privatni album
u slast!

Recepti iz snova koji nastaju u trenu! Njezina potraga za savršenom kombinacijom nikad ne prestaje

Arheologinja Andrea Cukrov već 12 godina kuha, stilizira i fotografira jela za svoj gastro blog. Predstaavila nam je svoje favorite.

Arheologinja Andrea Cukrov već 12 godina kuha, stilizira i fotografira jela za svoj gastro blog. Predstaavila nam je svoje favorite.

Kad završi s proučavanjem starina, što radi već 14 godina, Splićanka sa zagrebačkom adresom Andrea Cukrov (39) baca se na izazove u kuhinji. Prvi gastro blog "Voće i povrće" pokrenula je još 2008., a 2016. promijenila mu je naziv u - Cukar. U međuvremenu se fotografski izvještila, više se posvetila i stiliziranju samog tanjura te nastavila objavljivati kreativne veganske i mesne recepte.

Naravno, i slatke, jer kaže - što je život bez malo "cukra".

- Imam uistinu lijepu komunikaciju s čitateljima, a pitanja koja dobivam vrlo su šarolika - čime zamijeniti neki sastojak iz recepta, gdje kupiti malo teže dostupne namirnice, traže me savjete oko nabave malih kućanskih aparata... Na Instagramu često preporučujem i restorane, pomažem oko sourdough kruha, a ponekad dam i koji savjet za fotografiranje hrane - kaže jedna od prvih gastro blogerica u Hrvatskoj, a čitateljima Glorije In predstavlja hranu koja će se ovo ljeto češće naći na njezinu stolu.

Ricotta Cheesecake s borovnicama

privatni album

Sastojci

  • 500 g ricotta sira
  • korica jednog limuna
  • sok ½ limuna
  • sok ½ naranče
  • 70 g šećera
  • 1 vanilin šećer,
  • 30 g brašna
  • prstohvat soli
  • 3 jaja
  • Za premazivanje
  • 50 g pekmeza od borovnica
  • 150 g svježih borovnica
  • listići mente

Priprava

U zdjeli izmiješati ricottu, koricu limuna te sok limuna i naranče, a u drugoj brašno, šećer i vanilin šećer. Dodati mješavinu brašna ricotti pa sve nježno spojiti miješajući električnim mikserom na najmanjoj brzini. Na kraju umiješati jedno po jedno jaje. Prebaciti smjesu u mali kalup za torte (promjera 20 cm) koji ste obložili papirom za pečenje. Peći u pećnici zagrijanoj na 160 °C oko 50 minuta ili dok torta ne poprimi zlatnu boju, a sredina na dodir postane čvrsta. Pečenu tortu ostaviti hladiti u ugašenoj pećnici s odškrinutim vratima dok se ne spusti na sobnu temperaturu. Izvaditi je oprezno iz kalupa, premazati je pekmezom od borovnica i potom je potpuno ohladiti. Prije posluživanja ukrasite je svježim borovnicama.

Svojim pratiteljima savjetujem gdje da nabave namirnice, tražim alternativne sastojke za recepte...', kaže blogerica Andrea Cukrov.

Umak od indijskih oraščića

privatni album

Sastojci

  • 1 šalica indijskih oraščića
  • namočenih preko noći
  • 1/3 šalice mlake vode
  • 1 žlica prehrambenog kvasca
  • ½ dimljene mljevene paprike
  • sok pola limuna
  • prstohvat soli

Priprava

Indijske oraščiće namočiti u hladnoj vodi večer prije pripreme umaka ili barem nekoliko sati ranije. Dobro ih oprati i ocijediti.

Staviti indijske oraščiće u blender, dodati im 1/3 šalice mlake vode, prehrambeni kvasac, mljevenu papriku, limun i sol te sve blendati dok ne dobijete glatku smjesu. Dobivenu smjesu - umak prebacite u zdjelicu i poslužite uz brazilske kruščiće, sezonsku salatu i masline.

Napomena: Šalica je volumena 240 ml.

Confit od rajčica

privatni album

Sastojci

  • 1 kg cherry rajčica ili domaćih rajčica u ljetnim mjesecima
  • 250 ml maslinovog ulja
  • 3 - 4 prstohvata morske soli
  • 2 - 3 režnja češnjaka
  • timijan
  • bosiljak

Priprava

Rajčice oprati i narezati. Složiti ih u jednom redu u posudu za pečenje pa ih preliti uljem. Rajčice ne moraju plivati u ulju, ali bi trebale biti u kontaktu s njim. Dodati sol, češnjak i začine po želji. Ubaciti u pećnicu zagrijanu na 170 stupnjeva i peći 35 - 40 minuta. Ulje smije tek lagano krčkati pa prema potrebi treba smanjiti temperaturu. Pečene rajčice poslužiti odmah, a ohlađene zajedno s uljem prebaciti u staklenke i zatvoriti. Čuvati ih desetak dana u hladnjaku.

Čitajte i:

Idealno za vrućine! Donosimo dva osvježavajuća recepta koji povezuju Aziju i Mediteran

Začini Orijenta na hrvatski način: Magični recepti Libanonke Farah koja je zbog ljubavi preselila u Zagreb

Mala škola kuhanja Massimove kćeri: 'U plodove moje nove strasti zaljubili su se i prijatelji i moj dečko'

Najpoznatija domaća kreatorica kolača i torti otkriva slastan recept s posebnom namirnicom

Ručak ne mora biti ni skup ni kompliciran da bi bio sjajan: Donosimo četiri provjerene ideje!

23. prosinac 2024 11:32