Da je svježa smokva izvrstan dodatak jelima dokazuje ‘tematski’ jelovnik krčkog bistroa Punta Di Galleto. Otkrivamo njihove recepte za pizzu, tjesteninu i slasnu mascarpone kremu koje su rado podijelili s čitateljima Glorije IN.
Sezona je smokava i najslađe su tek ubrane s drva, no izvrsne su i u slanim te slatkim jelima. Od njih se rade kreme, mogu se poslužiti kratko pečene na grilu… A u svrhu promocije te sočne, autohtone namirnice u gradu Krku već četrnaest godina u rujnu se organiziraju Dani smokava.
Među lokalnim restoranima koji se natječu u pripravi maštovitih jela je i bistro caffe Punta Di Galleto, debitant ovogodišnjeg festivala. Njihov “takmičarski meni” osmislila je Mladenka Herić, voditeljica lokala i, kako je nazivaju kolege, dobri duh kuhinje.
Bijela pizza sa smokvama
SASTOJCI
- tijesto za pizzu
- 50 g vrhnja za kuhanje
- 400 g sira (barem tri vrste: gauda, mozzarella, gorgonzola…)
- rukola
- 150 g tanko narezanog pršuta
- svježe smokve
- naribani parmezan
- maslinovo ulje
PRIPRAVA
Tijesto razvući u željeni oblik, premazati ga vrhnjem i po njemu posložiti sir. Rubove pizze premazati maslinovim uljem te peći na 250 stupnjeva, 8 do 12 minuta, ovisno o pećnici. Na pečenu pizzu poslagati rukolu, pršut, narezane smokve i naribani parmezan.
Tjestenina sa smokvama
SASTOJCI (ZA 4 OSOBE)
- 350 g špageta
- 50 g mladog špinata
- 250 g ricotte
- 4 režnja češnjaka
- 8 svježih smokava
- 1 dl vrbničke žlahtine
- maslinovo ulje
- sol, papar
PRIPRAVA
Na ulju propirjati sitno narezani češnjak, dodati vino, pustiti da ispari do pola te ubaciti špinat i ricottu. Promiješati, začiniti te dodati narezane smokve. Umak pomiješati s kuhanom tjesteninom.
Mascarpone sa smokvama
SASTOJCI (ZA 4 OSOBE)
- 250 g mascarponea
- 200 g vrhnja za šlag
- 1 vanilin šećer
- 1 žlica šećera u prahu
- pola limuna
SASTOJCI ZA KREMU
- 300 g svježih smokava
- 3 žličice meda od kadulje
- 8 keksa Gran Cereale
PRIPRAVA
Izmiksati mascarpone, šećere, sok limuna te dodati tučeni šlag. Na laganoj vatri skuhati narezane i oguljene smokve s medom dok se ne dobije krema. Kekse zdrobiti. U čašu prvo složiti kekse, zatim naizmjence kremu od mascarponea i kremu od smokava. Servirati sa svježim komadićima smokve i listićima mente.
- O jelima razmišljam kod kuće, isprobavam okuse, začine i kombinaciju namirnica, i onda to prezentiram našim kuharima, koji ih dopunjuju i finaliziraju. I sama sam se iznenadila koliko svježe smokve gode na pizzi, koju smo ponudili tijekom Dana smokava, pa vjerujem da ćemo je ostaviti u stalnoj ponudi. Kod nas uspijeva nekoliko vrsta, sve su slasne i svježe i termički obrađene pa je šteta da se maksimalno ne iskoriste - govori Mladenka Herić, koja smokve i suši te radi i džemove. Maštovitost je, kaže, najbitnija “namirnica”, a naša obala - u ovo doba godine osobito bogata začinskim biljem, grožđem, smokvama... - podloga je za nebrojene mogućnosti u pripravi jela.
Čitajte i:
Recept Damira Kedže: Uz post od 16 sati dnevno skinuo sam sve kile nakupljene u karanteni
Kuhinja za sladokusce: Dva neobična recepta s voćem i ribom chefice Katarine Vrnec
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....