Sandra Čuljak
Od hobija do posla

Kad ne radi kao fizioterapeut Kristian izrađuje unikatne parfeme, ovo je priča o njima

S mirisima u bočicama Kristian Nasteski prvi se put susreo kao dječak, dobivajući ih na poklon od roditelja i proučavajući njihove parfemske kolekcije, ali Indija je presudila da se njima počne ozbiljno baviti.

S mirisima u bočicama Kristian Nasteski prvi se put susreo kao dječak, dobivajući ih na poklon od roditelja i proučavajući njihove parfemske kolekcije, ali Indija je presudila da se njima počne ozbiljno baviti.

Kristian Nasteski (36) strastveni je zaljubljenik u daleke destinacije, putuje kad ne radi svoj posao fizioterapeuta u maloj obiteljskoj klinici u Svetom Ivanu Zelini, a za putovanja najradije bira Indiju s kojom ga veže posebna veza. Kao trinaestogodišnji dječak tamo je s obitelji proveo godinu i pol dana, a ponovno se vratio petnaest godina kasnije i pronašao inspiraciju za pomalo neuobičajen hobi - stvaranje parfema povezujući njezine mirise, emocije i duhovnost. S mirisima u bočicama prvi se put susreo kao dječak, dobivajući ih na poklon od roditelja i proučavajući njihove parfemske kolekcije, ali Indija je presudila da se njima počne ozbiljno baviti.

image

Stvaranje parfema je refleksija Kristijana i njegova života.

Sandra Čuljak

"Mirisna ulja su u Indiji dostupna i volio sam provoditi vrijeme u trgovinama gdje se prodaju. Na jednu ruku nanio bih miris vetivera, na drugu jantara ili sandalovine, pa hodao ulicama i povremeno ih mirisao. Kada bi mi dosadili, trljao bih ruke da ih pomiješam i napravim neki zanimljiviji miris. I tada sam pomislio - zašto ne bih napravio svoj parfem? Imao sam malo sirovina i htio ih kombinirati na različite načine. Prvi su nastali u prosincu 2019. godine i nazvao ih je "Wizard‘s Aftershave", "Sex in the Elevator" i "Jasminov A-mol". Ispala su super, ali toga sam tek kasnije postao svjestan jer nisam imao pojma što radim i samo sam se igrao, a kasnije počeo više učiti o tome. Nisam se vodio nikakvim uputstvima i nisam se zamarao pravilima. Igrao sam se i slijedio svoj nos. Pomiješao sam dva sastojka u omjeru 1:1 i čekao što će se dogoditi", prisjeća se.

Njegovi se radovi razlikuju od niche parfema i komercijalnih čime se ponosi. "Oni u veledrogerijama stvoreni su da fino mirišu i prate trendove. Niche parfemi se izrađuju za specifično tržište u manjim količinama, iako su to i dalje astronomske količine u odnosu na koje ja radim. Mene zanimaju novi mirisi koji ne postoje i izlaze iz okvira. Niche parfemi i komercijalni se rade od sintetike ili eventualno izoliranih prirodnih sastojaka", pojašnjava Kristian.

image

Većinu prirodnih sirovina nabavlja u dalekoj Indiji

Sandra Čuljak
image

Povijest je pokazala da se svjetska parfumerija najljepše razvila "outside of the box"

Sandra Čuljak
image

Prva tri parfema nazvao je "Wizard‘s Aftershave", "Sex in the Elevator" i "Jasminov A-mol"

Sandra Čuljak

Izrada jednog primjerka obično ne uspijeva iz prvog pokušaja. "To je predana, strpljiva i ustrajna umjetnost. Sirovine su nepredvidive. Od dobrih sastojaka je lako napraviti parfem koji fino miriše, ali morate biti spremni na propale pokušaje i bačen materijal. Dugo sazrijevaju, mijenjaju se odležavanjem, ponekad to potraje mjesecima. Moram poznavati sirovine i znati kojom brzinom hlape kao i osnovna pravila kako bi ih ponekad prekršio. Povijest je pokazala da se svjetska parfumerija najljepše razvila "outside of the box", kada su se pravila kršila na fin i kreativan način", otkriva.

