Želite li za zimskog odmora uživati u idiličnom ugođaju obnovljenih seoskih kuća s četiri ili pet zvjezdica, ili naprosto otići na vikend kako biste ispitali teren za dulji boravak u proljeće ili ljeto, neka vam odredište budu atraktivne vile u unutrašnjosti Istre.
Kako sve obvezno imaju vanjske bazene (a neki se solarnom energijom griju tijekom cijele godine), i u zimskim mjesecima u njima možete zaplivati nakon izlaska iz saune. No, za ugodno opuštanje i održavanje fizičke kondicije na raspolaganju su vam i spa masaža, prostorije za fitness, biljarski stol, boksačka vreća te bicikli za istraživanje okolice. A objed će vam, u blagovaonici s otvorenim kaminom, poslužiti osobni profesionalni kuhar: možete odabrati riblji meni (s kozicama u lisnatom tijestu, brancinom ili oradom pečenom u oklopu od soli), ili mesni – roladu od teletine s istarskom kobasicom i pancetom te jelenje meso s kestenima i tartufima.
Za uživanje u raskoši hrvatske Toskane, koju si posljednjih godina, osim Britanaca, Nijemaca i Skandinavaca koji su najbrojniji (i već u siječnju je rezerviraju za ljetovanje), sve češće priušte i domaći gosti, obratite se agencijama Villas Forum, adriatica. net i Generalturist, koje se bave iznajmljivanjem kamenih kuća u unutrašnjosti Istre, što su ih njihovi vlasnici preuredili u luksuzne ruralne vile.
Ekskluzivnost i autohtonost
Jedno od najudobnijih mjesta za odmor je Stancija Mohori u istoimenom seocetu nedaleko od Tinjana, koja se prostire na pet tisuća četvornih metara, u čije tri vile može boraviti do dvanaest osoba. U selu Orihi, udaljenom šest kilometara od Svetvinčenta, nalazi se vila Barbara, čije tri spavaće sobe, kao i sve ostale prostorije, imaju podno centralno grijanje. Vila Janko, u selu Zgrablići kod Svetog Lovreča, te Meloni, iz koje se pruža pogled na Motovun, pogodne su za parove koji u njima sve češće provode i – medeni mjesec. Što se cijena tiče, tjedni najam kuće za dvije osobe u posezoni stoji oko 700 eura, a za stanciju za 12 osoba u špici sezone valja izdvojiti do 10.000 eura. Večera ili ručak za četveročlanu obitelj, koju po želji gostiju u vili pripravlja osobni kuhar, stoji oko 1200 kuna.
Vile nisu uniformne i svaka je kuća, zapravo, priča za sebe. Luksuz nisu zlatne slavine, nego privatnost i ekskluzivnost ambijenta i njihova autohtonost. Iznamljivači se trude poštovati zahtjeve gostiju koji žele imati osjećaj da individualno nešto otkrivaju, no rado će poslušati i njihove prijedloge, primjerice, za obilazak vinske ceste te ceste maslinova ulja, kušati tipičnu istarsku marendu od oštriga, dondola (morskih tartufa) i mariniranih škampi u restoranu Viking u Limskom kanalu (nalik na norveške fjordove), te krenuti u traženje tartufa sa psima u Motovunskoj šumi. Budući da gosti često dovode vlastite ljubimce, psi su u istarskim vilama također – dobrodošli.
Jagoda Zamoda
Komentari
0