JUSTIN GOFF/GOFF PHOTOS/PROFIMEDIA
Trnovit put

Prva godina vladavine kralja Charlesa III.: Ponos i sreću ubrzo su zamijenili bolest, medijska hajka i protesti

Kralj Charles okrunjen je 6. svibnja prošle godine i entuzijazam s kojim je krenuo u obavljanje svojih dužnosti nažalost prekinula je teška bolest, no on je više nego odlučan nastaviti sa svojim kraljevskim obavezama.

Kralj Charles okrunjen je 6. svibnja prošle godine i entuzijazam s kojim je krenuo u obavljanje svojih dužnosti nažalost prekinula je teška bolest, no on je više nego odlučan nastaviti sa svojim kraljevskim obavezama.

Točno prije godinu dana, 6.svibnja princ Charles službeno je postao britanski kralj Charles III. i sa svojom voljenom Camillom, kraljicom pratiteljicom zakoračio na balkon Buckinghamske palače kako bi kao novi britanski suveren mahnuo okupljenoj masi. Uz njega su stajali njegovi najmiliji, supruga kraljica Camilla, sin, princ William, snaha, princeza Catherine, njihova djeca, sestra Anne sa svojom obitelji...Uglavnom idilična i povijesna slika koja se nije mogla vidjeti od krunidbe njegove majke 2. lipnja 1953.

image

Prvi put kao kralj u studenom je otvorio rad parlamenta

MARTYN WHEATLEY/CPNA POOL/SHUTTERSTOCK

Charles je neslužbeno postao kralj nakon smrti svoje majke, kraljice Elizabete II. 8. rujna 2022., a svi su nakon nekoliko tjedana ustvrdili kako se promjena vladavine dogodila lakše nego što se očekivalo. Bez velikih promjena, jednako decentno i posvećeno.

Do samo krunidbe kralj i kraljica suočili su se s mnogo toga - od kontroverznih Harryjevih memoara ‘‘Spare‘‘ u kojima je bocnuo sve članove svoje obitelji, odradili su kao par vrlo važan državnički posjet Njemačkoj, a obavili su i brojne kraljevske dužnosti gdje su ih Britanci vrlo srdačno prihvatili kao nove suverene.

image

Na Pony Club Mounted Games, konjičkom showu u Windsoru

STEPHEN LOCK/I-IMAGES/EYEVINE/PROFIMEDIA

A Charlesova krunidba bila je vrhunski i naravno povijesni događaj kojem su prisustvovali brojni članovi ostalih kraljevskih kuća, a njegovo pojavljivanje s krunom na glavi na balkonu Buckinghamske palače, okružen svojim najmilijima, za Charlesa je bilo poput konačnog dolaska na cilj. Jer krunu je čekao od svoje treće godine kada ga je mama proglasila princom od Walesa, titulom koja se tradicionalno dodjeljuje nasljednicima prijestolja koja datira još iz 13. stoljeća.

image

Charles i Camilla pojavili su se sami na uskršnjoj misi

JAMES SHAW/SHUTTERSTOCK

Charles i Camilla brzo su se prihvatili službenih dužnosti pa su posjetili Francusku, zatim i Keniju, gdje se Charles osvrnuo na "odvratno" postupanje prema ljudima pod britanskom vlašću, zatim je govorio na Konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama u Dubaiju, pozvao južnokorejskog predsjednika Yoon Suk Yeola i prvu damu Kim Keon-Hee u goste…

I sam Charles bio je zadovoljan kako teče njegova vladavina pa je kraljem prošle godine objavio i dokumentarac o svemu što je napravio od smrti majke. Pokušao je uvesti malo moderniji i otvoreniji tip vladavine, modernizirati monarhiju i otvoriti još više prema narodu i to mu je u neki segmentima uspjelo.

image

Kralj Charles III. u državnom posjetu Keniji krajem prošle godine

STEPHEN LOCK/POOL/SHUTTERSTOCK

Uglavnom, kralj Charles ozbiljno je shvatio svoju novu funkciju i sve do početka 2024. obavljao ju više nego zadovoljavajuće. A onda su stigle potpuno neočekivane crne vijesti. Prvo njegova operacija prostate pa dijagnoza neimenovanog karcinoma, a onda velika operacija princeze od Walesa i također dijagnoza karcinoma.

image

Kao kraljevski par prošlog rujna posjetili su Francusku i pokrajnu Bordeaux

TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK

Bolest kralja i princeze Catherine duboko je poremetila funkcioniranje monarhije, iako su na svoja pleća sve ono neizostavno preuzeli kraljica Camilla i princ William, no sigurno s knedlom u grlu. U toj kriznoj situaciji otkrilo se kako im služba za odnose s javnošću uopće ne funkcionira jer su staru iskusnu gardu koja je s kraljičinom smrću otišla u mirovinu ili jednostavno napustila kraljevske dvore, zamijenili neiskusni, ali očito ambiciozni ljudi koji su monarhiji nanijeli priličnu štetu. Iznošenje poluinformacija, skrivanje istine, netransparentnost...sve je to rezultiralo medijskom hajkom s ciljem da se sazna istina što se događa s kraljem i princezom.

image

Posljednji put cijela obitelj viđena je na božićnoj misi prošle godine

GEOFF ROBINSON/SHUTTERSTOCK
image

Kraljevski par 30. travnja posjetio je UCH Macmillan Cancer Centre gdje su se susreli s doktorima i pacijentima

JAMES VEYSEY/SHUTTERSTOCK

Na kraju je sama princeza morala objaviti da boluje od karcinom, navodno su uslijedili otkazi u službi koja je to trebala lukavije i pametnije odraditi, a kralj Charles unatoč liječenju, vratio se s osmijehom na posao i tako zaustavio zle jezike. Njegov povratak na javnu scenu posljednjih tjedan dana donio je umirujuću atmosferu i sada su sve molitve upućene princezi od Walesa i njezinom ozdravljenju jer s ovakvom krizom britanska monarhija se dugo nije susrela. Nekog posebnog slavlja za prvu godišnjicu kraljeve vladavine neće biti, no tim povodom Kraljevska konjska artiljerija u Green Parku ispalila je 41 plotun iz šest topova u Hyde Parku.

image

Protivnici monarhije protestiraju na Trafalgar Square-u

AA/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA
image

Eksplozivno slavlje prve Charlesove godišnjice na prijestolju

YUI MOK/PA IMAGES/PROFIMEDIA

No koliko god je povijest britanske monarhije duga, tradicija na koju su mnogi Britanci ponosni, postoje i oni koji bi ju rado ukinuli. Omanja grupi protivnika monarhije za kraljevu godišnjicu, ne mareći za bolesti i teškoće, okupila se na londonskom Trafalgar Squareu s transparentima ‘‘On nije moj kralj‘‘, ‘‘Njemu 39 milijuna funti, a nama ništa‘‘, ‘‘Abolirati monarhiju‘‘...

Linker
16. svibanj 2024 08:52