Dr. Cat Begovic

 PRESS
Slavni za slavne

Upoznajte najpopularnije plastične kirurge koji uljepšavaju poznata lica

Plastični kirurzi postali su influenceri i zvijezde, a pripadnici holivudske A liste ih zbog pritiska industrije, održavanja mladenačkog izgleda, medijske pažnje i sličnih razloga naprosto obožavaju.

Plastični kirurzi postali su influenceri i zvijezde, a pripadnici holivudske A liste ih zbog pritiska industrije, održavanja mladenačkog izgleda, medijske pažnje i sličnih razloga naprosto obožavaju.

Jennifer Aniston pamtimo kao duhovitu vrtirepku Rachel Green iz “Prijatelja”, a Jona Hamma kao visokog, crnokosog i neodoljivog muškarca s tajnom iz serije “Momci s Madisona”. I sad najednom, nakon toliko godina, to dvoje neodoljivih gledamo u trećoj sezoni serije “The Morning Show” kao ljubavnike. Kakva poslastica, ali samo na prvi pogled! Ljubavne scene Hamma, koji jedva prikriveno glumi nepredvidljivog milijardera Muska, s Jennifer koja glumi TV novinarku Alex, nešto poput mlađe Diane Sawyer, nisu nimalo hot. Upravo obratno, njihovi strasni poljupci na gledatelje djeluju mlako, sve su prije nego puni života i strasti. Jer, kao što možemo pročitati u komentarima na američkim portalima, Jennifer je otišla predaleko s estetskim zahvatima na licu. Samo kosa njena još je živa... lice je konstantno u grimasi zaprepaštenosti ili ljutnje, oči su joj razrogačene, lice posve bezizražajno bez ijedne bore - a one su, ne zaboravimo, ipak tragovi života.

Seks s osobom koja izgleda kao fotošopirani avatar svojeg davnog ja ne može biti onako ljudski sočan. Sličan problem imali smo prije nekoliko godina i s Nicole Kidman u HBO-ovoj seriji “Slom”. Umjesto krupnog plana njezina bezizražajnog, netom nafilanog lica, redatelj se fokusirao na njezinu živopisnu garderobu i kosu.

S licem se ne bi trebale toliko igrati glumice, kojima je to izražajno sredstvo za rad, kao što je opernim pjevačicama glas. Estetski zahvati za njih su nužda - ili stvarnost koju smo odavno prihvatili, još od silno popularne serije "Nip/Tuck" ("Reži me") s početka 2000-ih, kad smo prvi put u krupnom planu gledali oči jednog od estetskih kirurga, Christiana Troya (glumio ga je Julian McMahon), s onim karakterističnim podignutim obrvama i kapcima koje je botoks izmijenio u pomalo đavolji pogled. Iako je “Reži me” tijekom svih šest sezona duboko zarezala pod umjetnu površinu svijeta plastične kirurgije, razotkrivajući pacijente kao krhke osobe koje svoje psihološke probleme “liječe” estetskim zahvatima, zapravo je samo pridonijela njihovoj popularnosti.

Danas gotovo svi imaju neku ideju oko održavanja lica i tijela najrazličitijim zahvatima, samo ne mogu si ih svi priuštiti. Postoji cinični meme koji možete vidjeti na društvenim mrežama: “Ti nisi ružna, ti samo nemaš dovoljno novca”. To je zaista nedemokratično, no ima u tome puno istine. U svakom slučaju, s tom serijom otvorio se i fenomen celebrity doktora za ljepotu - onih koji režu slavne osobe, pa i sami postaju slavni. A za mnoge od njih otvorio se i javni prostor i dobili su svoje emisije na televizijama, što ih je u smislu slave i novca vinulo u beskraj.

Trenutačno najveće medijske zvijezde dva su iskusna američka “plastičara”, Paul Nassif i Terry Dubrow, koji već osmu sezonu snimaju reality show “Botched”, koji se kod nas prikazuje na RTL-u pod imenom “Traljav posao”. Nassif i Dubrow popravljaju stravične maske, odnosno nanovo rekonstruiraju lica upropaštena beskrajnim liftinzima i kojekakvim drugim zahvatima. Oni su ujedno među najbolje plaćenim estetskim kirurzima svijeta. Dubrow je radio estetske zahvate i u realityju “Bridalplasty” u kojem se žene bore da osvoje vjenčanje iz snova i transformiraju svoja lica plastičnom kirurgijom. Ti realityji doveli su rijeku novih klijenata slavnim kirurzima, kojima oni, tako poznati, mogu naplaćivati i po desetak i više tisuća dolara za inače minorne estetske zahvate poput “popravka” nosa, što je specijalnost dr. Nassifa. Što si poznatiji, tvoj rad više vrijedi, čak i u liječničkom biznisu. Nassif, koji je vlasnik dviju poliklinika na Beverly Hillsu, dodatno zarađuje na proizvodnji kozmetike - cijela linija NassifMD-Dermaceuticals, u kojoj su deseci proizvoda za žene i muškarce, razvila se iz njegova iskustva o postoperativnoj njezi.

