Premda mu je odabir pedeset kandidata koji će se pojaviti pred kamerama u emisiji Masterchef bio zahtjevan, 38-godišnjem chefu Dini Galvagnu sudjelovanje u žiriju kulinarskog TV showa već se isplatilo. Ponajprije, u emisiji je dobio prigodu predstaviti gastronomsku filozofiju koju njeguje u svom zagrebačkom restoranu Prasac, a uz to je među dvije tisuće kandidata pronašao dvoje za svoju kuhinju: 23-godišnju Koprivničanku Bojanu Bukvić te 31-godišnjeg Zagrepčanina Marka Palfija.
Dino Galvagno za restoran Prasac nabavlja isključivo sezonske namirnice koje toga dana nađe na zagrebačkoj tržnici Dolac, a rado koristi samoniklo bilje poput lobode, tušta, šumske kiselice i medvjeđeg luka, te dijelove mesa koje drugi obično zaobilaze – obraze, repove, nogice, uha, kožice i kreste. Od riba draga mu je morska divljač te zapostavljene vrste, poput šaruna, koje na našoj gastrosceni inače teško nalaze put do menija.
Rođen je u Njemačkoj, u gastarbajterskoj obitelji Sicilijanca i Virovitičanke, koji su u okolici Münchena radili različite poslove, a odrastao u Virovitici, kamo su se njegovi roditelji vratili potkraj sedamdesetih.
– Razlika između vrhunske i prosječne gastronomije je u detaljima. Osim toga, za mene ne postoji namirnica koju se smije podcijeniti: sve što hoda, pliva, gmiže, leti i raste, može završiti u loncu ili tavi – kaže Galvagno.
Premda zasad uživa u Zagrebu, svoju budućnost ipak vidi izvan velikog grada. Priženio se, kaže, u Liku, pa sa suprugom Snježanom u blizini Korenice planira baviti agroturizmom. Čim mu kćeri Noemi (12) i Chiara (6) porastu dovoljno da se mogu brinuti za sebe, Dino Galvagno tvrdi da ga više ništa neće moći zadržati u gradu.
Kruno Petrinović
Pročitali ste skraćeni tekst o Dini Galvagnu. U tiskanom izdanju Glorije (br. 928) pročitajte sve o Dininom djetinjstvu, prvim poslovima, majčinoj podršci, prvim poslovima i restoranu Prasac. Možete se pretplatiti i na PDF izdanje.
Komentari
0