Seitan, tofu i kvinoja pršte proteinima – a ne zaostaju ni okusom.
Donosimo tri recepta za vegetarijanski meni!
Salata od kvinoje
Sastojci (za 4 osobe): 1/3 šalice sezama, 1/3 šalice suncokretovih sjemenki, 1/3 šalice bučinih sjemenki, 1/2 šalice arame algi, 1,5 šalica vode, 1/2 žiličice soli, 1 šalica kvinoje, 1,5 šalica kukuruza, 1 crveni luk, 1 vezica rotkvica, 1 mrkva
Preljev: tamari prema želji, 4 žlice maslinova ulja, 4 žlice rižinog octa, 2 mlada luka, 1 režanj češnjaka
Priprava: Posebno skuhajte arame alge. Sjemenke popržite u tavi i ohladite. Kvinoju stavite u posoljenu kipuću vodu i kuhajte poklopljenu na laganoj vatri 20 minuta. Ohladite. Crveni luk narežite na kockice, mladi luk i češnjak sitno nasjeckajte, rotkvicu narežite na štapiće, a mrkvu krupno naribajte. U malo vode prokuhajte kockice crvenog luka i kukuruz. Ohladite. Pomiješajte ohlađene sastojke i dodajte preljev. Promiješajte te nakon dvadesetak minuta poslužite.
Seitan cordon bleu pohane rolice
Sastojci (za 4 osobe): 3 kriške seitana, 2 žlice senfa, 2 žlice sojina umaka, visoko oleinsko ulje za prženje
Smjesa za paniranje: 1 šalica krušnih mrvica, 2 žlice mješavine sjemenki (sezamove, bučine, suncokretove)
Nadjev: 1 mrkva, 3 sušene rajčice, 2 kriške dimljenog tofua
Tempura: 1/2 šalice brašna T 850, voda, sol (himalajska)
Priprava: Seitan odreske marinirajte nekoliko sati u mješavini senfa i sojina umaka. Povrće i dimljeni tofu narežite na trakice, a sjemenke pomiješajte s krušnim mrvicama. Napravite tempuru (smjesa slična onoj za palačinke). Na odreske stavite trakicu povrća i dimljenog tofua, zarolajte i učvrstite čačkalicom. Rolice stavite u brašno, uronite u tempuru pa uvaljajte u smjesu za paniranje. Pržite u dubokom ulju. Poslužite uz prokuhano zeleno povrće i umake, primjerice majonezu od sojinog vrhnja ili s preljevom od tofua i kurkume.
Panirani tofu
Sastojci (za 4 osobe): 3 kriške tofua (5×7 cm, debljine 1 cm), 2 žlice senfa, visoko oleinsko ulje za prženje
Smjesa za paniranje: 1 šalica krušnih mrvica, 2 žlice mješavine sjemenki (sezamove, bučine, suncokretove)
Tempura: 1/2 šalice brašna T 850, voda, sol (himalajska)
Povrće: mrkva, tikvice
Priprava: Tofu odreske marinirajte u mješavini senfa i sojina umaka nekoliko sati ili preko noći. Povrće narežite na trakice. U zagrijanom woku (možete ga i pouljiti) kratko pirjajte povrće tako da bude hrskavo. Začinite prema želji. Sjemenke pomiješajte s krušnim mrvicama i napravite tempuru. Tofu stavite u brašno, uronite u tempuru pa uvaljajte u smjesu za paniranje. Pecite u dubokom ulju. Poslužite uz povrće iz woka i umak od đumbira i soje.
Pripremila Vesna Gregl; Fotografije Željko Grgić; Recepti 100% organski certificirani Bio bistro Zrno, Zagreb
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....