Skupi dimljeni bakalar zamijenite jednako slasnim svježim, a dostojna alternativa su i oslić, kolja te škarpina.
Donosimo vam pet različitih ribljih recepata za Badnjak – na popisu su svježi bakalar alla Vicentina, polpete od oslića i zapečeni oslić, kolja u šugu od maslina i kapara te namaz od škarpine.
Svježi bakalar alla Vicentina
Sastojci (za 4 osobe):
1 kg fileta svježeg bakalara, 2 dl mlijeka, 1 dl vrhnja za kuhanje, 2 dl bijelog vina, 3 luka srebrenca, 1 režanj češnjaka, 10 fileta slanih inćuna, 2 dl maslinova ulja, sol, papar, 20 dag ribanog sira grana padano
Priprava: Filete pobrašnite i zapecite na vrućem ulju s obje strane. Odložite na toplo. Na tavi ispirjajte luk narezan na kolutove. Dodajte usitnjeni češnjak, isključite vatru pa ubacite slane inćune i energično miješajte dok se ne otope. U posudu za pečenje rasporedite filete bakalara, prekrijte smjesom inćuna te podlijte mlijekom, vrhnjem, bijelim vinom i maslinovim uljem. Pospite naribanim sirom i pecite na 200 °C oko 20 minuta. Servirajte s prepečenom palentom.
Namaz od škarpine
Sastojci (za 4 osobe):
40 dag fileta škarpine, 1 veći kuhani krumpir, 1 žlica kapara, 1 žlica usitnjenog peršina, 1 žlica svježeg kozjeg sira ili skute, 1,5 dl maslinova ulja, pola naribane korice limuna, sol, papar, tabasco
Priprava: Škarpinu kratko poširajte. U zdjeli drvenom kuhačom energično miješajte sastojke dok se ne dobije krema. Posolite, popaprite i začinite tabascom.
Kolja u šugu od maslina i kapara
Sastojci (za 4 osobe):
60 dag fileta kolje, 12 crnih maslina, 1 žlica kapara, 1 režanj češnjaka, 25 dag cherry rajčica, 2 dl bijelog vina, oštro brašno, sol, papar, svježi mažuran, 0,5 dl maslinova ulja
Priprava: Filete pobrašnite i ispecite na maslinovu ulju. Okrenite, dodajte sitno nasjeckani češnjak, narezane cherry rajčice, masline i kapare te podlijte bijelim vinom. Posolite i popaprite, začinite ljutom papričicom. Podlijte ribljim temeljcem ili vodom pa kad je gotovo, dodajte nekoliko listića mažurana.
Zapečeni oslić s pinjolima i grožđicama
Sastojci (za 4 osobe): 60 dag fileta oslića, 4 kriške kruha za tost, 2 žlice suhih grožđica u bijelom vinu, 2 žlice pinjola, 2 žlice peršina, 1 režanj češnjaka, 1 grančica timijana, 4 kuhana krumpira, 25 dag cherry rajčica, 0,15 dl maslinova ulja, 2 žlice sira grana padano
Priprava: Izmiksajte kruh, češnjak, peršin, timijan, grana padano i maslinovo ulje u aromatične mrvice. Popaprite i posolite. Narežite krumpir na kriške debljine 3-5 mm te prepržite na maslinovu ulju. U posudu za pečenje složite krumpir, na vrh stavite filete oslića te pospite aromatičnim mrvicama, pinjolima i grožđicama. Na vrh rasporedite cherry rajčice. Pecite na 200 °C oko 15 minuta.
Polpete od oslića
Sastojci (za 4 osobe): 40 dag fileta oslića, 1 veći kuhani krumpir, 2 žlice mladog kozjeg sira, 1 žličica svježe kadulje, 1 žlica peršina, 1 režanj češnjaka, 1 žlica kapara, 3 jaja, krušne mrvice, 3 pelata, mažuran, 1 dl maslinova ulja, sol, papar, ulje za prženje
Priprava: U poširane filete dodajte pola režnja usitnjenog češnjaka, pola žlice iskosanog peršina, žličicu kadulje, kozji sir i jaje. Posolite i popaprite te izmiješajte u homogenu smjesu. Polpete panirajte u jaju i mrvicama te ispržite u dubokom ulju. Za pesto od rajčica u mikseru izradite pelate, preostali češnjak i peršin, mažuran, kapare i maslinovo ulje.
Pripremila Vesna Gregl; Fotografije Željko Grgić
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....