Legendarni rukometaš Igor Vori, koji se lani oprostio od igračke karijere i nedavno postao član stožera hrvatske reprezentacije, svojoj će obitelji priuštiti nezaboravne blagdane u raskošno uređenom domu, gdje su se skrasili nakon godina podstanarstva.
Proslavljeni hrvatski rukometaš Igor Vori (39) lani je u klubu PPD Zagreb završio profesionalnu igračku karijeru, ali to ne znači da će sada više vremena provoditi sa suprugom Oljom (38) te sinom Petrom (10) i kćeri Nikom, koja će uskoro proslaviti sedmi rođendan. Kao novi sportski direktor muških selekcija Hrvatskog rukometnog saveza zaokupljen je Europskim prvenstvom koje se u siječnju održava u Švedskoj, Austriji i Norveškoj pa će s obitelji biti samo na Božić i Novu godinu. Zato smo s njim i razgovarali prije nego što je s Kaubojima otputovao na pripreme, uhvativši ga u trenucima dok su njegovi klinci kitili golemi bor te pomagali mami raditi mramorni kuglof, kolačiće madeleine te slastice od prhkog tijesta u obliku soba, srca, Eiffelova tornja, Djeda Mraza...
- Bili smo u Finskoj i upoznali Djeda Mraza pa će djeci, budu li dobra, donijeti darove koje su mu spomenuli u pismu - smije se Olja, čije riječi potvrđuje i njezina kćerkica koja bi željela lutkicu LOL Surprise. A sin, koji obožava sport pa je trenirao rukomet, nogomet i plivanje, poželio je loptu za ragbi jer mu još jedino ta nedostaje u kolekciji.
Ove je godine u domu obitelji Igora Vorija posebno veselo i svečano jer nadolazeće blagdane dočekuju u svom novom zagrebačkom stanu, sretni što su nakon čestih selidbi, podstanarstva i života u raznim europskim gradovima napokon “svoji na svome”.
- Rodni Zagreb uvijek sam smatrao jedinim pravim domom i zato mi je drago što smo se nakon mnogo godina rada i odricanja tu skrasili. Igrao sam diljem Europe pa smo dvije godine živjeli u talijanskim gradovima Pratu i Conversanu, isto toliko u Barceloni, četiri godine u Hamburgu, tri u Parizu... Svugdje mi je bilo lijepo, ali u Hrvatskoj, u koju smo se vratili 2016., ipak mi je najljepše - kaže Igor, ističući kako mu je obiteljsko zajedništvo važnije od darova, ukrasa i delicija - iako će si sad kad više nije na terenu dati više oduška za blagdanskim stolom. Imat će i što za kušati jer je njegova supruga, rođena Splićanka s kojom je u braku dvanaest godina (prije toga su sedam godina hodali), osmislila vrhunski blagdanski jelovnik.
- Igor se navikao na dalmatinsku spizu pa ću pripremiti hobotnicu ispod peke i pašticadu s domaćim njokima - otkriva Olja, po struci medicinska sestra, dodajući kako joj je bilo najvažnije da u novom stanu, čije uređenje još nije gotovo, bude velika kuhinja. I to Scavolini, kakvu je imala i kad je sa suprugom živjela u Barceloni, koja joj je zbog mediteranske klime i živosti posebno prirasla k srcu.
Nastoji kuhati svakodnevno, no nije joj uvijek lako pronaći vremena jer odnedavno predaje na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, gdje je u međuvremenu diplomirala, a planira i doktorirati na Studiju međunarodnih odnosa i diplomacije. Nada se, stoga, da je mnogi više neće doživljavati samo kao ženu rukometaša s osebujnim modnim stilom.
Kaže da ne pati za dizajnerskim stvarima, već joj je najvažnije da ono što odjene bude originalno i upečatljivo, baš kao i predmeti u stanu, koji za nju prije svega imaju emotivnu vrijednost. Među njima su školjke iz francuskog gradića Deauvillea, replike Gaudijevih skulptura iz Barcelone, “lažna” naslovnica njemačkog časopisa koja prikazuje Igora u naručju s tada dvoipolgodišnjim sinčićem, koju je dobio na dar od obožavateljice iz Hamburga.
Mnogo toga je još neraspakirano u kutijama pa su jedva pronašli i Igorovu zlatnu medalju s Olimpijskih igara u Ateni iz 2004. To mu je prvo olimpijsko zlato pa ga i najradije pamti, ali se svojim odličjima ne voli hvaliti ni pokazivati ih. Kaže da uspomene na to na lijepo razdoblje čuva u srcu i glavi pa mu ne pada na pamet medaljama kititi stan.
- Novom poslu također pristupam s golemim entuzijazmom jer hrvatski rukomet mi je poput obitelji i smatram se privilegiranim što sam ostao u njemu. U profesionalnim klubovima zarađujemo za život, a reprezentacija je ljubav. Oboje smo jedno drugome mnogo dali i zato sam sretan što 20-godišnje iskustvo profesionalnog sportaša mogu prenijeti na mlađe generacije - ističe bivši rukometni kapetan, priznajući da mu je na terenu bilo mnogo teže nego sad kad je izvan parketa.
Trenirao je triput dnevno, bio pod velikim pritiskom jer se od njega uvijek dosta očekivalo, a i morao se mnogo toga odreći. Dok su, kaže, drugi bili u blagdanskom raspoloženju, njega je već 1. siječnja u devet ujutro čekalo okupljanje reprezentacije jer su prvenstva uvijek bila u siječnju. Tijekom karijere se toliko naputovao da je sada najsretniji kad može biti kod kuće i gledati televiziju - čak i dječji kanal Nickelodeon koji obožavaju njegovi klinci. Ljeti odlaze k Oljinoj obitelji u Dalmaciju, ali ove godine ipak su si priuštili i jedno putovanje izvan Hrvatske.
- Spontano smo odlučili posjetiti Italiju pa smo sjeli u automobil i u sedam dana obišli šest gradova - kaže Igor. Na putovanjima ih uvijek prati i 14-godišnja Zara, kujica cavalier king charles španijela. Bila je s njima gdje god da su živjeli, a kako je sada vrlo stara i umorna, nesumnjivo je i njoj drago što može mirno spavati ispod božićnog drvca.
RECEPT ZA BOŽIĆNI KUGLOF OBITELJI VORI
SASTOJCI
5 jaja, 3 dl suncokretovog ulja, 2 dl šećera, 3 dl oštrog brašna, sok jedne naranče, korica jednog limuna i naranče, 1 dl ruma, 1 vanilin šećer, 1 prašak za pecivo, žličica cimeta i prstohvat mljevenog klinčića
PRIPRAVA
Žumanjke odvojiti od bjelanjaka. Električnom miješalicom od bjelanjaka napraviti čvrsti snijeg, a žumanjke pjenasto izmiksati sa šećerom te postupno dodavati ostale sastojke. Ručno umiješati snijeg od bjelanjaka. Smjesu podijeliti na dva jednaka dijela. U jedan dio staviti jednu žlicu kakaa i dobro promiješati. Kalup za kuglof premazati masnoćom i posipati brašnom ili obložiti papirom za pečenje. U kalup stavljati žlicu žute pa žlicu smeđe smjese da se dobije dvobojno tijesto. Staviti u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i peći dvadeset minuta. Pečeni kolač kratko ohladiti i izvaditi iz kalupa. Ohlađen posipati šećerom u prahu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....