Danas je Cvjetna nedjelja, pravo vrijeme za ispeći jedan starinski domaći kolač i to još cvjetni.
Slane ružice su odličan izbor za sve domaćice koje često puta nemaju sreće s dizanim tijestom jer se u ovom receptu svježi kvasac mrvi izravno u brašno.
Također su odličan izbor za goste koji se najave samo nekoliko sati ranije jer ih u tom slučaju mogu dočekati ove tople i fine ružice koje možete jesti i kao pecivo, umjesto kruha.
Tijesto:
80 dkg mekog brašna
1 svježi kvasac
1 dcl ulja
1/5 l mlijeka
1 žlica šećera
1 prašak za pecivo
Ulje, mlijeko i šećer pomiješajte i malo zagrijte da se smlači, a za to vrijeme svježi kvasac naribajte u brašno. Potom zamijesite smjesu i podijelite ju na četiri jednake loptice.
Smjesa za mazanje:
1 margarin
3 žumanjka
2 žličice soli
Sva tri sastojka dobro izmiješajte mikserom.
Potom svaku onu lopticu razvaljajte i namažite smjesom, zarolajte i narežite na dijelove od nekoliko centimetara (od jedne tako zarolane rolade ispadne oko 12 ružica).
Svaki odrezani komad tijesta okrenite i stisnite lagano prstima tako da dobijete oblik ružice.
Na kraju, svaku od ružica premažite bjelanjkom i ostavite 30 minuta da se dužu.
Nakon 30 minuta stavite ih peći na 200 stupnjeva. Čim promijeni boju na dnu, kolač izvadite iz pećnice jer će vam u suprotnom biti pretvrd.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....