NEJA MARKIČEVIĆ/ CROPIX
MODNE PRIČE

Zagrebačka dizajnerica otkriva nam koji je hit sezone, ali i koji će joj komad biti favorit ovog ljeta

U povodu rođendana njezinog brenda Larie, dizajnerica MARINA MATIĆ otkrila je što je nadahnjuje, kakav joj je životni stil te kako kombinira poslovni i privatni život

U povodu rođendana njezinog brenda Larie, dizajnerica MARINA MATIĆ otkrila je što je nadahnjuje, kakav joj je životni stil te kako kombinira poslovni i privatni život

Zagrebačka dizajnerica Marina Matić u deset godina karijere profilirala se kao kreatorica glamurozne i ženstvene dnevne i večernje odjeće te vjenčanica, a redovito je na listi najbolje odjevenih Hrvatica. Njene kreacije nose samosvjesne i elegantne žene, a u povodu obljetnice svog brenda Larie pričala nam je o svojim počecima i daljnjim planovima te je dala i nekoliko savjeta mladim kolegama.

Zašto Larie?

- Pri smišljanju imena brenda važno mi je bilo da mi brzo ne dosadi, željela sam da se lako izgovara, a opet da ima veze s mojim pravim imenom. Tako je Larie nastao kao kratica mog imena, Marina, i djevojačkog prezimena Lacković.

Kako je izgledao vaš životni i poslovni put?

- Tek kad sam završila srednju školu i Tekstilno-tehnološki fakultet, smatrala sam da sam dovoljno zrela za ponuditi nešto konkretno i da stojim iza toga. Ove godine je deset godina otkako sam imala prvu modnu reviju i otkako postoji brend. U tih deset godina moja vizija se mijenjala, rasla skupa sa mnom, jer sam sazrela kao osoba, ali i kao dizajner. Na moje sazrijevanje je utjecalo i majčinstvo, jer sam u posljednjih pet godina dvaput postala majka, sinčića Vida i kćerkice Mine. Tako moje vrijeme, što se tiče mode, tek dolazi.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/ CROPIX

Odakle crpite inspiraciju?

- Uglavnom iz putovanja. Suprug Krešo i ja obožavamo putovati. Ali i iz svakodnevnog života, obitelji, filmova... Sve me to čini sretnom i inspiriranom.

Kako izgleda vaša nova kolekcija?

- Nova kolekcija je puna oversized odijela, dugačkih haljina, prsluka, suknji... Prevladavaju Larie boje, odnosno neboje - kako ih nazivamo - crna, bijela, bež, srebrna, zlatna.

Što je po vama hit ove sezone?

- Kad je riječ o bojama i uzorcima, ove sezone se nosi boja crnog vina/ bordo, kao i leopard uzorak. Hit su “slip” dugačke haljine, oversized blejzeri, a posebna poslastica su capri hlače koje se nakon dugo vremena vraćaju na sva vrata.

Što, po vama, čini dobro odjevenu ženu?

- Svakako uz to ide osobnost, volim kad se žena poigra s modom, bitan je stav, kao i način na koji žena to nosi.

Koji su vaši aduti za proljeće/ljeto?

- Svilene haljine maksi dužine.

Koji je najveći izazov u modnoj industriji?

- Biti dosljedan sebi, nadmašiti sebe i ostati svoj.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/ CROPIX

Kako izgleda vaš kreativni proces?

- Kreativni proces započinje potragom za materijalima. Nakon tog se stavlja sve na papir, stvara se neka vizija, kolekcija, modeli koji se nadovezuju, koji nadograđuju jedan na drugog. Izrađuju se krojevi. Zadnji stadij je ručni rad i ručna dorada, a tom se najviše veselim. I s tim zapravo stavljam točku na “i”.

Koliko je teško uspjeti na dizajnerskog sceni?

- Ako imate dobar PR i marketing, onda ide puno lakše, no to ne znači nužno da imate dobar proizvod. Ali ako se želite zadržati u modi, onda bi tu stvarno trebali ponuditi nešto drugačije, zadržati autohtonost, biti originalni, kvalitetni…

Kako biste opisali svoj modni stil?

- Odijevanju pristupam ležerno i opušteno, ne pratim slijepo trendove. Za sebe bih rekla da nisam dosadna osoba, a tako i za svoj stil. Obožavam kombinirati high street komade s onim dizajnerskim i dati svemu svoj finalni “touch”.

Tko je najviše utjecao na vaš stil?

- Pa ne bih rekla da je netko posebno utjecao na moj stil. Naravno da tu ima javnih osoba čiji vam se stil sviđa, posebno jer to današnji mediji i internetske platforme sugeriraju. Kako starim, tako sam sve više sigurna u sebe, u ono tko sam i vjerujem u ono što radim. Moj stil također raste sa mnom, mijenjao se kroz godine jer sam se i ja kao osoba razvijala.

Gdje najradije šopingirate?

- Najradije u Italiji. Imam nekolicinu svojih destinacija. Ja sam malo po tom pitanju “old school’’: kupujem preko weba, ali ipak volim doći u dućan, “pominglati”, opipati materijale, probati...

Pratite li trendove?

- Ne pratim slijepo trendove. Ne volim biti jednolična, stopljena s masom, ‘’kopipejstana’’ u instagramskom format. Ali kao dizajner nekad se moram prilagoditi trendu ili kupcu. No, uvijek nastojim zadržati svoj identitet.

Koji vam je najomiljeniji komad u ormaru?

- Crni oversized sako, dapače, mislim da ih imam više od dvadeset, te oversized baloner.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/ CROPIX

Kako izgleda vaša beauty rutina?

- Tu zaista ne kompliciram. Bitno mi je da se lice ujutro i navečer dobro očisti i da bude uvijek dovoljno hidratizirano, odnosno nahranjeno. Lice masiram svakodnevno, a maske za lice koristim dvaput tjedno. Šminku nanosim zaista minimalno: toniranu kremu s visokim zaštitnim faktorom, kremasto rumenilo i olovku za usne.

Kako se opuštate?

- U tišini, tada i najviše stvaram. Ne volim buku, ne volim duge izlaske. Volim se naspavati, pogledati neki dokumentarac ili pročitati knjigu čija je tematika također opuštajuća.

Koje je najzanimljivije putovanje na kojem ste bili i zašto?

- Svako putovanje mi je zanimljivo, sa svakog nešto ponesem, zapamtim po nečemu. Izdvojit ću putovanje koje je najdulje trajalo jer smo posjetili najviše zemalja: Hong Kong, Vijetnam, Singapur i Tajland. No, meni najdraže je bilo Venecija - Siena - Rim. Putovali smo vlakom i to mi je bilo baš simpatično, neopterećeno smo se vozili, pijuckali, jeli... a pritom razgledavali predivnu Italiju.

Kako balansirate između posla i obitelji?

- Smatram da ne možeš i u jednom i u drugom dati sto posto od sebe. Nažalost, to je tako kod nas žena. Moraš izabrati stranu kojoj ćeš biti posvećeniji. Za mene je obitelj ono što sam ja i u čemu želim biti najbolja. Nisam se odrekla nijednog, ali sam posložila prioritete, kao i sposobnost dobre organizacije.

Što najviše volite jesti?

- Veliki sam gurman, kao i svi u mojoj obitelji. Nema jela koje ne kuham i ne jedem, kao i svi moji. Ali ipak najviše kuham variva te spremam ribu i jela thai kuhinje.

Linker
06. svibanj 2024 14:49