Kao istinskom gurmanu nije mi dosadno kuhati svaki dan za supruga Hrvoja i sina Frana, a zajednički ručak je ritual koji mogu spriječiti samo neodgodive obveze. Kad kuham za goste, uživam im ugoditi pa za svakoga napravim jelo koje voli ili za koje znam da će mu se sigurno svidjeti – kaže zagrebačka glumica Višnja Babić (48), koja igra gostioničarku Ružu Bukovac u HTV-ovoj sapunici “Dolina sunca”, a gledatelji je najviše pamte po ulozi Dunje u legendarnim “Smogovcima”. Da to nisu prazne riječi, može potvrditi Višnjin otac, akademik i jezikoslovac Stjepan Babić, koji ju je jednom zamolio da napravi svečanu večeru za 15 ljudi, a ona je servirala čak 24 jela! I to samo probranih delicija poput punjenih limuna i rajčica, banana u šunki, suhih šljiva punjenih orasima zamotanim u pršut, janjetine s kokosom…
– Obožavam iskušavati nove kombinacije i poznata sam kao “kradljivica recepata”, jer gdje god dođem i kušam nešto fino, moram to i sama napraviti. Prvi put kuham školski, prema receptu, a drugi modificiram jelo prema vlastitom ukusu – priznaje Višnja, koja je u zagrebačkom Klubu gastronomada prvi put kušala meso istarskog goveda – boškarina – i oduševila se.
Glumica je kuhati naučila još kao dijete od bake Milke, koja je živjela s njihovom obitelji u Zagrebu. I danas čuva njezine bilježnice pune originalnih recepata, a tradiciju zapisivanja je uspješno nastavila i svojim “zapisima” ispunila cijelu jednu policu. Trenutačno piše izbor najboljih jela, i to ponukana riječima 14-godišnjeg Frana koji je kao mali rekao: “Mama, tko će meni kuhati kad tebe ne bude, daj nam sve zapiši.” Idealni rođendanski darovi – U našoj obitelji, što se tiče jela, svatko ima svoju ulogu: Fran je službeni kušač, suprug Hrvoje proizvođač, a ja prerađivač. To u stvarnosti znači da se Hrvoje brine o našem velikom vrtu u kojem uzgajamo voće i povrće. Prije 15 godina preselili smo se iz stana sa zagrebačkog Kvaternikovog trga u kuću u okolici Samobora, gdje nam uspijevaju rajčice, tikvice, mahune, salata, dunje, jabuke, trešnje, ribizi, mušmule, ogrozd… Naravno, sve je uzgojeno bez dodavanja umjetnog gnojiva i pesticida pa se okus ne može usporediti s onim iz dućana – kaže Višnja, koja u 14 godina braka s književnikom Hrvojem Hitrecom nije propustila da u jesen napravi – zimnicu. U njihovoj kući uvijek ima finog pekmeza od grožđa, krušaka i malina, domaćeg ajvara, cherry brandyja, likera od crnog vina s borovnicama i raznih voćnih rakija. Što ne potroši, Višnja daruje prijateljima, a oni već znaju da su idealni rođendanski darovi za nju kuharice, lonci, zdjele, tanjurići…
Kristinka Šćavina
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....