Ovo tijesto omiljena je slastica mnogima, od slanih do slatkih jela zadovoljava svačije ukuse, a načina pripreme ima bezbroj!
Donosimo pet jednostavnih recepata i jamčimo jela za prste polizati.
VIDEO | Divlje, a ukusno: David Skoko skuhao nam je jelo koje smo odmah poželjeli isprobati
Košarice s umakom od vrganja
Sastojci
- 500 g lisnatog tijesta
- 40 g sušenih vrganja
- 1 luk
- 2 režnja češnjaka
- prstohvat svježeg ružmarina
- 30 g maslaca
- 450 ml goveđeg temeljca
- 120 ml suhog bijelog vina
- 120 ml vina marsale
- 1 žlica brašna
- 2 žlice maslinovog ulja
- sol i papar
- 1 jaje
Priprava
Tijesto tanko razvaljati i pomoću kalupa formirati košarice. Premazati ih umućenim jajetom te peći 15 - 20 minuta na 200 stupnjeva. Ohladiti i ostaviti sa strane. Vrganje namočiti u toploj vodi oko pola sata, dok ne omekšaju. Na laganoj vatri sotirati sitno narezani luk i češnjak dok luk ne postane staklast. Dodati marsalu i bijelo vino i kuhati dok većina tekućine ne ispari. Potom dodati gljive, ružmarin i temeljac. Kuhati dok tekućina ne ispari do pola. Začiniti, posebno izmiješati brašno i maslac, dodati umaku i kuhati uz miješanje dok se ne zgusne. Ohlađeni umak servirati u košaricama od lisnatog tijesta.
Mini tart s rajčicom i mozzarellom
Sastojci
- 1 pakiranje lisnatog tijesta
- 2 - 3 kuglice mozzarelle
- mini rajčice
- svježi bosiljak
- sol i papar
- maslinovo ulje
Priprava
Tijesto razvaljati dok ne postane dovoljno tanko te ga narezati na kvadrate željene veličine. Premazati ih maslinovim uljem, poslagati kriške mozzarelle, narezane rajčice i listove bosiljka. Začiniti te peći na 180 stupnjeva 15 - 20 minuta.
Tako to rade picajoli: Jedini recept za pizzu koji će vam ikad trebati, a ključna su dva sastojka!
Tortice sa špinatom
Sastojci
- 1 pakiranje lisnatog tijesta
- 400 g špinata
- 1 režanj češnjaka
- 250 g krem sira
- 1 jaje
- 50 g pinjola
- maslinovo ulje
- muškatni oraščić
- sol i papar
Priprava
Lisnato tijesto razvaljati, probosti vilicom, izrezati na tortice željene veličine te ih do upotrebe ostaviti u hladnjaku. Špinat oprati, dobro ocijediti te propirjati na maslinovom ulju sa sitno narezanim češnjakom. Kad špinat ‘uvene’, nakon desetak minuta premjestiti ga u drugu posudu, ocijediti, začiniti i pomiješati s krem sirom. Smjesu stavljati na tortice, posipati pinjolima, dignuti rubove tijesta, premazati ih umućenim jajetom i peći oko 20 minuta na 180 stupnjeva, dok se tijesto ne zarumeni.
Pužići s makom
Sastojci
- 250 g lisnatog tijesta
- 100 g mljevenog maka
- 50 g grožđica
- 70 g maslaca
- 70 g šećera u prahu
- 1 jaje
Priprava
Na pobrašnjenoj podlozi tijesto tanko razvaljati u pravokutnik. Grožđice sitno narezati pa pomiješati s ostalim sastojcima. Smjesu od maka i grožđica namazati na tijesto te ga saviti u roladu. Roladu staviti u hladnjak na dvadesetak minuta da se stvrdne. Izvaditi je i narezati na kolutove debljine 1,5 centimetra. Pužiće premazati umućenim jajetom, posložiti ih na papir za pečenje na limu te peći oko 20 minuta na 220 stupnjeva.
Proljetna su vitaminska bomba, a mi smo se prisjetili pet odličnih recepata u koje ćete se zaljubiti
Pastéis de nata
Sastojci
- 1 pakiranje lisnatog tijesta
- 40 g brašna
- 60 ml mlijeka
- 160 ml vode
- 240 g šećera
- 1 štapić cimeta
- 200 ml mlijeka
- 2 žličice koncentrata vanilije
- 6 žumanaca
Priprava
U posudi promiješati pjenjačom brašno i 60 ml mlijeka. U drugu posudu staviti vodu, šećer i štapić cimeta te grijati do 100 stupnjeva, dok se šećer ne otopi. U trećoj posudi zagrijati do vrenja mlijeko te ga zajedno s ekstraktom vanilije umiješati u smjesu od brašna. Potom uliti vruću vodu sa šećerom te sve zajedno miješati pjenjačom desetak minuta, dok smjesa ne postane mlaka. U mlaku smjesu umutiti žumance. Lisnato tijesto razvaljati i oblikovati u tuljce. Narezati na 2 - 3 cm debele komade i svaki krug staviti u kalup za muffine. Mokrim prstima formirati košarice. Uliti smjesu od jaja u 2/3 visine košarice te peći u zagrijanoj pećnici na 280 stupnjeva oko deset minuta, dok se krema ne karamelizira, odnosno ne dobije karakteristične tamne točkice.
Pročitajte i:
Mediteran na balkonu: Neodoljiv miris začinskog bilja neka vas odvede iz doma na obalu mora
VIDEO | David Skoko otkrio nam je omiljeni uskrsni recept, tajnu sretnog braka i vrhunski projekt
Internet luduje za ovom tortom u bojama duge: Treba vam 5 sastojaka, a spreman je za sat vremena
Donna Vekić izolaciju koristi za novu karijeru? Objavljenim videima otkrila dosad skrivenu strast
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....