Grupa Riva

 KPA/UNITED ARCHIVES/PROFIMEDIA
Povjesni uspjeh

35 godina od pobjede: Grupa Riva dovela je Eurosong u Zagreb, natjecanje skoro obilježio neviđeni skandal

Pobjednička pjesma "Rock me" oduševila je razigranim ritmom fanove Eurosonga, a jednaki uspjeh, ako je vjerovati kladionicama, mogao bi postići Baby Lasagna s hitom "Rim Tim Tagi Dim".

Pobjednička pjesma "Rock me" oduševila je razigranim ritmom fanove Eurosonga, a jednaki uspjeh, ako je vjerovati kladionicama, mogao bi postići Baby Lasagna s hitom "Rim Tim Tagi Dim".

Kako se bliži najveći, dugo iščekivani glazbeni spektakl u Malmö Areni, a Baby Lasagna i naš tim bruse posljednje detalje prije nastupa prve polufinalne večeri, cijela zemlja drži fige da se prvo mjesto istarskog glazbenika na kladionicama, koji je potkraj prošlog tjedna ponovno izbio na čelo s 24 posto šansi za slavlje - pretoči u pobjedu. Marko Purišić nastupit će u utorak, 7. svibnja, sedmi po redu. Prođe li sve kako priželjkujemo, "Rim Tim Tagi Dim" mogao bi Eurosong ponovno dovesti u Hrvatsku. Naime, prije 35 godina, 6. svibnja, to je već uspjelo grupi zadarskoj grupi "Riva" s pjesmom "Rock me": bio je to prvi i zasad jedini put da su hrvatski izvođači pobijedili na Eurosongu. Razigrani, plesni hit otpjevala je tada 21-godišnja Emilija Kokić u crno-crveno-bijeloj kombinaciji Snježane Vego koji je u švicarskoj Lausannei osvojio 137 bodova.

Dodajmo i to kako su Zadrani te 1989. godine za Emiliju Kokić i kolege iz benda, Zvonu Zrilića, Boška Colića, Nenada Nakića i Dadu Musapa, po povratku iz Švicarske priredili veličanstven doček. Zbog njih se okupilo oko 50.000 sugrađana, a Emilija Kokić se povodom 25. obljetnice pobjede na Eurosongu, za Deutsche Welle, prisjetila kako je doživjela nastup: "Tresla sam se od uzbuđenja i od treme, pored ostalog i zbog činjenice što sam odrasla u Švicarskoj. Tamo sam išla u školu. Cijela ta priča o Euroviziji bila je za mene kao odlazak u zabavni park za neko dijete. Otišli smo u Lausanne s velikim uzbuđenjem. Isprva sam bila uplašena i mislila da možda nisam dorasla zadatku. Pitala sam se što ja to europskoj publici uopće mogu ponuditi osim svoje radosti, punog srca i iskrenosti. Na kraju se ispostavilo da su to bili naši glavni aduti i da se nemam čega bojati", ispričala je pjevačica.

Bio je to glazbeni podvig za pamćenje jer je konkurencija bila vrlo jaka. Primjerice, za Italiju je nastupila svjetski poznata pjevačica Anna Oxa s pjesmom "Avrei Voluto", ali na kraju je završila na 9. mjestu, s 56 bodova. Zadrani su, pak, dobili maksimalni broj bodova od četiri zemlje (Izraela, Turske, Irske i Velike Britanije, dok je žiri tadašnje države, Jugoslavije, dvanaest bodova dao Švedskoj. Gotovo odmah po povratka Rive s Eurosonga, počele su pripreme za organiziranje prestižnog glazbenog događaja 1990., u Zagrebu ili u Zadru. Naposljetku je odlučeno da će grad domaćin biti Zagreb dok je samo natjecanje održano 5. svibnja, u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Na glamuroznoj večeri sudjelovale se 22 zemlje, zemlju domaćina predstavljala je Tajči s pjesmom "Hajde da ludujemo" dok su događaj vodile zagrebačke legende, Helga Vlahović i Oliver Mlakar. Mnogo godina kasnije, omiljeni Oliver otkrio je kako je audicija za voditelje Eurosonga raspisana gotovo odmah nakon pobjede grupe "Riva". Iako je svaka republika bivše države imala svoje favorite, Oliver Mlakar otkrio je u svibnju 2018. kako velike konkurencije zapravo nije bilo.

image

Oliver Mlakar i Helga Vlahović

CROPIX

"Uvjet bio tečno vladanje dvaju jezika. Bilo je voditeljica koje su govorile jezike, ali ni jedna nije bila ravna Helgi. Nitko joj nije mogao parirati. Ne sjećam se više tko se sve prijavio na audiciju, ali otpali su čim su probali nešto izgovoriti na drugim jezicima. Helga i ja smo bili najjači, ona je pokrivala germanski dio, a ja romanski. Helga je tečno govorila njemački i engleski, a ja talijanski i francuski", rekao je legendarni voditelj za 24 sata, dodajući kako je malo nedostajalo da se Helga Vlahović, koja je preminula u veljači 2012., i on povuku s Eurosonga te svoje mjesto prepuste drugom voditeljskom paru. Naime, s Helgom Vlahović i Oliverom Mlakarom paralelno je pripreman još jedan par, glumac Rene Medvešek (54) i beogradska voditeljica Dubravka Marković (58). Skandal se dogodio kada je tadašnji direktor projekta, Goran Radman, ujedno generalni direktor Televizije Zagreb, tri dana prije glazbenog događaja godine rekao da se još ne zna tko će voditi Euroviziju!

"Pomislio sam da su htjeli jednog voditelja iz Zagreba, a drugog iz Beograda. Mirisalo mi je kao da žele eliminirati Helgu, da je to bila igra s ciljem da uleti mala Markovićka", ispričao je Oliver Mlakar za 24 sata. Kako bi otkloniti moguće javno poniženje jedne od najboljih voditeljica u povijesti zagrebačke televizije i kolegice s kojom je godinama fantastično surađivao, Oliver se odlučio povući s Helgom. Skandal je odjeknuo cijelom Europom, dakako, promptno je sazvana tiskovna konferencija. Naposljetku je ideja o tome da bi Helgu Vlahović mogla zamijeniti druga voditeljica, zaboravljena. Helga je jednostavno bila Helga, voditeljica s kojom se nitko nije mogao mjeriti, a prvi i zasad jedini Eurosong u Zagrebu, protekao je prema planu. Na kraju dodajmo i to da je bi, obistini li se najava kladionica, Hrvatska još jednom mogla postati domaćin prestižnog glazbenog događaja. Sada preostaje poželjeti sreću Baby Lasagni i nadati se pobjedi.

Linker
07. svibanj 2024 12:50