CROPIX
Dražesne bobice lipanjske

Najpoznatija domaća kreatorica kolača i torti otkriva slastan recept s posebnom namirnicom

Iako su splitskoj slastičarki Tei Mamut jagode najdraže voće u ovo doba godine, zvijezda sezone u njenoj slastičarnici je haskap - sibirska borovnica prepuna antioksidansa i minerala.

Iako su splitskoj slastičarki Tei Mamut jagode najdraže voće u ovo doba godine, zvijezda sezone u njenoj slastičarnici je haskap - sibirska borovnica prepuna antioksidansa i minerala.

Zbog velikog izbora svježeg voća u lipnju, slastičarima je to najdraži mjesec u godini, a najpoznatija splitska kreatorica kolača i torti, 32-godišnja Tea Mamut, već ima svoju ovosezonsku zvijezdu - tart od sibirske borovnice. Jedina hrvatska slastičarka s diplomom prestižnog Kulinarskog instituta Amerike kaže da je riječ o budućem hit sastojku u slasticama, koji je i ona tek nedavno, tijekom karantene, prvi put iskušala.

Višetjedni prisilni odmor od profesionalne kuhinje Teu je nadahnuo za neke nove kreacije pa je jedva dočekala ponovno otvaranje svoje slastičarnice O’š kolač, koja je nedavno proslavila treći rođendan.

Je li velika razlika između sibirskih i “običnih” borovnica?

- Okusom su više-manje iste, no haskap, kako se još zove sibirska borovnica, ima kremastiju teksturu i više je kiselkasta. U Japanu je već dugo popularna u gastronomiji jer je vrlo zdrava, a kuhari je obožavaju i zbog intenzivne ljubičaste boje koja na tanjuru djeluje atraktivno.

Kako ste otkrili sibirsku borovnicu?

- Budući da od prvog dana orašaste plodove nabavljam na našim OPG-ovima, tako sam čula i za plantažu sibirskih borovnica Haspak u mjestu Uljanik pokraj Garešnice.

Imate li voćne favorite u kolačima u ovo doba godine?

- Jagode! A jedva čekam da na tržnice dođu maline, čija je sezona upravo počela.

Što je vaš prvi izbor: slatko i slano jelo?

- Slano. Ono što uvijek mogu jesti je avokado tost na prepečenom sourdough kruhu.

Koja slana jela najbolje spravljate?

- Curry! Najčešće ga spremam sa slanutkom, kokosovim mlijekom, rižinim rezancima ili integralnom i basmati rižom. I, dakako, s puno začina. A šparoge spremam na sto načina.

Kako uspijevate zadržati vitku liniju pored svih tih slatkih izazova?

- Kad spravljam kolače za svoju slastičarnicu, uglavnom ih samo degustiram. U slobodno vrijeme dosta se šećem, a nešto moram zahvaliti i genima.

Tart sa sibirskim borovnicama

(za 2 kalupa promjera 26 cm)

Split, 310520.
Slasticarka Tea Mamut pripremila je tart sa sibirskim botovnicama u svojoj slasticarni Os' kolac.
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
Tom Dubravec/ CROPIX
Tart sa sibirskim borovnica savršeni je proljetno-ljetni desert.

Sastojci za prhko tijesto

  • 255 g glatkog brašna
  • 100 g šećera u prahu
  • 40 g bademovog brašna
  • dva prstohvata soli (2 g)
  • 155 g hladnog maslaca
  • 1 jaje

Sastojci za kremu od vanilije

  • (za 1 tart)
  • 485 g mlijeka
  • 85 g šećera
  • mahuna vanilije/pasta/prah
  • 75 g žumanjaka (4 - 5 kom.)
  • 35 g kukuruznog škroba
  • prstohvat soli
  • 3 g želatine u listiću
  • 100 g maslaca

Sastojci za dekoraciju

  • 125 g sibirskih borovnica
  • 200 g tučenog vrhnja
  • 20 g šećera u prahu

Priprava:

Za prhko tijesto izvagati sve suhe sastojke, dodati maslac izrezan na kockice te izraditi u samostojećem mikseru da se dobije mrvičasto tijesto. Dodati lagano razmućeno jaje i nastaviti miksati dok se sastojci ne povežu.

Tijesto podijeliti na dva jednaka dijela te svaki zamotati u prozirnu foliju. Ostaviti u hladnjaku sat vremena (ili najbolje preko noći). Ohlađeno tijesto razvaljati na lagano pobrašnjenoj plohi, oprezno prebaciti u kalup i što ravnomjernije utisnuti. Ostaviti u hladnjaku pola sata do sat vremena prije pečenja. Izbockati po dnu i staviti peći na 170 stupnjeva oko 15 minuta (tijesto ne smije jako porumeniti). Ostaviti da se potpuno ohladi.

Za kremu od vanilije prvo natopiti želatinu u hladnoj vodi, a mlijeko zagrijati s vanilijom. U zasebnoj zdjeli izvagati žumanca s kukuruznim škrobom te izraditi pjenjačom. Vruće mlijeko pažljivo preliti preko žumanaca neprestano miješajući, a potom vratiti na vatru i kuhati 1-2 minute.

U to ubaciti dobro ocijeđenu želatinu, promiješati i premjestiti u neku duguljastu posudu. Dodati maslac i štapnim mikserom izblendati dok ne postane sjajno. Kremu prebaciti u pliću posudu, prekriti prozirnom folijom (direktno na površinu) i ostaviti u hladnjaku da se dobro ohladi.

Prhko tijesto napuniti kremom od vanilije, a vrh dekorirati borovnicama, tučenim slatkim vrhnjem sa šećerom u prahu te začinskim biljem po želji.

A koliko je pandemija utjecala na Tein slatki jelovnik i je li tijekom karantene uživala u slasticama, pročitajte u novom broju Glorije, baš kao i ostale inspirativne teme:

EKSKLUZIVNO: Jelena i Momčilo Otašević očekuju sina: 'Slađe iznenađenje nismo mogli zamisliti'

SIMON ROŽMAN Zatočen na stadionu NK Rijeke

VERA WANG Američka kraljica vjenčanica u top formi

IVANA KOVAČ Riješila sam se svih strahova

JOE ROGAN Novi kralj etera

IRENA ORLOVIĆ O školi budućnosti splitske poduzetnice

KUHINJA: TEA MAMUT Sibirska borovnica nova je zvijezda slastičarstva

PUTOVANJE: RIJEKA SOČA Slovenski smaragdni raj

FELJTON: BOB DYLAN Život idola buntovne rock generacije

Pročitajte i:

Jubilej pun iznenađenja: Chefica Ana Grgić otkriva recept za omiljeno jelo

Chef Zirojević, uz svoje omiljeno proljetno jelo, otkrio nam je da će uskoro ostvariti najveći san

Recept dostojan kraljice: Znamo kako napraviti jedan od omiljenih 'snackova' Elizabete II.

Lijepo vrijeme mami u prirodu: Imamo četiri brza recepta za slastan piknik

Ručak ne mora biti ni skup ni kompliciran da bi bio sjajan: Donosimo četiri provjerene ideje!

Chef Goran Kočiš samo je za nas pripremio svoje posljednje jelo u pregači kultnog Noela

Zbog jela po ovim receptima osjećati ćete se bolje, a nećete gubiti vrijeme u kuhinji

Linker
04. studeni 2024 00:18