Uistinitost krilatice da nije zlato sve što sja, uvjerila se i Emilija Bunjac (29), bivša TV voditeljica koja glumi u humorističnom serijalu “Nad lipom 35” Nove TV, kupujući na tržnici jagode. Kako pazi što jede, po štandovima traži isključivo domaće jagode. Prefrigani trgovci pokušavaju je namamiti punim košaricama krupnih crvenih plodova, uvjeravajući je da su niknule u domaćem vrtu, no i da ispod štandova ne vidi odbačene kutije iz Španjolske ili Turske ne bi je mogli prevariti.
– S godinama sam naučila razliku i već na prvi pogled mogu ocijeniti što je domaća, a što uvozna roba. Naime, domaće jagode su nešto sitnije od uvoznih, nisu ni toliko atraktivne izgledom, a često imaju i neku “piknjicu”, ali su zato sočnije, ljepše mirišu i slađe su – iskusno će Emilija, koja toliko obožava jagode da sa svojom majkom Dankom, ekonomisticom po struci, priređuje jagoda-partyje. Ovih im je dana u posjet stigla i Emilijina teta Slavica, koja živi u Njemačkoj, pa sad sve tri zajedno uživaju u slasticama s okusom jagoda.
Džem bez konzervansa
– Od lani mi je ostalo nekoliko malih staklenki džema od jagoda pa sam ih otvorila na obiteljskom jagoda-partyju. Džem inače pripravljam prema klasičnom receptu tako da podjednaku količinu voća i šećera dugo miješam na laganoj vatri, a koristim isključivo smeđi šećer. Iako ne stavljam konzervans, moj džem i nakon godinu dana nema plijesan zato što prethodno ugrijane staklenke, čim ih napunim vrućim džemom, čvrsto zatvorim i okrenem naopačke. I ostavim ih da odstoje preko noći, kako bi se džem “odmorio”. Više se ne sjećam gdje sam čula za taj trik, ali najvažnije je da djeluje – govori Emilija.
Njezin džem od jagoda na dobrom je glasu i među njezinim prijateljima jer sadrži mnogo komadića voća, a nije pregust. Naime, Emilija najradije doručkuje krišku kruha premazanu džemom, pa se ne želi mučiti s džemovima koji su toliko čvrsti da ih se može rezati nožem. Zato je osmislila svoj način priprave i doista uživa u tom inače prilično dugotrajnom poslu nakon kojeg kuhinja baš i ne izgleda kao iz reklama.
No, voli smišljati i nove recepte, pa je tako pripremila i “carpaccio od jagoda a la Emilija”. Narezane jagode posipa smeđim šećerom, pokapa limunovim sokom i ostavi preko noći. Rezultat je gust i ukusan preljev kao stvoren da se njime zaokruži okus sladoleda ili nadjenu palačinke.
Kolače od te proljetne poslastice pripravlja što je jednostavnije moguće – ispeče biskvit, prereže ga i nadjene voćnom kremom. Tortu premaže čokoladnom glazurom ili tučenim slatkim vrhnjem. A kad nije raspoložena za kuhanje i pripremanje kolača, sa svojim dečkom Đurom Šukom, rukometašem zagrebačkog kluba Maksimir, najradije navrati u slastičarnicu Ivica i Marica, u središtu Zagreba, gdje kolače peku na isti način kao i ona, s maslacem i integralnim pšeničnim brašnom i smeđim šećerom.
Tanja Vučičević
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....