Svaki craft kruh je različit: o toplini, vlazi, pa i raspoloženju onoga tko ga mijesi ovisi kako će bakterije u prirodnom kvascu reagirati.
Posljednjih godina izrada kruha s prirodnim kvascem postala je pravo umijeće - koje kupci itekako cijene. O ručno spravljenim starterima, vrstama brašna i načinu pečenja pišu se knjige i otvaraju se artisan pekarnice, u kojima je proces rada posve transparentan.
Posao je pokrenula Anamarija Palić sa svojom sestrom Zrinkom Zajec, a ubrzo su im se pridružili chef Darko Kušić, zadužen za pastry liniju, te Andrija Pernar, profesor kineziologije koji je napustio svijet sporta i sada je majstor u pripremi kruha.
- Nisam bila osobita ljubiteljica pekarskih proizvoda, koje sam konzumirala rijetko, i to uglavnom “s nogu”. Sve dok prije nekoliko godina nisam vidjela kako se radi kruh s prirodnim kvascem - i to me oduševilo. Pripremljen onako starinski i bez aditiva, ne samo da je mnogo zdraviji i lakše probavljiv već je i nemjerljivo ukusniji - govori Anamarija Palić, istodobno hvaleći svoj tim entuzijasta koji neprestano nadograđuje ponudu Bread Cluba unoseći pozitivnu energiju u prostor. U to se mogu uvjeriti i kupci, jer ondje uvijek svira dobra glazba, a možete i pitati sve što vas zanima o proizvodnji.
- Obožavam svoj posao, a premda ne mijesim i ne pečem, sudjelujem u procesu nastajanja proizvoda i smatram da je priprava kruha s prirodnim kvascem prava umjetnost. Jer nikada ne znate kako će bakterije iz kvasca reagirati: na njih utječu vlaga, toplina, čak i raspoloženje onoga tko ga mijesi. To je naprosto čudesan proces i malo je vjerojatno da ćete dva puta napraviti identičan kruh - zaključuje Anamarija Palić.
Predstavljamo vam slatke i slane adute zagrebačkog Bread Cluba, a slijedeći originalne recepte - pokušajte ih pripraviti kod kuće.
CRUFFIN S GANACHEOM
Sastojci za čokoladni ganache
- 500 g lisnatog tijesta
- 200 g tamne čokolade,
- 200 g mliječne čokolade,
- 300 g vrhnja za kuhanje
Sastojci za slani karamel
- 200 g maslaca od kikirikija,
- 200 g šećera
- 7 g soli
- 50 g vrhnja za kuhanje
Priprava
Razvaljati tijesto na 4 mm debljine, zarolati ga u roladu i rezati na šnite dugačke 5 cm. Poslagati u kalupe za muffine i peći 18 - 20 cm na 175 stupnjeva. Rastopiti čokolade i pomiješati ih s kipućim vrhnjem te dobro izmiješati da nastane emulzija. Ohladiti, najbolje preko noći u hladnjaku. Zagrijati posudu sa šećerom, napraviti karamel te uliti vrhnje, dodati sol i miješati dok se karamel potpuno ne otopi. Maknuti s vatre i umiješati maslac od kikirikija. Pečene cruffine puniti ganache kremom te na vrh staviti slani karamel od kikirikija.
RYE ROYAL SANDWICH
Sastojci za chimichurri
- 300 g rajčica
- 40 g lista peršina
- maslinovo ulje
- sok jednog limuna
- papar
- klice korijandera i rukole
Sastojci za lažni hummus
- 500 g slanutka
- 100 g vode od slanutka,
- maslinovo ulje
- sok 1 limuna, sol
Priprava
Rajčice narezati na kockice, peršin na sitne komadiće i pomiješati s maslinovim uljem i sokom limuna. Ostaviti u hladnjaku pola sata. Slanutak ocijediti i sačuvati vodu. U blenderu pomiješati sve sastojke za hummus dok se ne dobije glatka smjesa. Namazati hummus na krišku rye royal kruha, staviti punu žlicu chimichurrija, posipati klicama rukole i korijanderom te dodati papar po želji.
KRUH OD HELJDE
Sastojci
- 218 g brašna tip 550
- 174 g heljdinog brašna
- 44 g integralnog brašna
- 11 g rogača
- 391 g vode
- 87 g startera (domaći kvasac)
- 11 g soli
Priprava
Suhe sastojke, osim soli, pomiješati u zdjeli zajedno s vodom, prekriti vlažnom krpom i ostaviti 2 sata na sobnoj temperaturi. Potom dodati starter i mijesiti kako bi se sve povezalo. Ostaviti pola sata, dodati sol te premjestiti dok se ne dobije svilenkasto tijesto koje se odvaja od posude. Tijesto premjestiti u drugu, čistu posudu te ga tri puta u razmaku od sat vremena presložiti od ruba prema sredini posude. Kada se tijesto udvostruči, oblikovati ga u štrucu. Zarezati je po vrhu 3 - 4 puta oštrim nožem kako bi se kruh kod pečenja otvorio. Peći u gusanoj posudi s poklopcem 20 minuta na 250 stupnjeva, potom otklopiti posudu te peći još sat vremena na 160 stupnjeva.
Čitajte i:
Recepti iz snova koji nastaju u trenu! Njezina potraga za savršenom kombinacijom nikad ne prestaje
Slasno ljetno osvježenje iz kuhinje Valentine Walme: Juhe od voća i povrća od kojih rastu zazubice
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....