta i sira.
Premda ove godine slavi petnaestu obljetnicu rada na televiziji, 33-godišnjeg Splićanina Hrvoja Krolu njegovi sugrađani i danas na ulici najčešće zaustavljaju zbog - kulinarskih savjeta. Dugogodišnji novinar emisije IN Magazin na Novoj TV kaže da mu je to veliki kompliment jer već neko vrijeme paralelno s televizijskom gradi i kuharsku karijeru: čest je gost na humanitarnim gastro događanjima, njegov hashtag “Krolinakuhinja” na Instagramu, na kojem objavljuje fotografije i recepte svojih jela. Bit će to, kaže Hrvoje, prava poslastica za ljubitelje mesa - koje je njemu najveće nadahnuće.
Kako to da vam je kao čovjeku s mora meso draže od ribe?
- Meso mi je izazovnije jer zahtijeva dulju pripremu, osim toga sljubljuje se s puno više namirnica.
Odakle vam strast prema kuhanju?
- Za moju ljubav prema kuhanju zaslužna je majka Marija, koja je vrsna kuharica, a ja sam, kao veliki gurman, od malih nogu s njom provodio puno vremena u kuhinji. S devet godina sam već znao peći palačinke. Otac Vlado me pak poučio tajnama roštilja, bez kojeg mi je ljeto nezamislivo.
Koja vam je kuhinja najveći izazov?
- Mediteranska. Ništa jelima ne daje pečat kao lovor, ružmarin, maslinovo ulje, aceto balsamico i ostali mediteranski začini. Od drugih kuhinja favorit mi je japanska, zbog sushija.
Samo za čitatelje magazina Gloria otkrio je svoj čuveni recept: JANJEĆI KOTLETI S KORICOM OD PISTACIJA I ZELENOM TJESTENINOM U UMAKU OD GLJIVA.
Sastojci za umak s kotletima:
- 1 kg janjećih kotleta
- 20 dag pistacija
- 1 bjelance
- 1,5 dl bijelog vina
- korjenasto povrće po želji
- 1/2 korijena peršina
- 4 mlada luka (samo bijeli dio)
- 1 dl maslinovog ulja
- 2 žlice krušnih mrvica
- sjeckano mediteransko začinsko bilje
- sol i papar
Sastojci za prilog od gljiva:
- 25 dag šampinjona
- 1 mala glavica crvenog luka
- 1 češanj češnjaka
- 2-3 dl janjećeg temeljca
- 1 dl maslinovog ulja
- 2 dl vrhnja za kuhanje
- 50 dag zelene tjestenine
- sol i papar
Priprava
Kotlete začiniti solju i paprom te kratko zapeći na malo maslinovog ulja. Tako pripremljeno meso obložiti smjesom od začinskog bilja, krušnih mrvica, pistacija i lagano umućenog bjelanca.
Kotlete složiti u lim za pečenje, zajedno s povrćem te preko svega preliti preostalo maslinovo ulje. Peći 15-tak minuta na 200°C.
Kad je meso gotovo, odvojiti povrće i umak od pečenja, zaliti ih vinom te ih kratko prokuhati, a potom sve spojiti štapnim mikserom.
Za prilog od gljiva sitno nasjeckati luk i šampinjone te ih popržiti na maslinovom ulju s tim da se gljive dodaju nakon što luk požuti. Pirjati još 15-tak minuta, a u međuvremenu začiniti solju i paprom te polijevati temeljcem.
Na kraju dodati vrhnje za kuhanje te obraditi štapnim mikserom. Dovršiti na srednje jakoj vatri, ali ne dulje od dvije minute, te preliti preko kuhane zelene tjestenine i poslužiti s kotletima.
A gdje crpi ideje za svoje recepte, koje je jelo zvijezda njegove kuhinj i hoće li u njegovoj kuharici biti i slastica, čitajte u novom broju magazina Gloria!
Čitajte i:
Istarski vinar najviše voli morske specijalitete: 'Hedonist sam, ali srećom, nisam sklon debljanju'
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....