Arheologinja Andrea Cukrov već 12 godina kuha, stilizira i fotografira jela za svoj gastro blog. Predstaavila nam je svoje favorite.
Kad završi s proučavanjem starina, što radi već 14 godina, Splićanka sa zagrebačkom adresom Andrea Cukrov (39) baca se na izazove u kuhinji. Prvi gastro blog "Voće i povrće" pokrenula je još 2008., a 2016. promijenila mu je naziv u - Cukar. U međuvremenu se fotografski izvještila, više se posvetila i stiliziranju samog tanjura te nastavila objavljivati kreativne veganske i mesne recepte.
Naravno, i slatke, jer kaže - što je život bez malo "cukra".
- Imam uistinu lijepu komunikaciju s čitateljima, a pitanja koja dobivam vrlo su šarolika - čime zamijeniti neki sastojak iz recepta, gdje kupiti malo teže dostupne namirnice, traže me savjete oko nabave malih kućanskih aparata... Na Instagramu često preporučujem i restorane, pomažem oko sourdough kruha, a ponekad dam i koji savjet za fotografiranje hrane - kaže jedna od prvih gastro blogerica u Hrvatskoj, a čitateljima Glorije In predstavlja hranu koja će se ovo ljeto češće naći na njezinu stolu.
Ricotta Cheesecake s borovnicama
Sastojci
- 500 g ricotta sira
- korica jednog limuna
- sok ½ limuna
- sok ½ naranče
- 70 g šećera
- 1 vanilin šećer,
- 30 g brašna
- prstohvat soli
- 3 jaja
- Za premazivanje
- 50 g pekmeza od borovnica
- 150 g svježih borovnica
- listići mente
Priprava
U zdjeli izmiješati ricottu, koricu limuna te sok limuna i naranče, a u drugoj brašno, šećer i vanilin šećer. Dodati mješavinu brašna ricotti pa sve nježno spojiti miješajući električnim mikserom na najmanjoj brzini. Na kraju umiješati jedno po jedno jaje. Prebaciti smjesu u mali kalup za torte (promjera 20 cm) koji ste obložili papirom za pečenje. Peći u pećnici zagrijanoj na 160 °C oko 50 minuta ili dok torta ne poprimi zlatnu boju, a sredina na dodir postane čvrsta. Pečenu tortu ostaviti hladiti u ugašenoj pećnici s odškrinutim vratima dok se ne spusti na sobnu temperaturu. Izvaditi je oprezno iz kalupa, premazati je pekmezom od borovnica i potom je potpuno ohladiti. Prije posluživanja ukrasite je svježim borovnicama.
Umak od indijskih oraščića
Sastojci
- 1 šalica indijskih oraščića
- namočenih preko noći
- 1/3 šalice mlake vode
- 1 žlica prehrambenog kvasca
- ½ dimljene mljevene paprike
- sok pola limuna
- prstohvat soli
Priprava
Indijske oraščiće namočiti u hladnoj vodi večer prije pripreme umaka ili barem nekoliko sati ranije. Dobro ih oprati i ocijediti.
Staviti indijske oraščiće u blender, dodati im 1/3 šalice mlake vode, prehrambeni kvasac, mljevenu papriku, limun i sol te sve blendati dok ne dobijete glatku smjesu. Dobivenu smjesu - umak prebacite u zdjelicu i poslužite uz brazilske kruščiće, sezonsku salatu i masline.
Napomena: Šalica je volumena 240 ml.
Confit od rajčica
Sastojci
- 1 kg cherry rajčica ili domaćih rajčica u ljetnim mjesecima
- 250 ml maslinovog ulja
- 3 - 4 prstohvata morske soli
- 2 - 3 režnja češnjaka
- timijan
- bosiljak
Priprava
Rajčice oprati i narezati. Složiti ih u jednom redu u posudu za pečenje pa ih preliti uljem. Rajčice ne moraju plivati u ulju, ali bi trebale biti u kontaktu s njim. Dodati sol, češnjak i začine po želji. Ubaciti u pećnicu zagrijanu na 170 stupnjeva i peći 35 - 40 minuta. Ulje smije tek lagano krčkati pa prema potrebi treba smanjiti temperaturu. Pečene rajčice poslužiti odmah, a ohlađene zajedno s uljem prebaciti u staklenke i zatvoriti. Čuvati ih desetak dana u hladnjaku.
Čitajte i:
Idealno za vrućine! Donosimo dva osvježavajuća recepta koji povezuju Aziju i Mediteran
Najpoznatija domaća kreatorica kolača i torti otkriva slastan recept s posebnom namirnicom
Ručak ne mora biti ni skup ni kompliciran da bi bio sjajan: Donosimo četiri provjerene ideje!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....