Poznata mezzosopranistica i danas voli hranu na kojoj je odrastala u Stonu i Dubrovniku, otvara kamenice kao od šale i ljeti ne može bez ribe, no prije nastupa ipak jede meso i salatu - zbog čega su je u Njemačkoj zvali schnitzel frau.
Bez obzira na pandemiju i drastično smanjenje kulturnih i umjetničkih događanja, mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović (50) zbog posla jedva pronalazi trenutak za opuštanje.
Što je hrana vašeg djetinjstva?
- Rođena sam u Stonu gdje je moj otac radio kao liječnik, a kada sam imala sedam godina, preselili smo se u Dubrovnik. Odrasla sam na kamenicama, mušulama, ribi, pršutu i janjetini. Moj je otac bio s Blata na Korčuli, gdje se često jela kuhana raštika s krumpirima, na maslinovom ulju. To nam je najčešće bila večera, meni tada grozna, ali se u našoj obitelji nije smjelo dići od stola ako se sve nije pojelo.
Što pripremate kada ste u stisci s vremenom?
- Meso, krumpir i salatu. To je brzi, ali kalorični obrok, po mjeri mojim dečkima. A ni ja ne mogu bez mesa.
Što jedete prije nastupa?
- Uvijek komad mesa i salatu. Moje su uloge velike i treba mi snage. Zbog tog mog neizostavnog rituala u Njemačkoj, gdje sam puno pjevala, zvali su me - schnitzel frau.
Stonska torta od makarula
SASTOJCI
- 12 jaja, 500 g brašna
- 50 ml ulja
- 500 g širokih makarona
- 500 g mljevenih oraha i badema
- 500 g šećera
- 100 g vanilije
- malo soli
- malo tople vode
- žlica cimeta
- korica jednog limuna
- 50 ml ruma
- 100 g čokolade za kuhanje
- 250 g margarina
- šećer u prahu
PRIPRAVA
- Od 2 jaja, brašna, soli, vode i ulja zamijesiti tijesto. Pustiti pola sata da odmori i razvući ga da bude duplo veće od promjera posude u kojoj će se peći torta.
- Makarone skuhati u slanoj vodi i ocijediti.
- Pomiješati mljevene orahe i bademe, 400 g šećera, vaniliju, cimet, rum i naribanu koricu limuna.
- Ostala jaja pjenasto umutiti s malo maslaca i 100 g šećera.
- Na dno namašćene zdjele promjera 28 cm i volumena pet litara položiti tijesto koje mora visjeti preko rubova kako bi se njima preklopila torta. U tako obloženu posudu slagati prvo kremu, pa kuhane makarone i preliti trećinom smjese od umućenih jaja i šećera te potom dalje slagati slojeve. Slaganje se mora završiti kremom na koju se poslažu listići margarina i preliju ostatkom umućenih jaja. Tortu preklopiti tijestom.
- Peći 15 minuta na 200 stupnjeva, smanjiti toplinu na 170 stupnjeva pa peći još 45 minuta.
- Tortu okrenuti na tanjur i posuti šećerom u prahu. Najukusnija je sljedeći dan.
Čitajte i:
Kuhinja za sladokusce: Dva neobična recepta s voćem i ribom chefice Katarine Vrnec
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....