Glazbenica je presretna što živi izvan grada jer priprema povrće koje uzgaja u svojem vrtu, kokice kupuje od susjede, a brašno u obližnjem mlinu, dok jogurt radi sama, kao i tople pripravke za podizanje imuniteta.
Da ljubav ne ide samo kroz želudac, već se uz dobru hranu i puno bolje pjeva, dokazala je glazbenica Antonija Šola (40) na snimanju autorske pjesme “Cijena prave ljubavi”, koja je na vrhu domaće glazbene ljestvice.
Otpjevala ju je s Osječaninom Marijem Rothom (38), pjevačem grupe Vigor, kojeg je jednom, nakon što je stigao s puta, na snimanju dočekala s nenadmašnim sendvičima.
Što ste mu pripremili?
- Htjela sam se malo iskazati pa sam u njih stavila svašta: hruskavi baguette, kuhanu šunku, domaću rajčicu, rikulu, malo kukuruza. Bila je vrela ljetna večer, sve je super izgledalo, Mario je došao s puta i to mu se činilo kao pravi mali banket.
Znači, učinili ste prvi korak u zbližavanju?
- Da… Ostalo je stvar vremena.
Što sebi najradije kuhate?
- Ne mogu zamisliti dan bez juhe. Juha je moj energetski napitak. Imamo svoj vrt pa u njemu berem kelj, brokulu i drugo zelenje, koje nekad izblendam, ili pak sitno nasjeckam. Znam dodati i proso, heljdu, kvinoju, amarant…
Birate li radije meso ili povrće?
- Silno sam željela postati vegetarijanka zbog suosjećanja prema životinjama, ali izdržala sam samo nekoliko mjeseci. Jako sam oslabila, pojavili su se i problemi s razinom vitamina pa sam shvatila da nisam tako sazdana i da moram slušati tijelo. No kad god mogu, izbjegnem meso. Radije pojedem komad piletine ili neku ribu.
Koliko život izvan grada utječe na vaše prehrambene navike?
- Puno. Osim što imamo svoje povrće, jaja kupujem od susjede, imam i svoju dobavljačicu pilića hranjenih kod kuće, po brašno idem u obližnji mlin, lako dođem i do domaćih sireva i kozjeg mlijeka, a jogurt radimo doma.
Koja vam je omiljena namirnica?
- Celer. Sirov, kuhan u juhi, prepržen kao čips, nariban u sok ili smoothie. Još ga jedino nisam probala staviti u kolač.
Što ste najegzotičnije kušali?
- Volim kinesku, japansku i indijsku kuhinju, kiselkasto-slatkaste kombinacije u egzotičnim jelima, a još pamtim afrički roštilj koji nam je pripremio Antimon iz “Večernje škole”. Bilo je tu svakojakog mesa, pa i janjetine, poslužene s tropskim voćem. Nešto savršeno!
Pratite li gastro showove?
- Omiljeni su mi Ivan Pažanin i Goli kuhar. Super mi je kako Jamie Oliver peče ribu u aluminijskoj foliji, a sjećam se i božićnog ručka uz pečenje narezano na tanke trake i preliveno saftom u kojem se peklo.
Koji vam je kolač najfiniji?
- Kremšnite! Samoborske, iz slastičarnice, talijanske s čokoladom… Kad sam jako gladna, mogu pojesti i međimursku gibanicu. Jednom
sam je i napravila.
Bez kojih začina ne možete?
- Kajenski papar, bosiljak, kurkuma, đumbir, mljevena crvena paprika i šafran, koji stavljam u rižota.
Čega uvijek mora biti u vašem frižideru?
- Maslac, pasirana rajčica, temeljac za juhu, sardine u ulju, jogurt, kefir, neko fino vino.
Imate li svoj gastro ritual?
- Navečer volim popiti toplo kozje mlijeko u koje stavim žličicu meda i kuham ga desetak minuta s prstohvatom kurkume. Jedan Indijac mi je otkrio da se kurkuma mora kuhati najmanje deset minuta. A i rado pjevušim dok kuham.
Sanjate li neko gastro putovanje?
- Nisam bila u Turskoj, a voljela bih kušati njihova jela i slastice. Razmišljam i o Indiji. Ako Mario i ja snimimo još koji duet, možda zajedno odemo u Indiju.
A da ipak najprije odete na neko romantičnije mjesto?
- Na Maldive, recimo? Nije loša ideja. Gitara, predivno more, nas dvoje… Možda ondje napišemo i neku novu pjesmu…
Proljetni losos
SASTOJCI
- filet svježeg lososa
- 6 šparoga
- 1 crvena paprika
- 1 zelena paprika
- 1 crveni luk
- 2 režnja češnjaka
- 1 tikvica
- 1 avokado
- stabljika celera
- klice kresa
- 1 limeta
- malo maslinova ulja
- malo sjemenki sezama
- sol i papar po ukusu
PRIPRAVA
Prepržiti na maslinovom ulju polacrvenog luka i 1 režanj češnjaka, dodati paprike i tikvice narezane na trake te pirjati dok ne omekšaju.
Očistiti šparoge, ukloniti drvenasti dio stabljike te prokuhati najviše 10 minuta u vreloj vodi. Ocijediti ih, staviti na tanjur, preliti maslinovim uljem i posoliti.
Prepržiti ostatak luka i češnjaka na maslinovom ulju i zapeći losos okrenut kožom na tavi, a zatim i s druge stane, ali ne do kraja.
Staviti povrće i losos u lim, začiniti, posoliti i zapeći u pećnici da se okusi prožmu.
Losos staviti na šparoge.
Prepržiti sezam na maslinovom ulju i preliti losos i povrće, narezati avokado, posoliti i ukrasiti opranim klicama kresa.
Povrće staviti na tanjur uz losos, ukrasiti limetom i narezati nekoliko komadića dobro opranog sirovog celera.
Poslužiti uz čašu omiljenog vina, preporučujem rashlađeni muškat žuti Vinarije Novak.
Čitajte i:
- Gastro sveznalica i omiljena lovkinja: 'Navečer imam najveći apetit, ali ga pokušavam zatomiti'
- Majstor za slastice Slavko Juraga podijelio najdraže recepte: 'Bez slatkog ne mogu zamisliti život'
- Elizabeta Brodić cvate: 'Dovoljno mi je da me Sandrino nazove na posao i kaže da kuha ručak'
- Kuhali smo s Markom Petrićem: 'Sve manje jedem vani i sad sam već tata-mata u kuhinji'
- /VIDEO/ Pekli smo fritule kod Danijele Dvornik: S nama je podijelila tajni recept
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....