SHUTTERSTOCK
ZA PRIRODAN IZGLED

U trendu je "bolje" starenje: Otkrivamo što su skinboosteri, a što biostimulatori

Dr. Jolanda Kanižaj Rajković, dermatologinja u Sintezi Skin Clinic, objašnjava kako se skinboosteri i biostimulatori uklapaju u trend better-aginga - očuvanja mladolikog, ali prirodnog izgleda.

Dr. Jolanda Kanižaj Rajković, dermatologinja u Sintezi Skin Clinic, objašnjava kako se skinboosteri i biostimulatori uklapaju u trend better-aginga - očuvanja mladolikog, ali prirodnog izgleda.

"Kao i u svim segmentima života, tako i u pristupu njezi kože - znanje, odnosno spoznaja, čini razliku. Tako će osobe koje su spoznale važnost i utjecaj pravilne njege te promišljeno odabranih tretmana zasigurno to primjenjivati na vlastitoj koži, pa će i rezultati biti vidljivi. To, doduše, ništa ne govori o njihovoj osobnosti, za to bi trebalo ipak zagrebati dublje ispod kože", kaže dr. Jolanda Kanižaj Rajković, dermatologinja u zagrebačkoj poliklinici Sinteza Skin Clinic, koja osim primarne brige za zdravlje kože veliki fokus svojih profesionalnih interesa stavlja na anti-aging. Zapravo, na better-aging filozofiju i pristup koji naglašavaju prirodno starenje uz suptilne estetske intervencije. To, konkretno, znači očuvanje mladolikog i zdravog izgleda, a ne stvaranje neprirodnih ili pretjerano zategnutih lica. A što to u praksi znači, objasnila nam je u razgovoru koji smo vodili u moderno uređenom prostoru Sinteze Skin Clinic.

Osim adekvatne kozmetičke njege, što je ključno za održavanje mladolikog izgleda kože?

- Ključno je povremeno, tijekom godine, napraviti i pokoji tretman poticanja stvaranja elastičnih vlakna i kolagena u koži i potkožju.

Što više ugrožava mladenački izgled - bore, opušteni tonus ili nešto treće, i zašto to mislite?

- Ono što čini lice starijim je cijeli proces starenja koji mijenja odnose na licu te raniji trokut s bazom u gornjem dijelu lica koji mu daje oblik slova "V" postaje obrnuti trokut, odnosno slovo "A". To najviše utječe da lice izgleda opušteno i starije. S druge strane, nekoliko bora na čelu ili ‘smijalica‘ neće postarati mladu osobu.

image

Dr. Jolanda Kanižaj Rajković, liječnica s više od deset godina iskustva u estetskoj medicini

PRESS SINTEZA

Kada je pravo vrijeme za početak korištenja dermalnih filera i tko su najbolji kandidati za to?

- Dermalni fileri su jako širok pojam, jer to je zapravo svaki proizvod koji se iglom aplicira u kožu ili potkožje. Početak njihove primjene nema veze s godinama, nego s izraženim potrebama na licu. A te potrebe ne nastaju uvijek starenjem: uzrok može biti neka trauma, ožiljci nakon operacije, nakon akni ili vodenih kozica... Stoga je pravo vrijeme za početak korištenja filera kad postoji realna potreba koja se njime može korigirati. Pritom je iznimno važno znati kome ćete se obratiti kad se potreba pojavi - doktori medicine educirani su da ne štete i uvijek će razmišljati kada i kako primijeniti filere! I uvijek ponavljam - klasični fileri hijaluronske kiseline, koji se koriste za povećanje i oblikovanje usana te korekciju podočnjaka, trebaju se koristiti s mjerom i nikada prije 30. godine.

Čime poboljšati teksturu kože?

- Brojni su tretmani i mogućnosti, a meni su omiljeni laser za pomlađivanje kao potpuno neinvazivni tretman, a kao minimalno invazivni - SkinPen mikroiglice i takozvani resurfacing laser, svojevrsni laserski piling kojim se obnavlja površina kože. Vjerujem i u učinkovitost mezoterapijskih tretmana Sunekos, kao i u biorevitalizatore Profhilo i HarmoniCa.

S obzirom na trend održavanja prirodnog izgleda, kako to da i dalje svjedočimo primjerima pretjeranog dodavanja volumena i promijenjenih crta lica?

