Jedan od najpopularnijih hrvatskih kuhara, rođen prije 40 godina u rijeci, autor kuharice u čijem su nastanku sudjelovali vrhunski domaći chefovi, otkriva da - umjesto za štednjakom - žene zavodi crnim humorom te da mu je jedina želja jesti, a ne debljati se
Kojim hrvatskim jelima ne možete odoljeti?
- Svemu što se spravlja u Međimurju i Zagorju. Te regije imaju velik potencijal za razvoj gastronomije.
Kojeg domaćeg kuhara posebno cijenite?
- Ima ih mnogo, ali ako moram nekoga izdvojiti, to je Rudi Štefan iz šibenske konobe Pelegrini.
Kada ste prvi put nešto skuhali?
- Već kao desetogodišnjak sam napravio pileća krilca za mlađu sestru, ali iskreno - bila su grozna. Na razne načine sam je uvjeravao da ih pojede.
Tko su vam uzori u poslu?
- Nisu to nužno ljudi iz moje struke, nego svi koji su upornošću i svojim radom postali uspješni. A takvih je na stotine.
Što vi najviše volite pojesti?
- Tjesteninu sa šalšom i punjenu papriku s pire krumpirom. Obožavam rajčicu.
A piti?
- Evo ovako: vino, pivo, dobar single malt, rum, armagnac, dobro balansirani koktel, finije varijante tequile i grappe te likere bez previše šećera.
Čega uvijek mora biti u vašem hladnjaku?
- Svjetla.
Kuhate li često kod kuće?
- Za sebe samo kad moram, a za druge često jer u tome uživam.
Biste li voljeli da vaš 8-godišnji sin Andrej krene vašim putem?
- Sinu želim prenijeti ljubav prema hrani, ali ne i prema kuhanju. Andrej će biti svoj čovjek i što god da izabere, podržat ću ga. Još je klinac, pustimo ga da to i bude.
Kakav ste otac?
- Sa sinom ne provodim vremena koliko bih htio, ali trudim se biti najbolji tata.
Znate li loviti ribu?
- Znam. Nisam stručnjak, ali ne bih ostao gladan na pustom otoku.
Što najprije primijetite na ženi?
- Kako izgleda, ali bitna mi je i inteligencija.
Kakve žene kod vas nemaju šanse?
- One koje su loše osobe. Doduše, nekada je dvoje ljudi nekompatibilno iz niza razloga.
Koji je vaš adut za zavođenje?
- Kako kod koga. Ponekad koristim šale i crni humor. Primjetio sam da to zabavlja puno ljudi oko mene.
Zavodite li i kuhanjem?
- Ne, jer odbijam raditi ono što se od mene očekuje.
Vjerujete li u prijateljstvo nakon ljubavi?
- Da. Dobre ljude treba zadržati u životu. Neki se ljudi ne slažu kao partneri, ali mogu biti dobri prijatelji.
Što ste željeli biti kao dijete?
- Istraživač. Što, kad bolje razmislim, i nije daleko od mog zanimanja. Znatiželjan sam i u stalnoj potrazi za novim. Nijedan dan mi nije isti.
Na što vam nije žao potrošiti novac?
- Na putovanja, hranu, piće i glazbu.
Koje osobine ne podnosite?
- Oportunizam, nedostatak empatije, grubost u komunikaciji.
Što smatrate svojom najvećom manom?
- Kasnim s tekstovima za novine.
A vrlinom?
- Lojalan sam prijatelj.
Kakvi ste kada se razljutite?
- Glup. Zato ljutnju treba držati pod kontrolom i ispuhati se na druge načine. Ne volim biti ljut jer taj osjećaj izvlači najgore iz mene.
Kako održavate kondiciju?
- Održavam kondiciju?
Koji vam je omiljeni sport?
- Košarka.
Što biste na sebi promijenili?
- Volio bih da mogu više jesti, a da se ne debljam.
Kako izgleda vaš idealan odmor?
- Sjedim na terasi restorana dok mi konobar donosi fina jela u sljedovima, a ja pijem hladni šampanjac i gledam u more. Pa se okupam, vratim za stol i nastavim s ritualom. Naravno, sve to u društvu voljene osobe.
Da ulovite zlatnu ribicu, što biste poželjeli?
- Zdravlje, sreću, ljubav.... Ok, može i nešto love. Svakako pomaže.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....