Nakon što je završila prestižni Culinary Institute of America i brusila vještine u restoranima diljem svijeta, Zagrepčanka Ivana Bekavac u zalogajnici u centru grada pripravlja maštovite kreacije od neiskorištenih namirnica iz hladnjaka.
Kad je Ivana Bekavac (27) krajem srednjoškolskog obrazovanja u zagrebačkoj Klasičnoj gimnaziji rekla roditeljima da želi postati kuharica, malo je reći da ih je ostavila u potpunom šoku. Unatoč njihovim molbama da kao odlična učenica upiše “ozbiljni” fakultet, Ivana nije odustajala od svoje želje te je otputovala u New York - gdje je završila prestižni Culinary Institute of America (CIA).
"CIA mi je izgledao poput dvorca iz filmova o Harryju Potteru. Studenti i profesori ondje “žive” hranu, govori se samo o kuhanju, a o kulinarskim vještinama podučavaju najbolji mentori na svijetu. No, unatoč ljubavi prema kulturi hrane, mnogo polaznika Instituta tijekom tri godine studija odustane. Jer kuharski posao je jako težak, radi se po 15 - 16 sati na dan, a u školi smo imali i stres-testove kao što je kuhanje noću", kaže Ivana, koju je šira publika upoznala kao jednu od mentorica u showu “Kuhan i pečen”. Vještine je nakon školovanja brusila u restoranima diljem svijeta - od Amerike, Australije, Novog Zelanda pa i na jahtama koje plove Karibima, u slovenskoj Hiži Franko slavne chefice Ane Roš, u Splitu sa chefom Dinom Galvagnom, kojeg smatra najboljim hrvatskim kuharom.
"Volim stvarati nešto naizgled ni iz čega, igrati se i otkrivati nove stvari", kaže Ivana, koja trenutačno pripravlja samo gablece. U ponudi restorana dnevno je četiri do pet jela, koja smišlja na temelju dostupnih namirnica iz hrvatskih OPG-ova, a radno vrijeme je od 11 do 16 sati, odnosno - dok se sve ne pojede.
"Obožavam slatko, ali kolače ne držimo jer bih ih vjerojatno sama sve pojela. Priznajem da nisam neka majstorica u spravljanju deserata iako je moj prvi djetinji kulinarski pokušaj bila baš torta. Napravila sam je samo od brašna i vode, bila je tvrda kao kamen, a na užas moje mame uspjela sam unerediti cijelu kuhinju", govori Ivana, koja osim slatkog najviše voli jela od povrća. Recepte improvizira uglavnom od ostataka namirnica koje pronađe u hladnjaku, a jedno takvo jelo - Kumina salata - na meniju je njezine zalogajnice i u dva je tjedna rada njezina Kuta postala pravi hit.
Čitajte i:
Vratio se iz Škotske pa otišao u Dalmaciju! Mate Janković svojom gastro ponudom osvaja Makarsku
Raj za ljubitelje tjestenine: Probajte suzdržati zazubice na ponudu neobičnog street fooda u Zagrebu
Gastro sveznalica i omiljena lovkinja: 'Navečer imam najveći apetit, ali ga pokušavam zatomiti'
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....