Uz malo kreativnosti i s kalkulatorom u ruci – zdrav, fin a jeftin meni za četveročlanu obitelj ipak je moguća misija.
JUHA Od svježeg graha i slanutka
Sastojci (za 4 osobe): 35 dag svježeg graha, 10 dag slanutka, 10 dag luka, 10 dag korijena celera, 10 dag mrkve, 2 dag crvenog luka, mažuran, sol, papar, ulje
Priprava: Grah i slanutak namočite dan prije. Mrkvu, celer i luk očistite i narežite na ploške. Sve povrće stavite u hladnu vodu, posolite, popaprite, dodajte mažuran te kuhajte dok grah ne omekša (oko jedan sat). Odvojite nekoliko zrna graha i slanutka, a ostalo usitnite štapnim mikserom. Juhu dekorirajte s nekoliko kolutova crvenog luka preprženih na ulju.
GLAVNO JELO Pileći bataci u umaku od šampinjona
Sastojci (za 4 osobe): 8 pilećih bataka (60 dag), malo brašna; Umak od šampinjona: 20 dag šampinjona, 1 glavica luka, 1 žlica ulja, 1 žlica nasjeckanog peršina, malo brašna, sol, papar
Priprava: Batake pobrašnite i prepecite na tavici sa svih strana. U drugoj tavi ispirjajte luk i šampinjone narezane na ploške. Dodajte batacima i pirjajte dok meso ne omekša. Posolite i popaprite, začinite peršinom te prema želji zagustite brašnom. Poslužite s pire-krumpirom, kuhanom rižom ili palentom.
Finije, ali skuplje: Šampinjoni će biti još ukusniji ako ih pirjate na maslacu, a u umak umjesto brašna dodajte vrhnje za kuhanje.
SALATA Mrkva, cikla i kruška
Sastojci (za 4 osobe): 20 dag mrkve, 20 dag cikle, 5 dag korijena celera, 20 dag tvrdih zimskih krušaka, vinski ocat, sol, papar, ulje
Priprava: Kruške ogulite i naribajte. Posebno skuhajte oguljenu mrkvu i ciklu te celer narezan na trakice. Kuhano povrće pomiješajte s kruškama, prelijte dresingom od octa i ulja te pustite da se prožme.
Savjet: Ako ne želite da cikla oboji druge sastojke, začinite je posebno i umiješajte prije posluživanja.
Finije, ali skuplje: U dresing dodajte malo meda, pokoji smrvljeni orah, obični ocat zamijenite balzamičnim, a ulje neka bude maslinovo.
DESERT Muffini od jabuka s cimetom
Sastojci (za 12 muffina): 40 dag jabuka, 30 dag šećera, 4 jaja, 30 dag glatkog brašna, 2 žličice praška za pecivo, 1,5 dl ulja, malo cimeta u prahu
Priprava: Oguljene jabuke narežite i sameljite u multipraktiku. Pomiješajte pire od jabuka, šećer i cimet, dodajte jedno po jedno jaje, brašno te prašak za pecivo. Dobro izmiksajte pa ulijte ulje. Rasporedite u papirnate kalupiće i pecite oko 15 minuta na 180 stupnjeva.
Finije, ali skuplje: Umjesto ulja stavite maslac, bijeli šećer (dvije trećine) zamijenite smeđim, a umjesto glatkog dodajte 10 dag integralnog, zobenog ili prosenog brašna.
Pripremila Vesna Gregl
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....