Ines Stipetic
Delicija iz rajskog vrta

Savršen spoj slatkog i slanog: Tri maštovita jela sa smokvama neće vas ostaviti ravnodušnima

Da je svježa smokva izvrstan dodatak jelima dokazuje ‘tematski’ jelovnik krčkog bistroa Punta Di Galleto. Otkrivamo njihove recepte za pizzu, tjesteninu i slasnu mascarpone kremu koje su rado podijelili s čitateljima Glorije IN.

Da je svježa smokva izvrstan dodatak jelima dokazuje ‘tematski’ jelovnik krčkog bistroa Punta Di Galleto. Otkrivamo njihove recepte za pizzu, tjesteninu i slasnu mascarpone kremu koje su rado podijelili s čitateljima Glorije IN.

Sezona je smokava i najslađe su tek ubrane s drva, no izvrsne su i u slanim te slatkim jelima. Od njih se rade kreme, mogu se poslužiti kratko pečene na grilu… A u svrhu promocije te sočne, autohtone namirnice u gradu Krku već četrnaest godina u rujnu se organiziraju Dani smokava.

kuhinja smokve, vlasnica Mladenka heric, bistro cafee bar Punta di Galetto, Krk, otok Krk, 040920
menu: bijela pizza sa smokvama, tjestenina sa smokvama, mascarpone crema sa svježim smokvama i medom
foto Ines Stipetic
Ines Stipetic
Voditeljica lokala Mladenka Herić suši smokve i radi džemove, a osmislila je i meni bistroa za nedavne Dane smokava na Krku.

Među lokalnim restoranima koji se natječu u pripravi maštovitih jela je i bistro caffe Punta Di Galleto, debitant ovogodišnjeg festivala. Njihov “takmičarski meni” osmislila je Mladenka Herić, voditeljica lokala i, kako je nazivaju kolege, dobri duh kuhinje.

Bijela pizza sa smokvama

kuhinja smokve, vlasnica Mladenka heric, bistro cafee bar Punta di Galetto, Krk, otok Krk, 040920
menu: bijela pizza sa smokvama, tjestenina sa smokvama, mascarpone crema sa svježim smokvama i medom
foto Ines Stipetic
Ines Stipetic
Bijela pizza sa smokvama.

SASTOJCI

  • tijesto za pizzu
  • 50 g vrhnja za kuhanje
  • 400 g sira (barem tri vrste: gauda, mozzarella, gorgonzola…)
  • rukola
  • 150 g tanko narezanog pršuta
  • svježe smokve
  • naribani parmezan
  • maslinovo ulje

PRIPRAVA

Tijesto razvući u željeni oblik, premazati ga vrhnjem i po njemu posložiti sir. Rubove pizze premazati maslinovim uljem te peći na 250 stupnjeva, 8 do 12 minuta, ovisno o pećnici. Na pečenu pizzu poslagati rukolu, pršut, narezane smokve i naribani parmezan.

Tjestenina sa smokvama

kuhinja smokve, vlasnica Mladenka heric, bistro cafee bar Punta di Galetto, Krk, otok Krk, 040920
menu: bijela pizza sa smokvama, tjestenina sa smokvama, mascarpone crema sa svježim smokvama i medom
foto Ines Stipetic
Ines Stipetic
Tjestenina sa smokvama.

SASTOJCI (ZA 4 OSOBE)

  • 350 g špageta
  • 50 g mladog špinata
  • 250 g ricotte
  • 4 režnja češnjaka
  • 8 svježih smokava
  • 1 dl vrbničke žlahtine
  • maslinovo ulje
  • sol, papar

PRIPRAVA

Na ulju propirjati sitno narezani češnjak, dodati vino, pustiti da ispari do pola te ubaciti špinat i ricottu. Promiješati, začiniti te dodati narezane smokve. Umak pomiješati s kuhanom tjesteninom.

Mascarpone sa smokvama

kuhinja smokve, vlasnica Mladenka heric, bistro cafee bar Punta di Galetto, Krk, otok Krk, 040920
menu: bijela pizza sa smokvama, tjestenina sa smokvama, mascarpone crema sa svježim smokvama i medom
foto Ines Stipetic
Ines Stipetic
Mascarpone sa smokvama.

SASTOJCI (ZA 4 OSOBE)

  • 250 g mascarponea
  • 200 g vrhnja za šlag
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žlica šećera u prahu
  • pola limuna

SASTOJCI ZA KREMU

  • 300 g svježih smokava
  • 3 žličice meda od kadulje
  • 8 keksa Gran Cereale

PRIPRAVA

Izmiksati mascarpone, šećere, sok limuna te dodati tučeni šlag. Na laganoj vatri skuhati narezane i oguljene smokve s medom dok se ne dobije krema. Kekse zdrobiti. U čašu prvo složiti kekse, zatim naizmjence kremu od mascarponea i kremu od smokava. Servirati sa svježim komadićima smokve i listićima mente.

- O jelima razmišljam kod kuće, isprobavam okuse, začine i kombinaciju namirnica, i onda to prezentiram našim kuharima, koji ih dopunjuju i finaliziraju. I sama sam se iznenadila koliko svježe smokve gode na pizzi, koju smo ponudili tijekom Dana smokava, pa vjerujem da ćemo je ostaviti u stalnoj ponudi. Kod nas uspijeva nekoliko vrsta, sve su slasne i svježe i termički obrađene pa je šteta da se maksimalno ne iskoriste - govori Mladenka Herić, koja smokve i suši te radi i džemove. Maštovitost je, kaže, najbitnija “namirnica”, a naša obala - u ovo doba godine osobito bogata začinskim biljem, grožđem, smokvama... - podloga je za nebrojene mogućnosti u pripravi jela.

Čitajte i:

Recept Damira Kedže: Uz post od 16 sati dnevno skinuo sam sve kile nakupljene u karanteni

Kuhinja za sladokusce: Dva neobična recepta s voćem i ribom chefice Katarine Vrnec

S pozornice za štednjak: Na ljetni ručak gurmanice Jelene Bosančić naprosto nitko ne ostaje ravnodušan

'Gusarski' gastro doživljaj u srcu Splita: Pub na poznatoj plaži nezaobilazno je okupljalište gurmana

Linker
05. studeni 2024 11:43