Umjetnička direktorica kazališta Mala scena Buga Marija Šimić predstavlja deserte po svojoj mjeri - koji su jednostavno za pripremi i, zajedno s pečenjem, gotovi za sat vremena.
"Moje svakodnevno kuhanje slično je onom glavne junakinje u našoj predstavi "Debela", koja je "ekspert u šuć-muć pa prolij kuhinji". Slana jela, naime, na brzinu improviziram od onoga što imam u hladnjaku", smije se svestrana Buga Marija Šimić (26), operna pjevačica, glumica i umjetnička direktorica zagrebačke Male scene. Buga je prva među kazalištarcima doskočila problemu zatvorenih vrata kulturnih ustanova u doba epidemije koronavirusa pa je njeno dječje kazalište prikazivalo online predstave koje su se igrale uživo.
A za vrijeme rada od kuće najviše je uživala u činjenici da je nakon dugo vremena s njom njezin dečko, operni pjevač Toni Nežić, koji je od prošle jeseni na usavršavanju u milanskoj Scali, do daljnjeg zatvorenoj zbog pandemije. Kako oboje vole fino i puno jesti, kad je o kuhanju riječ, ravnopravno su se podijelili: Toni je majstor u spravljanju slanih jela, dok je Buga zadužena za kolače.
"Ozbiljnije sam počela kuhati kada sam nakon Muzičke akademije otišla na usavršavanje u Švicarsku gdje su restorani vrlo skupi pa kao studentica i nisam imala velikog izbora. No, kako obožavam slatko, za njega ću se i više potruditi, ali ti kolači moraju biti gotovi za maksimalno sat vremena, i to zajedno s pečenjem jer nemam previše strpljenja", kaže Buga kojoj je najdraži kolač biskvit od jogurta s voćem. Ta je slastica, kaže, po njenoj mjeri jer je ukusna, brzo je gotova, a i vrlo je jednostavna jer se svi sastojci mjere čašom od jogurta.
"Zasad se još ne usudim peći kompliciranije kolače jer oni zahtijevaju veliku preciznost i puno vremena, već tih desetak u kojima sam se izvještila. Ako poželim nešto slatko na brzinu, onda ispečem palačinke, a dan najradije završavam čašom toplog mlijeka s medom i cimetom".
Buga Marija Šimić ispekla je slastan čokoladni brownie koji se 'ljubi' s hladnim sladoledom od vanilije.
Čokoladni Fudgy Brownie
Sastojci
- 225 g čokolade za kuhanje
- 12 žlica rastopljenog maslaca
- 220 g šećera
- 2 jaja
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- 95 g brašna
- 30 g kakao praha
- prstohvat soli
Priprava
Čokoladu nasjeckati na manje kockice i pola količine otopiti na pari. U zdjeli izmiksati maslac i šećer. Dodati jaja i ekstrakt vanilije te sve tući pjenjačom, dok smjesa ne postane svijetla i prozračna. Potom pjenjačom umiješati otopljenu i ohlađenu čokoladu. Zatim špatulom umiješati brašno, kakao prah i malo soli. Ne previše miješati kako bi tekstura smjese ostala rahla. Na kraju umiješati kockice čokolade. Peći na 180 stupnjeva oko pola sata.
Umjetnička direktorica kazališta Mala scena obožava deserte čija priprava traje manje od sat vremena.
Biskvit s trešnjama
Sastojci
- čaša jogurta
- 1 i pol čaša šećera
- 2 jaja, pola čaše ulja
- 2 čaše glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2 vanilin šećera
- šećer u prahu
- voće po želji (najbolje iz konzerve)
Priprava
Sve sastojke staviti u zdjelu i miksati dok se ne dobije ujednačena smjesa malo gušće konzistencije. Namazati protvan maslacem, izliti smjesu u kalup za pečenje te po površini rasporediti voće. Ako je iz konzerve, potrebno ga je prvo ocijediti. Peći pola sata na 180 stup-njeva. Kada se kolač ohladi, posuti ga šećerom u prahu.
Čitajte i:
Raj za ljubitelje tjestenine: Probajte suzdržati zazubice na ponudu neobičnog street fooda u Zagrebu
Vratio se iz Škotske pa otišao u Dalmaciju! Mate Janković svojom gastro ponudom osvaja Makarsku
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....