GASTRO

Pravo je vrijeme za bakine cušpajze - u pravom loncu

Topla variva krijepe i jačaju imunitet i nema boljeg jela za ovo doba godine.

Nitko od nas vjerojatno ne zna spremiti variva kakva su kuhale naše bake, ali to ne znači da se ne možemo okušati u svojim verzijama bakinih cušpajza, zar ne?

Varivo od buče

Sastojci (za 8 osoba): 20 dag buče, 1 režanj češnjaka, 1 mrkva, 10 dag korijena celera, 5 dag kukuruznog griza, 1 glavica crvenog luka, sol, papar, ulje, suncokretove sjemenke, povrtni temeljac.

Priprava: Sitno nasjeckani luk popržite na ulju pa dolijte temeljac od povrća s malo vode. Dodajte buču, mrkvu, celer i začine. Pred kraj varivo zgusnite kukuruznim grizom i ubacite pržene suncokretove sjemenke.

Varivo s porilukom

Sastojci (za 8 osoba): 1 poriluk, 1 šalica slanutka, 2 mrkve, maslinovo ulje, malo pancete, 2 žlice integralnog brašna, 1 l vode, svežanj peršina, 1 žlica vegete, sol, papar, prstohvat češnjaka u prahu, 1 žlica slatke crvene paprike, 2 krumpira

Priprava: Slanutak stavite namakati dan ranije. Poriluk i mrkvu nasjeckajte te pirjajte na maslinovu ulju s pancetom dok ne omekšaju. Dolijte vodu, posolite, pustite da zavrije pa ubacite namočeni slanutak i krumpir

nasjeckan na kockice. Kuhajte 30 minuta. Dodajte sol, papar, vegetu i nasjeckani peršin. Nakon 5 minuta dodajte integralno brašno razmućeno u malo vode te ostavite na vatri još 7-8 minuta.

Recepti Bakin čušpajz, pripremila Vesna Gregl, fotografije Željko Grgić

A svaki pravi cušpajz mora se kuhati u pravom loncu i poslužiti u pravoj posudi – provjerite izlog GlorijeIN!

24. siječanj 2025 00:13