PASCAL LE SEGRETAIN/AMFAR GETTY IMAGES FOR AMFAR
TREND SA SJEVERA

Najpoželjnija od svih nijansi: Kako postići - i održati - skandinavski plavu boju kose

Majstorica škara i koloriranja Milena Maršić otkriva nam sve tajne postizanja i njegovanje nove hit blond nijanse.

Majstorica škara i koloriranja Milena Maršić otkriva nam sve tajne postizanja i njegovanje nove hit blond nijanse.

Od svih boja za ko su plava je najsvestranija, najraznovrsnija po broju svih svojih ni ­ jan si ­ i ne radi se samo o spektru od tam ­ nije prema svijetlo blond nego o žutim, si ­ vim, smeđim, narančastim, ružičastim i ra ­ znim drugim tonovima koji na raznovrsnim podlogama uvijek izgledaju drukčije. I svako malo, katkad i kao rezultat pogreške koja je spretno isfurana kao željena bo ­ ja, neka nova nijansa postane trend. Voljeli smo tako karamel­plavu, medenu, platinastu, bež, šampanjac­plavu, maslac­plavu, zlatnu, silver­blond..., a ove godine je totalni hit skandinavski plava iliti scandi blonde.

image

Britt Ekland, švedska glumačka zvijezda iz 60-ih, kao preteča scandi blonde trenda

THE GRAHAM STARK PHOTOGRAPHIC LI GETTY IMAGES

Urbane, seksi, otkačene nordijske ljepotice ­ visoke, vitke i atletski građene­ utjelovljuju moderan tip žene, a njihova izrazito svijetla kosa mnogima je nedostižan ideal. Nedostižan stoga što nije lako tehnikama bojenja postići da ta pomalo hladna, ali opet vrlo privlačna nijansa iz gleda prirodno. To je ona nijansa po kojoj, primjerice, pamtimo Agnethu Fältskog iz legendarnog sastava ABBA. Njoj je skandinavski plava prirodna boja, koju je vještim tehnikama bojenja uspjela održati i u visokoj dobi, kad se ne mijenja samo boja nego i kvaliteta kose pa je nerealno očekivati da bude ista s 20 i 50 godina. Starije generacije pamte i estetiku iz 60­ih, kad je također bila popularna ta nijansa koja je pogotovo dolazila do izražaja na tadašnjim voluminoznim frizurama kakve su imale švedske ikone Britt Ekland i Anita Ekberg. Danas je jedan od najatraktivnijih scandi blonde primjera norveški model i influencerica Frida Aasen, a kod nas majstorica škara i koloriranja, vlasnica zagrebačkog salona Glamour Milena Maršić. Ne samo što je to godinama njen osobni izbor, Milena i klijenticama zna napraviti savršenu nijansu, i to novom tehnikom scandi hairline.

image

Milena Maršić

PRIVATNI ALBUM

Što je scandi hairline? ­

- To je posvjetljivanje linije kose koja obrubljuje lice. Tada plava djeluje baš prirodno, kao da je kosa posvijetlila od sunca, što stvara suptilnu aureolu koja osvježava cjelokupni izgled. Bit je u postupnom prijelazu u tamniju nijansu prema drugim dijelovima kose, a kako nema oštrih prijelaza, rezultat je elegantan i prirodan izgled.

Po čemu se skandinavski plava razlikuje od ostalih blond nijansi? ­

- Ona je dosta hladna jer ima sivkasti ili plavkasti podton. No, to je čini jedinstvenom i modernom nijansom koja daje sofisticiran izgled kosi i crtama lica.

Je li tu nijansu lakše postići na mekoj ili čvrstoj kosi? ­

- Prirodno svijetle i tanke kose idealne su za postizanje te nijanse. Svijetla kosa već u startu ima manje pigmenta koji bi mogli ometati postizanje željene boje. Prije bojenja važno je zaštititi kosu od oštećenja pa­je­preporučljivo­napraviti­tretman­ dubinske­ hidratacije.­ Nakon­ toga se­ kosa ­izbjeljuje,­ po ­mogućnosti­ sa­ što manjim­ postotkom ­hidrogena,­a ­potom­ se nanosi­ preljev­ koji­ daje ­željeni ­ton.

image

Philip B. Icelandic Blonde šampon njeguje svijetle
nijanse, a istodobno uklanja žute tonove na nordijski plavoj kosi/ Redken Blondage šampon za blajhanu i kosu sa svijetlim pramenovima/. Kevin Murphy Shimmer Me Blonde tretman za obnavljanje sjaja plave kose/. Kérastase Blond Absolu ljubičasta maska protiv bakrenih tonova

S obzirom na to da u našem podneblju nema puno prirodnih plavuša, kome najbolje odgovara scandi blonde?

-­ Kako je riječ o nijansi koja je kombinacija svjetloplavog i pepeljasto plavog tona, obično najbolje pristaje osobama svijetlog ili srednje svijetlog tena. Što se tiče obrva, najbolje je uskladiti njihovu boju s kosom kako ne bi bilo previše kontrasta. Općenito, osobama s toplijim tonom kože obično bolje pristaju toplije nijanse poput zlatno blond, medene i kestenjaste.

Kako održavati skandinavsku plavu da ne promijeni ton?

- Redovitom ­njegom ­proizvodima ­koji hrane ­i­ njeguju­ kosu ­i ­štite­ hladni­ ton,­kao što ­je­ Philip­ B.­ Icelandic­ Blonde­ Shampoo, te održavanjem boje u frizerskom salonu. Svaka boja s vremenom izblijedi ako se redovito ne obnavlja.

image

Keune Care Blonde Savior maska s glikolnom kiselinom i kreatinom za podršku izbijeljenoj kosi/ Wella Invigo sprej s UV zaštitom - za ljetnu njegu plave kose/ Leonor Greyl Soin Repigmentant Icy Blonde ljubičasti regenerator za plavu kosu -
dodatno posvjetljuje i neutralizira žutilo/ Afrodita Your Hair Therapy regenerativna maska jača strukturu obojene kose

Kako ljeti, uz utjecaj sunca i morske soli, njegovati scandi blonde?

-­ Proizvodima­ sa­ zaštitnim­ faktorom i­ nošenjem­ šešira­ ili­ marama.­ Redovita hidratacija­ maskama ­i­ balzamima­ za­ kosu također je­ nužna,­ kao ­i ­uljima­ koja­ dodatno­ hrane ­i­ štite­ kosu.­Treba ­izbjegavati korištenje ­vrućih ­alata ­za ­oblikovanje,­poput ­figara ­i ­fena, jer ­vrućina ­najviše ­šteti zdravlju ­i ­izgledu ­kose.

Zašto je scandi blonde već godinama vaš osobni izbor?

-­ Zato­ što­ najbolje­ pristaje­ mojoj­ boji ko­že ­i ­prirodnoj ­teksturi ­kose. ­I ­lako­ je­ od­ržavam ­redovitim ­blajhanjem ­i ­stavljanjem preljeva svaka tri ­mjeseca.

image

Schwarzkopf Gliss Color set za kućno bojenje kose
sadrži boju, razvijač i masku koja ‘zaključava‘ pigmente u vlasi/ Syoss Permanent Blonde trajna boja za kosu

Linker
05. rujan 2024 11:18