DUH GLAZBE

Dragan Lukić Luky: Moje ponovno rođenje

Dvije godine eksperimentiranja sa zvukom, rada s bendom na probama i studijskih snimanja bili su potrebni 42-godišnjem splitskom kantautoru Draganu Lukiću Šegedinu , poznatijem po umjetničkom imenu Luky, da dovrši album “Hvala :)”, koji s albumima “Ararita” i “V.I.T.R.I.O.L” čini glazbenu trilogiju kakvu je zamislio prije deset godina.

Luky je temeljit i uporan momak koji u svemu što radi teži savršenstvu. Dobitnik desetak Porina i brojnih drugih glazbenih nagrada smisao postojanja i vlastite unutarnje ravnoteže, uz glazbu, pronašao je u gnozi, proučavanju misticizma, filozofije i hermetizma, a s godinama se prilično izvještio u numerologiji i kabali. No, za razliku od prva dva albuma, “Hvala :)” u prodaju kreće 18. svibnja, bez prethodne numerološke analize: nakon tako duge i temeljite pripreme odlučio ga je objaviti čim ga dovrši, a Lukyjeve nove pjesme označavaju njegov novi početak, ponovno rođenje i povratak u nevinost. Skladatelj i tekstopisac te jedan od naših najcjenjenijih producenata, karijeru je započeo u skupini Đavoli te bio spiritus movens hip-hop skupine The Beat Fleet za koju je producirao prva četiri albuma. Također je producirao i albume svojih prijatelja Olivera Dragojevića , Marijana Bana i Daleke obale, Tedija Spalata , Gibonnija , Damira Urbana , Dine Dvornika

Kako ste krenuli na svoj duhovni put? – U tinejdžerskim danima, dok sam svirao u Đavolima, kao 18-godišnjak doživio sam na našoj turneji tešku prometnu nesreću. Tada sam nekoliko minuta bio klinički mrtav, a nakon tog iskustva s druge strane života, koje je bilo drukčije od svega što sam doživio do tada – počeo sam se zanimati za duhovnost. Spoznao sam da postoji i nešto drugo osim fizičkog i materijalnog svijeta te krenuo u potragu za tim.

Jeste li se zbog te umjetničke potrebe vratili među ljude? – I zbog toga, ali je glavni razlog bio taj što u svojoj suštini pripadam zapadnoj civilizaciji, a to jest civilizacija druženja, zajedničkog rituala, predstave, arene… Malo ljudi bi kod nas imalo razumijevanja za nekog tko po 20 sati na dan meditira pod stablom, ili na vrhu brda – što je misticima istoka vrlo uobičajeno. Zbog toga sam se nakon ciklusa koji sam prošao odlučio vratiti životu prosječnog Dalmatinca koji voli more, prijatelje, ćakulu, lipu pismu i vino te se baviti svojom umjetnošću.

Što znače vaše tetovaže? – Na glavi je stilizirani dupin koji prikazuje savršeno biće i moju privrženost moru, na lijevoj ruci imam egipatski motiv ‘Djevojku s lotosima’, koja je simbol nevinosti, a na desnoj ruci je prikaz prosvjetljenja.

Razgovarao Kruno Petrinović Snimio Vojan Koceić

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Opsežni intervju s Lukyem, u kojem otkriva što ga je gurnulo u duhovnost, te gdje i kako pronalazi svoju inspiraciju, pronađite u tiskanom izdanju tjednika Gloria (br. 906) ili se pretplatite na PDF izdanje.

Linker
16. listopad 2024 03:10