Iako su splitskoj slastičarki Tei Mamut jagode najdraže voće u ovo doba godine, zvijezda sezone u njenoj slastičarnici je haskap - sibirska borovnica prepuna antioksidansa i minerala.
Zbog velikog izbora svježeg voća u lipnju, slastičarima je to najdraži mjesec u godini, a najpoznatija splitska kreatorica kolača i torti, 32-godišnja Tea Mamut, već ima svoju ovosezonsku zvijezdu - tart od sibirske borovnice. Jedina hrvatska slastičarka s diplomom prestižnog Kulinarskog instituta Amerike kaže da je riječ o budućem hit sastojku u slasticama, koji je i ona tek nedavno, tijekom karantene, prvi put iskušala.
Je li velika razlika između sibirskih i “običnih” borovnica?
- Okusom su više-manje iste, no haskap, kako se još zove sibirska borovnica, ima kremastiju teksturu i više je kiselkasta. U Japanu je već dugo popularna u gastronomiji jer je vrlo zdrava, a kuhari je obožavaju i zbog intenzivne ljubičaste boje koja na tanjuru djeluje atraktivno.
Kako ste otkrili sibirsku borovnicu?
- Budući da od prvog dana orašaste plodove nabavljam na našim OPG-ovima, tako sam čula i za plantažu sibirskih borovnica Haspak u mjestu Uljanik pokraj Garešnice.
Imate li voćne favorite u kolačima u ovo doba godine?
- Jagode! A jedva čekam da na tržnice dođu maline, čija je sezona upravo počela.
Što je vaš prvi izbor: slatko i slano jelo?
- Slano. Ono što uvijek mogu jesti je avokado tost na prepečenom sourdough kruhu.
Koja slana jela najbolje spravljate?
- Curry! Najčešće ga spremam sa slanutkom, kokosovim mlijekom, rižinim rezancima ili integralnom i basmati rižom. I, dakako, s puno začina. A šparoge spremam na sto načina.
Kako uspijevate zadržati vitku liniju pored svih tih slatkih izazova?
- Kad spravljam kolače za svoju slastičarnicu, uglavnom ih samo degustiram. U slobodno vrijeme dosta se šećem, a nešto moram zahvaliti i genima.
Tart sa sibirskim borovnicama
(za 2 kalupa promjera 26 cm)
Sastojci za prhko tijesto
- 255 g glatkog brašna
- 100 g šećera u prahu
- 40 g bademovog brašna
- dva prstohvata soli (2 g)
- 155 g hladnog maslaca
- 1 jaje
Sastojci za kremu od vanilije
- (za 1 tart)
- 485 g mlijeka
- 85 g šećera
- mahuna vanilije/pasta/prah
- 75 g žumanjaka (4 - 5 kom.)
- 35 g kukuruznog škroba
- prstohvat soli
- 3 g želatine u listiću
- 100 g maslaca
Sastojci za dekoraciju
- 125 g sibirskih borovnica
- 200 g tučenog vrhnja
- 20 g šećera u prahu
Priprava:
Za prhko tijesto izvagati sve suhe sastojke, dodati maslac izrezan na kockice te izraditi u samostojećem mikseru da se dobije mrvičasto tijesto. Dodati lagano razmućeno jaje i nastaviti miksati dok se sastojci ne povežu.
Tijesto podijeliti na dva jednaka dijela te svaki zamotati u prozirnu foliju. Ostaviti u hladnjaku sat vremena (ili najbolje preko noći). Ohlađeno tijesto razvaljati na lagano pobrašnjenoj plohi, oprezno prebaciti u kalup i što ravnomjernije utisnuti. Ostaviti u hladnjaku pola sata do sat vremena prije pečenja. Izbockati po dnu i staviti peći na 170 stupnjeva oko 15 minuta (tijesto ne smije jako porumeniti). Ostaviti da se potpuno ohladi.
Za kremu od vanilije prvo natopiti želatinu u hladnoj vodi, a mlijeko zagrijati s vanilijom. U zasebnoj zdjeli izvagati žumanca s kukuruznim škrobom te izraditi pjenjačom. Vruće mlijeko pažljivo preliti preko žumanaca neprestano miješajući, a potom vratiti na vatru i kuhati 1-2 minute.
U to ubaciti dobro ocijeđenu želatinu, promiješati i premjestiti u neku duguljastu posudu. Dodati maslac i štapnim mikserom izblendati dok ne postane sjajno. Kremu prebaciti u pliću posudu, prekriti prozirnom folijom (direktno na površinu) i ostaviti u hladnjaku da se dobro ohladi.
Prhko tijesto napuniti kremom od vanilije, a vrh dekorirati borovnicama, tučenim slatkim vrhnjem sa šećerom u prahu te začinskim biljem po želji.
A koliko je pandemija utjecala na Tein slatki jelovnik i je li tijekom karantene uživala u slasticama, pročitajte u novom broju Glorije, baš kao i ostale inspirativne teme:
EKSKLUZIVNO: Jelena i Momčilo Otašević očekuju sina: 'Slađe iznenađenje nismo mogli zamisliti'
SIMON ROŽMAN Zatočen na stadionu NK Rijeke
VERA WANG Američka kraljica vjenčanica u top formi
IVANA KOVAČ Riješila sam se svih strahova
JOE ROGAN Novi kralj etera
IRENA ORLOVIĆ O školi budućnosti splitske poduzetnice
KUHINJA: TEA MAMUT Sibirska borovnica nova je zvijezda slastičarstva
PUTOVANJE: RIJEKA SOČA Slovenski smaragdni raj
FELJTON: BOB DYLAN Život idola buntovne rock generacije
Pročitajte i:
Jubilej pun iznenađenja: Chefica Ana Grgić otkriva recept za omiljeno jelo
Chef Zirojević, uz svoje omiljeno proljetno jelo, otkrio nam je da će uskoro ostvariti najveći san
Recept dostojan kraljice: Znamo kako napraviti jedan od omiljenih 'snackova' Elizabete II.
Lijepo vrijeme mami u prirodu: Imamo četiri brza recepta za slastan piknik
Ručak ne mora biti ni skup ni kompliciran da bi bio sjajan: Donosimo četiri provjerene ideje!
Chef Goran Kočiš samo je za nas pripremio svoje posljednje jelo u pregači kultnog Noela
Zbog jela po ovim receptima osjećati ćete se bolje, a nećete gubiti vrijeme u kuhinji
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....