image

Dr. Terry Dubrow i Dr. Paul Nassif u reality showu "Traljav posao"

E! ENTERTAINMENT/BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Obitelj Kardashian rado koristi usluge kirurga Gartha Fishera, koji je pokrenuo i potom se i proslavio TV realityjem “Extreme Makeover”. No, Kardashianke se nikad nisu mogle ograničiti na usluge samo jednog kirurga, kao ni samo jednog dizajnera, restorana, svega što je poželjno i u velikoj ponudi. Dr. Fisher je operirao lica i tijela bezbrojnih seleba i za sebe voli reći da je jedan od “najboljih plastičnih kirurga na svijetu”. No, i on kao i mnogi drugi radi slične noseve i na čudan način njegove klijentice počinju zaista nalikovati jedna na drugu. Kako su žene klana Kardashian u rodu, to toliko ne čudi, no kad na njih počnu nalikovati i neke druge žene, to zbunjuje.

image

Dr. Garth Fisher

JON KOPALOFF/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Dr. Cat Begovic (47) u ovom je trenutku jedna od najtraženijih i najcjenjenijih estetskih kirurginja koja živi i radi u Los Angelesu. Dakako, dr. Begovic radi baš sve zahvate na licu i tijelu, no najpoznatija je po vaginalnom pomlađivanju, koje uključuje i dotjerivanje velikih i malih stidnih usana, ali i rješavanje nekih funkcionalnih problema poput suhe rodnice, inkontinecije i slično. Ova kirurginja, koja voli isticati da je pravi perfekcionist i da to neće nikada mijenjati, i sama izgleda “savršeno”. No, nije posvećena samo besprijekornom licu nego i tijelu zamamnih oblina i usavršila je “natural looking tummy tuck”, operaciju suvišnog sala na trbuhu koji potom djeluje posve prirodno. Možda i zato što je udana za čovjeka s najljepšim pločicama, bivšeg modela i prvaka u body buildingu Binaisa Begovica, koji je uz to i uspješan poduzetnik s različitim projektima za one koji neumorno rade na svojem tijelu. Binais je crnogorskog podrijetla, no kao dijete preselio se u Švedsku i tamo počeo trenirati judo, što ga je kasnije dovelo do body buildinga. Poduzetnik Binais i njegova supruga, koja je diplomirala molekularnu i staničnu biologiju na Harvardu, a zatim i medicinu na sveučilištu UCLA, skupa su pokrenuli i luksuznu anti-age kozmetičku liniju MD GLAM.

Dr. Andrew Jacono (53) plastični je kirurg iz New Yorka specijaliziran za lica. Smatraju ga možda i najboljim estetičarem Istočne obale, ako ne i čitavih Sjedinjenih Država. Modni dizajner Marc Jacobs objavio je 2021. oduševljeni izvještaj o svojem oporavku nakon što mu je dr. Jacono napravio deep plane facelift, novu vrstu liftinga koji se fokusira na dublje slojeve mišića i vezivnog tkiva i tako neprimjetno mijenja starije, opušteno lice da izgleda odmornije, zdravije, a time i mlađe. No, možda najveću počast iskazao je Andrewu Jaconu njegov stariji kolega dr. Nassif (61), koji mu se obratio da mu napravi face lifting. To se dogodilo nakon što ga je dr. Terry Dubrow u zajedničkoj TV emisiji prije nekoliko godina usporedio s vjevericom i zgrabio za “obješene” obraze.

image

Dr. Andrew Jacono

MARK SAGLIOCCO/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Razloge svog odlaska “pod nož” nije, doduše, objasnio, ali činjenica je da se nekoliko mjeseci nakon operacije vjenčao s 30 godina mlađom Brittany Pattakos. New York Times je dr. Jacona proglasio “revolucionarom”, ali ne toliko zbog metode rade, već zbog “revolucioniranja” cijena u estetskoj kirurgiji koje su otišle u nebo. Ne znamo koliko je “novo lice” naplatio kolegi, no u NYT-u su otkrili kako je jedna teksaška bogatašica za svoje preinake platila 230.000 dolara. “Imam Rolls-Royce, tri vile, imam sve što mogu poželjeti, a i dalje sam depresivna. Samoj sebi sam rekla, ovo je moje lice, nosim ga sa sobom kamo god da krenem”, objasnila je u NYT-u zašto nije željela štedjeti na liftingu koji je na mnogo mjesta mogla dobiti znatno jeftinije.

