Unatoč poslovnim obavezama, Nikša Kušelj uvijek pronađe vremena da svojoj partnerici i kćerkici skuha neko maštovito jelo, a posebno ga veseli zajednički odlazak u Dubrovnik gdje će pripremati ribu s mediteranskim začinima iz vlastitog vrta.
Nije tajna da među glumcima ima izvrsnih kuhara, a jedan od njih je i Nikša Kušelj (48), član zagrebačkog HNK. Usprkos tome što je u posljednje vrijeme prilično zauzet - iza njega je premijera drame “Kafka na žalu” redatelja Ivice Buljana, u studiju snima pjesme za vlastitu predstavu, a uskoro će u Dubrovniku s redateljem Brankom Ištvančićem završiti dokumentarno-igrani film o ratnim zbivanjima u gradu podno Srđa - uvijek pronađe vremena za kuhanje.
Svojoj životnoj partnerici, fotografkinji Mari Bratoš, i njihovoj kćerkici Pavli priprema vrhunske delicije, a ideje za recepte ponekad potraži na kanalu YouTube ili od kolega. Veseli ga skorašnji odlazak u rodni Cavtat i Dubrovnik gdje tradicionalno provodi ljeta, odlazi u ribolov i svaki dan smišlja nove recepte sa svježim začinima iz svog vrta.
Koliko riba znate prepoznati na prvu?
- Apsolutno sve. Ribu lovim odmalena i to je moj teren.
A meso?
- Imao sam sreću što mi je jedan djed bio ekspert za ribu, a drugi za meso pa sam još kao mali puno naučio o obje namirnice koje jednako volim.
Kad ste počeli kuhati?
- Kada sam došao na studij u Zagreb. Nikako mi se nije sviđala hrana u studentskoj menzi pa sam krenuo s lakšim jelima, poput tjestenine, tunjevine i kobasica.
Kako započinjete dan?
- Svako jutro trčim, zatim pojedem voće i napravim si sok od đumbira i limuna, a nakon toga idem na tržnicu.
Čega uvijek mora biti u vašoj smočnici?
- Maslinovog ulja, i to uvijek nekoliko vrsta. Dalmatinsko, istarsko, grčko, španjolsko…
Koji vam je omiljeni začin?
- Uvijek svježi začini. Bosiljak, ružmarin, kadulja, timijan, menta…
Slatko ili slano?
- Slano. Ali zbog moje Pavle spremam se napraviti Pavlovu tortu, iako nikada nisam radio kolače.
Hladna puretina
Sastojci
- 1 pureći zabatak
- 6 krušaka (sorta abate ili viola)
- malo svježeg ružmarina, kadulje i majčine dušice
- 5 - 6 klinčića
- med
- maslac
- maslinovo ulje
- 200 ml muškatnog vina
- sol, papar
Priprava
Pureći zabatak staviti u slanu vodu da odstoji oko pet sati. Meso izvaditi iz vode, osušiti ga, namazati maslacem, preliti maslinovim uljem te položiti u lim za pečenje u koji se doda vino. Posipati začinskim travama.
Peći oko dva sata na 200 stupnjeva. Tijekom pečenja meso dva puta okrenuti i podliti s malo vode. Kada je gotovo, meso ostaviti oko sat vremena da se hladi u pećnici, a umak odliti i ostaviti u hladnjaku.
Kruške narezati na pola, staviti na papir za pečenje, zaliti maslinovim uljem, posoliti, popapriti i preliti tankim nitima meda. Klinčiće staviti u malo vode i sve preliti po kruškama. Peći 40 minuta na 150 stupnjeva.
Za vrijeme pečenja kruške okrenuti dva puta. Meso narezati i servirati s kruškama. Pečenje preliti želatinoznim ohlađenim umakom, a kruške sokom u kojem su se pekle.
Poslužiti sa salatom. Jelo se servira dva do tri sata nakon pečenja.
A u kojim jelima njegova kćerkica Pavla najviše uživa i koju kuhinju njezin otac posebno voli, pročitajte u aktualnom broju Glorije, u kojoj vas, osim ove, čeka pregršt zanimljivih priča!
Svakom čitatelju darujemo i 'Biobaza Minty Freshness' - tekući pekmez za brzo tamnjenje.
Podsjetimo, još uvijek u prodaji je i Gloria s limitiranim izdanjem hit modnih dodataka po cijeni od 29,90 kn - naočalama ili praktičnom torbicom, uz koje dolaze i gumice za kosu.
Čitajte i:
Ecija Ojdanić dugo je muku mučila: 'Shvatila sam da je problem s kilogramima - u glavi'
Najpoznatija domaća kreatorica kolača i torti otkriva slastan recept s posebnom namirnicom
Tradicionalni recepti zagrebačkog ugostitelja Borne Janeša: Purgerski tanjur užitaka
Matejka Buča ima kuharicu s odličnim idejama za ručak: Otkrila nam je recept za savršene njoke!
Primabalerina nam predstavlja svoju omiljenu namirnicu: Daje energiju i čisti organizam
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....