Matej Dokić
Ayurveda Balance Health centra

Rade Šerbedžija potpuno se preporodio zbog ajurvede: 'Mnoge stvari radim lakše nego prije'

Zbog problema s leđima i kukom poznati glumac pomoć je potražio u drevnoj indijskoj medicini pa se, zahvaljujući detoksikaciji i promjeni prehrane, preporodio te smršavio pet kilograma, a kao pravom Ličaninu od svih namirnica kojih se odrekao jedino mu nedostaje - krumpir.

Zbog problema s leđima i kukom poznati glumac pomoć je potražio u drevnoj indijskoj medicini pa se, zahvaljujući detoksikaciji i promjeni prehrane, preporodio te smršavio pet kilograma, a kao pravom Ličaninu od svih namirnica kojih se odrekao jedino mu nedostaje - krumpir.

Premda Rade Šerbedžija (73) nikad nije bio u Indiji, Indija je došla do njega kroz terapije u zagrebačkom Ayurveda Balance Health centru, jedinom u Hrvatskoj gdje se zdravstvene tegobe dijagnosticiraju i tretiraju metodama tradicionalne indijske medicine. Slavnoga glumca kronično muče bolovi u leđima i kukovima, kralježnica mu je u katastrofalnom stanju, pa je na nagovor prijatelja prije mjesec dana odlučio provjeriti može li mu ajurveda donijeti toliko željeno olakšanje. Nakon desetak dana uzastopnih masaža, detoksikacija, klistira i prehrane isključivo jelima skuhanim u restoranu Ayurveda Balance Health centra, osjećao se kao preporođen i stoga je čvrsto nakanio svoje životne navike preprogramirati prema načelima ajurvede.

- Pregledao me indijski doktor, rekao mi otprilike kakvo je moje zdravstveno stanje i na što bih sve trebao pripaziti da bih ga poboljšao - pripovijeda Šerbedžija. - Kad smo krenuli raditi masaže i dijete koje mi je propisao, odjednom sam osjetio da uživam u tome. Moje tijelo taj tretman uopće nije prihvaćalo kao nekakvu žrtvu. Na početku svoje ajurvedske preobrazbe Rade Šerbedžija, veliki gurman koji se gostio u ponajboljim svjetskim restoranima, morao je promijeniti način prehrane.

- Najstroži dio dijete sam prošao. Sad jedem malo ribe, povrće i voće. Ne jedem kruh i ništa od brašna, ne jedem tijesto, ne jedem meso i osjećam se - k’o Novak Đoković! Stvarno, nije šala, sada i tenis igram bolje, s lakoćom. Izgubio sam blizu pet kila, što je fantastično, i osjećam se super. Čini mi se i da se moja žena Lenka ponovno zainteresirala za mene. Redateljica Lenka Udovički (52), koja je prošla detoksikacijski tretman za nedavnog boravka u Tajlandu, jako je zadovoljna kako je ajurvedski režim djelovao na njezinog supruga pa i ona namjerava isprobati neki od programa Ayurveda Balance Health centra.

Rade Serbedzija
Ayurveda Balance Health Centar, Zagreb
Fotograf Matej Dokic 311019
Matej Dokić
Rade u ajurvedskoj sauni

- Zamijetila sam promjene na Radi, i presretna sam jer su one drastične - kaže Lenka. - Nakon dvadesetak dana trbuh mu se zategnuo, kao kad ispušete zrak iz balona, a psihički je postao smireniji, pozitivniji i nekako prisutniji. Nije ajurveda baš u skladu s balkanskim načinom života, treba za to puno volje i samodiscipline, ali Rade to ima, i ja mu se divim. Mislim da se mentalno dugo pripremao za ovaj korak i kad je odlučio, znala sam da će u tome ustrajati. Apsolutno ga podržavam na njegovom ajurvedskom putu. Nadljudsku snagu volje nekadašnji strastveni pušač Rade Šerbedžija pokazao je još 1. siječnja 1994. kad je istodobno zauvijek prestao pušiti i piti kavu. Da nije tada odbacio kavu, morao bi sada jer taj je napitak prema ajurvedi na listi nepoželjnih namirnica.

Jedino što mi teško pada u tom režimu je odricanje od alkohola i krumpira - priznaje Rade

- Ponekad silno poželim malo vina, samo čašu, ali rekao sam - neću. Suzdržavam se. Strašno mi je i što ne smijem jesti krumpir, jer volio sam ga više i od ribe i od mesa. Mi Ličani se prepoznajemo po tome što s tanjura uvijek prvo zgrabimo krumpir, obožavao sam ga, ali sam se disciplinirao i otkad mi je doktor to savjetovao, nisam uzeo ni komadić. Teško mi je, ali kad si postavim neki zadatak, s užitkom ga ispunjavam.

Za razliku od krumpira, Rade se bez problema odrekao crvenog mesa iako mu je indijski dijagnostičar rekao kako za njega ne bi bilo dobro da ga potpuno prestane jesti.

