Ravnateljica Drame splitskog HNK, koja je ovih dana imala premijeru predstave nastale prema njezinu tekstu, obožava kuhati, a kao pravo vlaško dijete najviše uživa u autohtonim jelima.
U desetak godina kazališne karijere glumica Jelena Bosančić (34) dokazala se kao pjevačica, plesačica i redateljica, a kao ravnateljica Drame u splitskom HNK odradila je svoje prvo Splitsko ljeto, u sklopu kojeg je prošlog vikenda premijerno izvedena predstava ‘Gordana neće doći’ nastala prema njezinu tekstu. No da se pita njezine kolege, Jelena bi bila jednako uspješna i s kuhačom u ruci.
Kad ste obično za štednjakom?
- Posljednjih tjedana kuham uglavnom navečer, nakon proba i premijera. Unatoč koroni, Splitsko ljeto programski nikada nije bilo bogatije. Uz predstavu “Gordana neće doći”, u kojoj i glumim, imali smo još dvije dramske premijere.
Koje je vaše najhvaljenije ljetno jelo?
- Crni rižoto od sipe i kozica. No odlično pripremam i mesne specijalitete, a ovo ljeto prvi sam put radila domaće lazanje, prema receptu prijatelja sa Sicilije, koje su svi nahvalili.
Koja vam je omiljena kuhinja?
- Ja sam vlaško dite iz Dugopolja te se u mojoj obitelji najviše cijene autohtona, dalmatinska jela. U mom hladnjaku uvijek ima domaćih jaja, pancete, rajčica, blitve, svježeg kravljeg sira..., a najdraži začin mi je maslinovo ulje s feferonima te crno vino.
Gdje pronalazite recepte?
- Većinom sam ih pokupila od starijih članova obitelji. No znam ih potražiti i na internetu. Primjerice, ondje sam pronašla recept od chefa Mate Jankovića za pileće rolice. Puno dobrih recepata dobila sam od vlasnika splitskog restorana Makarun, koji ima najbolje makarune.
Hoćete li prije posegnuti za nečim slanim ili slatkim?
- Slanim, no kako moji bližnji vole slastice, često ih radim. Za nedjeljne ručkove s obitelji znam napraviti i po tri vrste slastica koje uglavnom sama osmišljavam. Posljednji takav slatki eksperiment, koji je ispao pun pogodak, jest torta od limuna i kreme od pistacija.
Tko vam je omiljeno društvo za stolom?
- Sin Andrej koji mi je ujedno najveći kritičar. Ali priznaje da mu mama radi najbolju tjesteninu s piletinom i pancetom u umaku od zobenog vrhnja za kuhanje. Naravno, kad god mogu, sama mijesim i tjesteninu.
Zeleni makaruni sa škampima i kozicama
SASTOJCI (ZA 4 OSOBE):
60 dag domaćih makaruna
20 dag očišćenih repova kozica
20 dag očišćenih repova škampi
2 dl bijelog vina
5 češnja češnjaka
1 luk
malo peršina
maslinovo ulje
sol i papar
PRIPRAVA:
Na maslinovu ulju kratko popržiti škampe i kozice te ih izvaditi iz posude.
Na istom ulju propirjati nascjekani luk i dva češnja češnjaka, a zatim dodati nasjeckanu rajčicu, sol i papar.
Nakon 10-ak minuta dodati makarune te pustiti da se kuhaju u umaku.
Na kraju dodati popržene repove škampi i kozica, zaliti vinom te ubaciti sitno nasjeckani peršin i ostatak luka.
Ostaviti na vatri još nekoliko minuta dok se sastojci ne sljube.
Čitajte i:
Istarski vinar najviše voli morske specijalitete: 'Hedonist sam, ali srećom, nisam sklon debljanju'
Turski začin na dalmatinski način: Kuhao je i Jennifer Lopez, a nama otkrio recept za slastan ručak
Gastro iskorak na višoj razini: 'Oni koji nam dolaze moraju biti spremni probati ono što nikad nisu'
Slasno ljetno osvježenje iz kuhinje Valentine Walme: Juhe od voća i povrća od kojih rastu zazubice
Idealno za vrućine! Donosimo dva osvježavajuća recepta koji povezuju Aziju i Mediteran
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....