Voli kombinirati orijentalne i mediteranske note, a većinu ulja nabavlja u Indiji jer su pristupačnija. "Cijene strahovito variraju. Znatno su povoljnija, ali neka poput prave sandalovine, čistog jasmina, ruže ili absoluta lotosa, posvuda su dragocjeni. O agarwoodu (smolasto drvo koje se često koristi pri izradi parfema) da ne govorim, on spada u ekstreme. Posjetio sam plantaže ruža i radio s obiteljskim destilerijama koje ih kuhaju na stari tradicionalni način Mogulskog Carstva", govori Kristian.

image

Radio je s indijskim obiteljskim destilerijama koje parfeme kuhaju na stari tradicionalni način Mogulskog Carstva

Privatna arhiva

Iz njegove kućne radionice stižu i unikati koje radi personalizirano, na temelju karaktera i opisa osobe koja će ih nositi. "Dio proizvoda je rezultat promatranja i razumijevanja, a dio dolazi intuitivno kroz mirisno upoznavanje osobe koja će nositi parfem i njezina stila, a zatim kroz razgovor napraviti personalizirani parfem koje ljudi jako vole. Ja to doživljavam uistinu vrlo osobno", pojašnjava naš sugovornik.

Kristijanovi radovi dolaze u pakiranjima koja sam osmišljava i izrađuje, a nedavno je predstavio mirisnu kolekciju "Mala alkemija". "Jedna dugogodišnja prijateljica je otvorila kutiju i rekla - "ajme, ovo je Kiki u bočicama". Dakle to je refleksija mene i mog života. Na putovanjima Indijom i Europom biram ručno rađene detalje i fine papire kojima uređujem kutijice, rezuckam ih i lijepim", ističe Kristian.

image

Na putovanjima Indijom i Europom bira ručno rađene detalje i fine papire kojima uređuje kutijice, rezucka ih i lijepi

Sandra Čuljak
image

Kristian voli provoditi vrijeme u trgovinama attara (eteričnih ulja)

Privatna arhiva
image

Persolinalizirane parfeme stvara prema svom iskustvu i memoriji

Sandra Čuljak

Svoje vještine i znanja odlučio je prenijeti na druge, pa za one koji žele naučiti više organizira radionice. "Kroz radionice parfema volim upoznavati nove ljude, pričati svoje priče, slušati tuđe i zajedno s ljudima stvarati nove. Cijena jedne iznosi 50 do 80 eura po osobi. Postoje dvije i treća je u pripremi. Prva se zove "The Art of Fugitive i na njoj se uči razlika između arta i crafta, ulazi u osnove parfumerije i kreiraju se prvi mirisne akordi. Druga se zove "Little Alchemy - aperture to Reality". To je duboka radionica, kombinacija alkemije, parfumerije i poezije. Upravo osmišljavam treću koja će biti kraća i bit će uvod svima koji se žele upoznati s mojim radom. Ona će se zvati Perfumeria Avangarda Natural. Priznajem da mi je marketing slaba točka. Za sada sve novosti i informacije objavljujem na Instagram profilu Crispy Travelers. S obzirom na to da nemam komercijalnu proizvodnju i prodaju, limitirana pakiranja "Male Alkemije", mogu se nabaviti isključivo kod mene direktno. Cijena jedne iznosi 150 eura", govori Kristian.

image

Za one koji žele naučiti više organizira radionice parfema, mirisne družionice, putopise i čajanke

Privatna arhiva

A to sve ne bi bilo moguće bez njegove obitelji - sina Benjamina (5) i supruge Ane (38) koja mu je podrška, hrabro podnosi i tolerira njegova duža izbivanja zbog putovanja. Ona je isprva uvijek komentirala mirise, ali ih nije nosila, što je njemu bila tiha i oštra kritika, sve dok slučajno nije izradio jedan koji ju je oduševio. "Najdraži su joj "Pinnocent", a koristi i "Viline suze" i "Summer drops". Ana mi je velik oslonac, ona je tu da me podsjeti da sam se ponekad podcijenio, ali ponekad i precijenio", priznaje Kristian.

Početkom sljedeće godine kreće u novu indijsku avanturu s manjom grupom polaznika u sklopu "IV Souls of India", programa putovanja koji je osmislio prije četiri godine, a čekaju ga i novi mirisni zadaci. "Moja putovanja uvijek započinju preporukama prijatelja, nisam ih nikada posebno reklamirao", govori nam Kristijan kojeg ove jeseni čekaju mirisni eventi u Zagrebu, ali i drugim gradovim u Hrvatskoj s kojima kreće ove jeseni.

image

Sa sobom vodi prijatelje i zaljubljenike u daleka i malo drugačija putovanja

Privatna arhiva
image

U Indiju je prvi put otišao s 13 godina, a dosad ju je posjetio 10 puta

Privatna arhiva
image

Indija je odigrala ključnu ulogu u njegovu životu

Privatna arhiva
Linker
14. rujan 2024 15:03