- Htjela bih naglasiti da je rasprostranjeno pogrešno mišljenje o hijaluronskim filerima - prvo da mijenjaju izgled osobe, a drugo zbog "pretjeranog dodavanja volumena". Istina je zapravo da kod ispravno apliciranog filera s potrebnim volumenom nećete uopće primijetiti da osoba ima filere, već će vam samo izgledati svježe i mladoliko. Kod osoba kod kojih primijetite filere najčešće se radi o pogrešnoj aplikaciji: možda je ispravna regija, ali je proizvod apliciran u krivi sloj kože i zato se vidi. Svakako preporučujem na tretman otići iskusnom doktoru koji ulaže u edukaciju i usko se bavi tim dijelom estetske medicine. No, kod korištenja skinboostera i biostimulatora maksimalno je smanjena mogućnost krive aplikacije. Oni osim toga osiguravaju prirodni izgled jer se proizvod po aplikaciji ne zadržava u koži na jednom mjestu već se razgrađuje i stimulira stvaranje novih struktura.

image

Za više informacija javite se u Sinteza Skin Clinic

SINTEZA PRESS

Što su skinboosteri i kako utječu na kvalitetu kože?

- Kao što im naziv govori, to su proizvodi koji osnažuju kožu - čine je debljom, blistavom i zategnutom, zahvaljujući hijaluronskoj kiselini kao najzastupljenijem aktivnom sastojku. Aplikacijom skinboostera, kao i biostimulatora, potiče se stvaranje novog elastičnog tkiva i kolagena u koži i potkožju.

Kako djeluju skinboosteri, a kako biostimulatori?

- Zapravo nema oštre granice. Hijaluronska kiselina je najčešće glavni sastojak proizvoda koji daju volumen koži - ona se zapravo ugrađuje u ekstracelularni matriks kože te je podebljava, ali i posljedično potiče stvaranje nove hijaluronske kiseline i drugih struktura. Stoga boosteri, kao i biostimulatori, mogu djelovati gotovo na sve procese starenja kože i potkožja i vraćati im raniji izgled. Učinci se vide odmah, ali i nakon nekoliko mjeseci dolazi do kontinuiranog poboljšavanja. Dakle, učinak je trajan, jer strukture koje su nastale stare dalje s vama - to je novostvoreno tkivo.

Kako se uklapaju u trend better-aginga?

- U više od deset godina, koliko se bavim estetskom medicinom u svrhu pomlađivanja, gotovo sve žene i muškarci koji su došli u kliniku željeli su "prirodni izgled", "da se ništa ne vidi", "osvježenje", "zdrav izgled kože"... Stoga, "trend" koji je možda sada u medijima potaknut izvan naše zemlje, u Hrvatskoj je prisutan cijeli moj radni vijek. Ponekad su za takav izgled potrebni klasični hijaluronski fileri, ponekad boosteri, ponekad laseri ili biorevitalizatori, no najčešće je potrebna kombinacija svih tih tretmana jer nam stare sve strukture: kost, mišić, potkožno masno tkivo, ligamenti, vezivo u koži, prostor između stanica kože… potrebna je obnova točno tamo gdje treba, s proizvodom koji će dati najkvalitetniji rezultat. Skinboosteri i biorevitalizatori su neizostavan dio tog programa zbog svojih top rezultata, prirodnih sastojaka, lagane aplikacije i brzog oporavka.

"U više od deset godina, koliko se bavim estetskom medicinom u svrhu pomlađivanja, gotovo sve žene i muškarci koji su došli u kliniku željeli su "prirodni izgled", "da se ništa ne vidi", "osvježenje", "zdrav izgled kože""

Kako kod pacijenata rješavate okomite borice iznad usana?

- Upornošću! Naime, potrebno je više tretmana, a moj izbor je Juvaderm Volite - sam ili u kombinaciji s laserom. Ili sa Sunekos Performa mezoterapijskim tretmanom.

Što je najbolje za bore na čelu, a što za nazolabijalne bore?

- Za bore na čelu isključivo Vistabel, a korekcija nazolabijalnih bora zahtijeva kompleksniji tretman lica koji uključuje njegovo podizanje kako bi se rasteretila regija oko usana i nazolabijalna regija i tek onda aplikacija u samu boru - to je jedini način da ne izgledate prepunjeno ili čudno.


Za više savjeta i termin za konzultacije javite se putem telefona 01 5005 970 ili putem e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Gloria x Sinteza Skin Clinic

Linker
04. listopad 2024 10:27