VATRENI HOKEJAŠI

Povratak u ledeno doba

Ledeno doba vraća se u Zagreb, kažu u Medveščaku, klubu hokeja na ledu koji je osamdesetih godina, kad je taj sport bio jedan od najpopularnijih u gradu, uvijek igrao u punoj dvorani.

Proteklih desetljeća, nakon što se raspala nekada jaka jugoslavenska liga, padalo je i zanimanje za hokej, no kako je ove sezone Medveščak primljen u austrijsku ligu Ebel, u kojoj nastupaju i dva najjača slovenska te jedan mađarski klub, to je garancija da će se u Zagrebu ponovno igrati vrhunski hokej.

“Medvjedi” su se dobro pripremili: uz najbolje domaće igrače i nekoliko slovenskih, angažirani su i kanadski i američki hokejaši, a među pridošlicama najviše su pozornosti navijača privukli Aaron Fox (33), Mike Ouellette (27) i John Hecimovic (25), čiji su roditelji rođeni u Hrvatskoj pa ima i naše državljanstvo. Nove igrače vidjeli smo u zagrebačkoj Ledenoj dvorani Doma sportova već 11. rujna, kad je u prvoj utakmici u Ebel ligi Medveščak, pred sedam tisuća navijača, pobijedio stare rivale, slovenski klub Acroni Jesenice.

Napadač Aaron Fox igrao je za bečki klub Vienna Capitals i u njihovom dresu bio najbolji strijelac Ebel lige, a s njim su u Zagreb došli i supruga Arianne (27) te njihov jednoipolgodišnji sinčić Adam. Obitelj se smjestila na zagrebačkoj Šalati, u stanu s velikom terasom koju je Fox dodatno zaštitio mrežastom ogradom i suncobranom, pa se na njoj njihov sinčić može bezbrižno igrati.

Oduševljeni Zagrebom

– Najveće blago ovoga grada su njegovi srdačni stanovnici, što je primijetila i moja supruga, Njemica, s kojom sam se vjenčao prije četiri godine, kad sam igrao u Njemačkoj. Oduševljena je Zagrebom, a s klubom smo nedavno bili i na izletu u Crikvenici te u Novom Vinodolskom, pa sad znamo da je i obala prelijepa – kaže Fox, kojeg je u Medveščak, kao i većinu drugih stranih igrača, doveo Amerikanac Douglas Bradley, direktor hokejaških operacija kluba. John Hecimovic, drugi kanadski napadač, odrastao u gradiću Sarnia u Ontariju, nije nimalo dvojio kad su ga pozvali u Medveščak. Zbog hokeja je živio u Njemačkoj, SAD-u i Nizozemskoj, gdje je lani bio najbolji strijelac u završnici prvenstva, ali su i on i njegova zaručnica Julia Lerotić (26), također Kanađanka hrvatskih korijena, odavno priželjkivali da se makar na neko vrijeme skrase u “starom kraju”. Nedavno su upisali tečaj hrvatskog jezika jer žele govoriti pravilno umjesto da i dalje pričaju mješavinom engleskog i hrvatskog.

Najviše je o dolasku u Hrvatsku razmišljao Mike Ouellette, bivši igrač Hartford Wolf Packsa, filijale NHL kluba New York Rangers, u gradiću Hartford na istočnoj obali SAD-a. Na posljetku je prevagnula činjenica da je njegov trener prijatelj Medveščakovog direktora Bradleya, pa se Mike Ouellette sa zaručnicom Meredith Cashman (25) usudio uputiti u nepoznato. – Osim toga, Meredith i ja istražili smo na internetu što nudi Zagreb i otkrili da je riječ o velegradu. Odrastao sam u gradiću Kamloops u Britanskoj Kolumbiji, koji nije imao nikakve kulturne sadržaje. Ni Hartford, gdje smo živjeli prije dolaska u Zagreb, nije bio bogzna što i zato smo zaručnica i ja željni života u velikom gradu. Smjestili smo se u stanu nedaleko od parka Bundek u Novom Zagrebu s trogodišnjim mješancem Tannerom, kojeg smo na jedvite jade i uz silnu papirologiju doveli iz Amerike – priča Kanađanin koji zbog obveza u novom klubu – ima dva, a ponekad i tri treninga dnevno – nije imao vremena posjetiti galerije i muzeje, iako to silno želi. Sa zaručnicom je samo nekoliko puta otišao u šetnju po središtu Zagrebu, priča Ouellette, inače profesor engleske književnosti, kojeg suigrači zafrkavaju da je jedini knjiški moljac među macho-snagatorima na ledu.

Zagreb se sviđa i Hecimovicu, koji je već desetak puta posjetio Hrvatsku, ali se uvijek žurio da bi posjetio rođake u Lici ili što prije došao na more, pa je uvijek samo projurio kroz grad. Ni sad nije imao previše vremena za razgledavanje, ali barem sa zaručnicom, s kojom će se iduće ljeto vjenčati, stigne otići u šetnju centrom ili ponekad izići sa suigračima. – Mike i Meredith će se također vjenčati na ljeto pa naše ljepše polovice imaju nepresušnu temu za razgovor – veli Hecimovic, dodavši kako mu se sviđa što mnogo Zagrepčana prije podne u centru grada tijekom radnog vremena opušteno pijucka kavu. U Kanadi to nije slučaj. A koliko se grad svidio Foxu, vidi se i po tome što već sada razmišlja o produljenju jednogodišnjeg ugovora. – Volio bih ostati u Zagrebu, naravno, ostvarimo li ja i suigrači očekivanja navijača…

Tanja Vučičević

Linker
21. rujan 2024 05:19