Dr. Jonathan Sykes, poznati plastičar s Beverly Hillsa, bivši predsjednik Američke akademije facijalne plastike i rekonstrukcijske kirurgije, koji je nedavno gostovao i održao nekoliko predavanja na kongresu TAMC u Rovinju, rekao je za NYT da su cijene u estetskoj kirurgiji pomalo nalik cijenama u modi ili među ljubiteljima vina. “Samo klijent može odlučiti što je za njega preskupo, što se njemu isplati, a što ne”. Dr. Sykes, recimo, facelift naplaćuje između 40 i 50 tisuća dolara. Mnogi likovi iz serije “Traljav posao” radili su ih kod nestručnih, nevještih kirurga, često vrlo jeftino, u Brazilu ili Turskoj.

Kim Kardashian javno se na Instagramu pohvalila rezultatom tretmana aparatom Morpheus8, koji joj je - vođen stručnom rukom dr. Ashkana Ghavamija (50) - sjajno zategnuo kožu na njezinu trbuhu. Dr. Ghavami i sam je instagramski influenser s više od 350.000 followera, a časopis Harper’s Bazaar proglasio ga je najvećim influenserom u estetskoj kirurgiji. Uz njega u privatnoj klinici na Beverly Hillsu radi i njegova supruga Rose. Popis njihovih slavnih klijenata je dugačak, a obožava ga i australska reperica Izzy Azalea i to ne skriva. Pomogao joj je da konačno ima nos i usta kakve je oduvijek željela.

Dr. Raj Kanodia (63), još jedan kirurg s Beverly Hillsa, slavni je rekonstruktor noseva za slavne. Poznat je po nosu koji je napravio za Khloe Kardashian, ali i po senzacionalnoj promjeni koju je doživjela Bella Hadid nakon njegova zahvata. Kao i svi ostali poznati estetski kirurzi, često je bio gost u televizijskim emisijama i serijama, od kojih je možda i najpoznatija “Dr. 90210”. Taj reality je dobio ime po poštanskom broju najotmjenijeg srca Beverly Hillsa, gdje rade najskuplji i najpoznatiji estetski kirurzi. Jednom je objasnio da je potrebna ruka umjetnika i prava artistička vizija da bi se nekome unaprijedila najtananija harmoničnost crta lica, što uspijeva samo rijetkima. Britney Spears je odavno priznala da je jedna od njegovih klijentica i da joj je pomogao da postane ljepša i dobije zamamne usnice.

Dr. Leslie Stevens (69) proslavio se makeover operacijama, ali ne toliko lica koliko tijela. Poznat je po povećanju i podizanju grudi te liftingu čitavog tijela. Bodylift, koji “treba” vjerojatno svaka žena nakon menopauze, uključuje zatezanje kože, pogotovo nakon mršavljenja, i istovremeno otklanjanje suvišnih masnih naslaga - to je zahvat koji je u posljednjih 20 godina, prema statistici Američkog društva plastičnih kirurga, skočio za 4000 posto. Sharon Osbourne, glazbena menadžerica i lice poznatog realityja “Osbourneovi” o njezinu suprugu, rockeru Ozzieju Osbourneu, možda je i najpoznatija klijentica dr. Stevensa, koja mu se vraća u regularnim intervalima i rado o tome priča.

image

Dr. Leslie Stevens

PRESS

Sharon je u svom TV showu čak i intervjuirala svojeg gurua zaslužnog za njezinu “neprolaznu ljepotu”. Dr. Stevens uglavnom dobiva sjajne recenzije anonimnih pacijenata na stranicama o najboljim američkim doktorima jer je uvijek spreman iscrpno s klijentima analizirati sve opcije i cijene te sve što mogu očekivati od odabranog zahvata.

Linker
06. rujan 2024 16:52