Rade Serbedzija
Ayurveda Balance Health Centar, Zagreb
Fotograf Matej Dokic 311019
Matej Dokić
Šerbedžija rado zaviri u lonce Eti Čačilo, chefici restorana Ayurveda Balance Health centra

- Savjetovao mi je da uzmem komadić crvenog mesa kad dođu velike hladnoće ili kad me očekuje veliki napor, ali još nisam, jednostavno mi ne treba. I bez mesa se osjećam odlično, mnoge stvari radim lakše nego prije. I kod kuće pripremam jela od povrća prema ajurvedskim receptima. Kad sam na putu, a to je često, tražim restorane gdje mogu jesti sličnu hranu. Evo, bio sam u Ljubljani na koncertu i pronašao sam baš ajurvedski restoran.

I tako Rade Šerbedžija sada prije obroka umjesto travarice strusi bezalkoholni aperitiv ukuhan od raznih trava kako bi razbuktao probavnu vatru, a onda uživa u grahu s chapati palačinkama, kelju s indijskim začinima, heljdi sa slanutkovim brašnom, cikli s indijskim oraščićima, prženim kolutićima luka, kuhanom voću u ljutim začinima i sličnim ajurvedskim delicijama. U zagrebačkom Ayurveda Balance Health centru, kakvih je samo pet u Europi, još treba proći radionicu kuhanja i program vježbi za kralježnicu. Prema ajurvedskoj kategorizaciji, on je vata-kapha tip, što bi značilo da su kod njega jako izraženi principi zemlje i zraka, a tretmani su prilagođeni njegovim psihofizičkim karakteristikama.

Rade Serbedzija
Ayurveda Balance Health Centar, Zagreb
Fotograf Matej Dokic 311019
Matej Dokić
Pinda Sweda, masaža rižinim lopticama zagrijanim u toplom mlijeku i uvarku od ljekovitog bilja

- Ne znam točno što je vata-kapha, ali dobro zvuči - veli glumac kojeg najbolje opušta Shirodhara masaža čela toplim sezamovim uljem, dok su mu za bolna križa i vratni dio kralježnice propisane masažne procedure Kati Basti i Griva Basti. Pitamo ga što bi njegov mentor Miroslav Krleža rekao da ga vidi ovako opruženog na drvenom orijentalnom stolu dok ga dvije terapeutkinje četveroručno masiraju, zalijevaju uljem, trljaju rižinim lopticama ili mažu pastom od sezamovog ulja pomiješanog s ječmenim i slanutkovim brašnom.

Rade Serbedzija
Ayurveda Balance Health Centar, Zagreb
Fotograf Matej Dokic 311019
Matej Dokić
Pizhichil je detoksikacijski tretman cijelog tijela sezamovim uljem i četveroručnom masažom

Rade Serbedzija
Ayurveda Balance Health Centar, Zagreb
Fotograf Matej Dokic 311019
Matej Dokić
Shirodhara: opuštanje središnjeg živčanog sustava toplim sezamovim uljem

Rade Serbedzija
Ayurveda Balance Health Centar, Zagreb
Fotograf Matej Dokic 311019
Matej Dokić
Maslac ghee dubinski pročišćava, njeguje i hrani oko

- Vidite, stari Krleža vjerojatno bi imao razumijevanja za to. Kako bi on znao reći - ima tu nekog vraga. On se, nažalost, na štetu vlastitog organizma, prerano duboko zavalio u stolicu. Ljudi moje generacije pamte ga kao teškog i gojaznog, koji je jedva hodao, imao problema s leđima, nogama i kukovima, trpio strašne bolove. Međutim, mnogi ne znaju da je taj Krleža u mladosti bio sušta suprotnost. Kao mlad bavio se atletikom i plivanjem, bio je pobjednik Zagreba u maratonu, i bio je jako ponosan na to kako je jednom u Ilici spasio neku gospođicu u fijakeru. Kočijaš je nekamo otišao i konje ostavio nevezane, a oni su se od nečeg uplašili i dali se u kas. Ljudi su vrištali, vrištala je i mlada dama na stražnjem sjedištu fijakera, konji su galopirali Ilicom, a mladi Krleža je skočio na konje, uspio ih zauzdati, zaustaviti kočiju i spasiti tu ljepoticu. Priča je bila baš kao iz bajke, a Krleža je ponosno čuvao isječak iz novina o tom događaju.

Krležijanac Rade Šerbedžija je da bi očuvao vlastito tijelo i duh smjelo uskočio u ajurvedsku kočiju, što toplo preporučuje i svojim prijateljima. Želi skinuti još nekoliko kilograma, dok ne spadne na 83; tek onda će, kaže, biti onaj pravi. Osjeća se toliko poletno da će krenuti i u teretanu, a s Lenkom je počeo planirati put u Indiju kako bi na izvorištu produbio svoje spoznaje o blagodatima ajurvede.

Rade Serbedzija i Lenka Udovicki
Ayurveda Balance Health Centar, Zagreb
Fotograf Matej Dokic 311019
Matej Dokić

Linker
19. studeni 2024 05:20