Chefica kuhinje Esplanade prije otvaranja hotela, koji slavi 95. rođendan, sa svojim je timom od neiskorištenog voća i povrća napravila marmelade, pesta i ajvare, a osmislila je i nove jelovnike bazirane na namirnicama s OPG-ova.
Nakon napornog tempa koji je imala prije koronavirusa i potresa, Ani Grgić (39), chefici kuhinje hotela Esplanade, izolacija je dobro došla da se resetira i opusti. Najviše je vremena provela s nećakinjama Nikom i Sarom, s kojima je skakala na trampolinu i pripremala zalogaje za zajedničke piknike u prirodi. No, nakon kratkog odmora vratila se na posao spremna za nove izazove.
Zašto ste, iako hotel nije radio, dolazili na radno mjesto?
- Esplanade je moj drugi dom. Naime, 20 godina rada u prestižnom hotelu nije samo stvar navike, već i golema odgovornost, priznanje u kojem uživam. Ovdje sam provela dane i noći, vikende i blagdane, i bilo je veoma teško gledati zatvoren i prazan hotel koji je donedavno vrvio gostima i bio prepun događanja. Najvažnije mi je bilo da spasimo namirnice pa sam sa svojim timom napravila marmelade i džemove, pesta, ajvare i ukiseljeno povrće. Dizajnirala sam nova jela i jelovnike, koje su gosti s nestrpljenjem dočekali.
Koje su promjene u ponudi Esplanade nakon otvorenja?
- Dio jelovnika prilagodili smo epidemiološkim mjerama pa je ponuda a la carte. Zagrepčani, željni druženja i gurmanskih poslastica, već uživaju na našim terasama Oleander i Le Bistro. Primjerice, doći rano ujutro i uživati u izlasku sunca uz slastan doručak uz pogled na grad poseban je gušt.
Na koje ste novosti, kao chefica, najviše ponosni?
- Novi sezonski jelovnici u restoranu Zinfandel’s i Le Bistrou bazirani su na jelima od domaćih, sezonskih namirnica s odabranih OPG-ova, među kojima su domaća kozja skuta, mladi špinat, šparoge, tartufi, vrganji, medvjeđi luk, domaće jagode, maline… Tu su i klasici poput brancina pečenog u soli, tatarskog bifteka te zapečenih štrukli Esplanade koji su sljedećih mjesec dana u specijalnoj ponudi od 95 kn za dvije porcije. Naime, Esplanade ove godine slavi veliki jubilej - 95 godina postojanja - pa je iznenađenja mnogo.
Štrukli
Sastojci (za kućni lim):
- 50 dag oštrog brašna
- 50 dag glatkog brašna
- 2 dl ulja
- žlica soli
- 2 jaja
- do 5 dl vode
Nadjev:
- 1 kg sira
- 4 jaja
- žlica soli
Za podlijevanje:
- 2,5 dl vrhnja za kuhanje
- 1 dl vrhnja za šlag (za 2 kg štrukli)
Priprava:
Sastojke za tijesto izmiksati, a zatim tijesto izraditi rukama, staviti ga u duboki lim i dobro nauljiti te ostaviti počivati dvadesetak minuta.
Za to vrijeme napraviti nadjev izmiksavši sir, jaja i sol. Na stol staviti stolnjak, posuti ga lagano oštrim brašnom i prebaciti na njega tijesto.
Pažljivo ga dlanovima i jagodicama razvlačiti prema rubovima stola sa svih strana, pazeći da ne pukne.
Kad je razvučeno, s oba ruba staviti nadjev i s obje strane pomoću stolnjaka savijati tijesto do polovice stola da se dobiju dvije savijače.
Tanjurićem za kolače rezati na manje komade i staviti u maslacem premazani lim te 25 minuta kuhati na 100 stupnjeva u pećnici. Ako pećnica nije na paru, kuhati štrukle u vreloj posoljenoj vodi s obje strane dok ne isplivaju.
Zatim ih izvaditi, ohladiti, staviti u keramičke posude, podliti vrhnjem i zapeći u pećnici oko pola sata na 160 - 170 stupnjeva.
Cijeli intervju s Anom Grgić, kao i druge zanimljive priče, čitajte u novom broju magazina Gloria uz koji vam darujemo kupone za najpovoljniji shopping!
SPECIJAL: DVA MJESECA NAKON POTRESA FOTO ESEJ NA ZAGREBAČKIM ULICAMA
JOSIPA LISAC: ‘Sama sam, ali ne i usamljena’
PREDRAG ŠTROMAR Pobjedničko slavlje u krugu obitelji
PUTOVANJE Najljepši krajolici Hrvatske
FELJTON: BILL GATES Intimni život čovjeka koji je pokrenuo kompjutorsku revoluciju
Pročitajte i:
Chef Zirojević, uz svoje omiljeno proljetno jelo, otkrio nam je da će uskoro ostvariti najveći san
Recept dostojan kraljice: Znamo kako napraviti jedan od omiljenih 'snackova' Elizabete II.
Lijepo vrijeme mami u prirodu: Imamo četiri brza recepta za slastan piknik
Ručak ne mora biti ni skup ni kompliciran da bi bio sjajan: Donosimo četiri provjerene ideje!
Chef Goran Kočiš samo je za nas pripremio svoje posljednje jelo u pregači kultnog Noela
Zbog jela po ovim receptima osjećati ćete se bolje, a nećete gubiti vrijeme u kuhinji
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....