Novi adut splitske gastronomske ponude je restoran Josipa Granića, čiji su specijaliteti burgeri, tjestenine i položaj na suncem okupanoj plaži Bačvice.
Grill pub Tortuga Splićanina Josipa Granića (27) u nepunih je mjesec dana od otvorenja postao nezaobilazno gastro okupljalište gurmana koji onamo odlaze zbog odličnih burgera, ali i atraktivne lokacije - na plaži Bačvice. - Uređenje interijera kombinacija je industrijskog dizajna i gusarskih elemenata od kojih je većina rađena baš za naš lokal.
Naime, Tortuga je karipski otok, a u Srednjem vijeku bio je utočište pirata - tumači splitski ugostitelj, koji je po struci geodet, a ovo mu je prvi restoran. Zato se njegov chef Luka Žankov (25) može pohvaliti višegodišnjim iskustvom. Prije nego što je preuzeo kuhinju Tortuge, kalio se u poznatim hrvatskim restoranima ovjenčanima Michelinovom zvjezdicom.
Tortugin mladi tim ponosan je i na veliki izbor piva, od kojih su većina domaća, craft. A poseban “ specijalitet” kuće je pogled na more, uz koji je svaki provod za stolom - mnogo slađi.
Tjestenina sa škampima i pjenicom od šafrana
SASTOJCI (ZA 4 OSOBE)
- 1,5 kg škampi
- 2 luka
- 2 zrele rajčice
- 2,5 dl vrhnja za kuhanje
- 5 dag maslaca
- malo šafrana
- 3 češnja češnjaka
- 1 vezica peršina
- 2 dl bijelog vina
- 50 dag tjestenine
PRIPRAVA
Škampima odvojiti repove, koji se poprže na tavi, a glave dodati u posudu s pirjanim lukom te podliti s 1 dl vina. Kad se alkohol reducira, dodati rajčice, češnjak i peršin. Kuhati 20-ak minuta na laganoj vatri. Umak preliti po kuhanoj tjestenini, zajedno s repovima škampi i pjenicom od šafrana, za koju je potrebno šafran prvo pomočiti u 3 dl vruće vode, a potom ga pomiješati s pirjanim lukom. Zaliti ostatkom vina, a kad se reducira, dodati vodu od šafrana. Sve skupa kuhati 20-ak minuta te na kraju umiješati vrhnje i maslac.
Tortuga burger
SASTOJCI (ZA 4 OSOBE)
- 4 mliječna peciva
- 60 dag mljevenog mesa
- 1 jaje
- 2 luka
- 1 dag majoneze
- 3 dag tartufate
- 1 žličica kiselog vrhnja
- 1 vezica vlasca
- 5 dag rikule
- sol i papar
PRIPRAVA
Meso pomiješati s jajem te začiniti solju i paprom. Formirati u pljeskavice i zapeći sa svih strana na tavi. Na istoj tavi kratko zagrijati peciva koja se razrežu na dva dijela. Donji dio premazati umakom od mješavine tartufate, majoneze, vrhnja i vlasca, a potom nastaviti slagati tako da prvo ide luk koji se karamelizira na tavi, zatim meso i na kraju rikula. Poklopiti drugom polovicom peciva.
Čitajte i:
Kuhinja uspomena 'Domaćice Sanje': Ova tri njena recepta isti tren će vas vratiti u djetinjstvo
Savršeni ljetni doručak Željke Klemenčić: Sve je slađe jer uz sebe ima neodoljivog pomagača
Turski začin na dalmatinski način: Kuhao je i Jennifer Lopez, a nama otkrio recept za slastan ručak
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....