Hana Hanak

 PRESS
NEOBIČNA SURADNJA

Susret umjetnosti i ljepote: Kada šminka za oči postane alat za seriju umjetničkih radova i inspiracija za autoportrete

U prostoru Dermacare centra u središtu Zagreba predstavljena je nova umjetnička suradnja: Jane Iredale i akademska slikarica Hana Hanak, partnerice u svijetu ljepote, sjedinjene u ideji da make-up predstavlja više od boja.

U prostoru Dermacare centra u središtu Zagreba predstavljena je nova umjetnička suradnja: Jane Iredale i akademska slikarica Hana Hanak, partnerice u svijetu ljepote, sjedinjene u ideji da make-up predstavlja više od boja.

Kreativna energija obilježila je slavljeničku godinu Jane Iredale. Osim novih proizvoda, lansiranih u povodu 30. obljetnice, poznati brend mineralnog make-upa predstavio je jednu umjetničku suradnju.

U prostoru DermaCare centra u Teslinoj ulici u Zagrebu izložena je kolekcija multifunkcionalne šminke za oči ColorLuxe Eye Shadow Stick, čijih je deset svevremenskih nijansi predstavila make-up artistica i edukatorica Jane Iredale za Hrvatsku i regiju, Sabina Šarić – Novak.

"ColorLuxe Eye Shadow Stick možete koristiti kao olovku, sjenilo ili highlighter. Njime možete iscrtavati jasne linije ili blendati, puderaste nijanse mogu se koristiti kao podloga za intenzivnije sjenilo, a svjetlije nijanse sa sedefastim završetkom – kao dodir svjetlosti u rubu oka, iznad i ispod vanjskog kuta za pomlađeni izgled", izjavila je Sabina, kojoj su kao umjetničko platno poslužila brojna ženska lica nakon eventa, na kojima je pokazala multifunkcionalnost tih proizvoda.

image

Sabina Šarić Novak i Snježana Pleša

PRESS

Kao i svi proizvodi Jane Iredale, u čijim su formulama čisti minerali i biljne esencije, i ColorLuxe Eye Shadow Stick ne svodi se samo na boje već ima i njegujuću funkciju. Ceramidi, vitamini C i E te ulje sjemenki jojobe štite nježnu kožu kapaka od isušivanja, obnavljaju njenu strukturu i čuvaju elastičnost. Pritom stvaraju svilenkasto glatku teksturu, koja glatko klizi po koži i na kapku ne stvara osjećaj težine. Uklapaju se u trend prigušenog luksuza, čija su glavna obilježja vrhunska kvaliteta proizvoda, nenametljiv izgled i održivost. Prigušeni luksuz stavlja naglasak na savjesniji odabir pri kupnji, pa je moto "kupuj manje, kupuj bolje". Prigušeni luksuz ima bezvremensku privlačnost – baš kao i umjetnost.

A kako svijet ljepote može djelovati inspirativno na umjetnika, posvjedočila je akademska slikarica Hana Hanak, koja je u DermaCare centru izložila seriju autoportreta, nadahnutih bojama iz kolekcije ColorLuxe Eye Shadow Stick. U njenom radu često se provlači tema autoportreta, koji su joj na neki način prilika za autorefleksiju, a u suradnji s Jane Iredale dobila je priliku povezati svoje stvaralaštvo sa svijetom ljepote. Jedna od slika nazvana je "Ljepotica", 2024.

image
PRESS

"Ovaj autoportret prikaz je mojeg lijepog izgleda po nekim kriterijima današnjeg društva. To je uljepšana verzija mlade majke koja u osam ujutro šeće psa i gura kolica s bebom na putu prema tržnici, ili razmišlja o tome što će kuhati za ručak i odraditi posao ‘koji plaća račune‘... I na neki način to je moj komentar beauty industrije, koja ti pomaže da izgledaš ljepše te, u konačnici, da se zbog toga osjećaš bolje. Jer, ja sam akademska slikarica, majka, sestra, prijateljica, ali prije svega žena koja ponekad ima potrebu osjećati se lijepo i učiniti nešto za sebe po tom pitanju", izjavila je Hana.

Kako se u svom radu služi i digitalnim tehnikama, istražujući čak i mogućnosti koje pruža umjetna inteligencija, zagrebačka slikarica svoje je slike prenijela i u virtualnu stvarnost. Njeni autoportreti "oživjeli" su u digitalnim animacijama, koje su uzvanice na predstavljanju u DermaCare centru mogle skinuti pomoću QR koda i pogledati na svojim pametnim telefonima.

image

Hana Hanak

PRESS

Doživljaj boja iz kolekcije ColorLuxe Eye Shadow Stick nije univerzalan, svaki slikar bi ih drukčije doživio i interpretirao, a Hana ovako opisuje asocijacije koje one u njoj izazivaju:

  • Alabaster - skulptura, i to Božanska glava kipara Henryja Moorea! Alabaster je bijeli zrnasti materijal koji se u kiparstvu često koristi kao zamjena za mramor.
  • Dove Grey - Picassovi golubovi. Simbol mira, koji je duboko utkan u podsvijest svih ljudi kroz civilizacije.
  • Saddle - inkarnat, odnosno, boja ljudske puti u slikarstvu.
  • Americano - apstraktni ekspresionizam. Uvjerljiv, a ipak nepredvidljiv potez kista po platnu.
  • Midnight - ugljen na platnu, ugljen na papiru... ostavlja tako organski, duboki ton na podlozi.
  • Ivy - u mom slikarstvu to je često početni ton koji mi služi kao podloga. Dobivam ga miješanjem okera i crne boje u gesso.
  • Bronze - Gauguinove Tahićanke.
  • Gatsby - Rembrandtovi autoportreti, koji su često oker žuti s premazima crne, pa onda na platnu izgledaju kao da su pozlaćeni.
  • Rosé - ružičasta slikarska faza u kojoj se trenutačno nalazim. Većina mojih slika su u potpunosti ružičaste, ili s roze naglascima
  • Moonstone – Mjesec, koji za mene znači ženstvenost! Prirodni mjesečni ciklus žene i emocija

Suradnja Jane Iredale Hrvatska i Hane Hanak nije završena ovom malom izložbom - to je tek početak jednog divnog prijateljstva (da citiramo rečenicu iz kultne "Casablance"), a nastavak slijedi najesen, kad će ova lijepa priča dobiti i humanitarni karakter.

image
PRESS

Proizvodi Jane Iredale ne sadrže umjetne mirise, konzervanse, bojila, talkove i druge potencijalno štetne sastojke. U njihovim formulama su čisti minerali i biljne esencije, a Jane Iredale jednako je beskompromisna po pitanju održivog razvoja, i korištenja eko ambalaže kao i apsolutne zabrane testiranja proizvoda na životinjama u svim fazama proizvodnje. Proizvode Jane Iredale preporučuju dermatolozi i estetski kirurzi, jer su besprijekorni za prikrivanje nedostataka i umirivanje iritacija na koži, kao i prikrivanje podljeva nakon estetskih zahvata. Oni se neprimjetno stapaju s tenom zahvaljujući velikom izboru boja i tekstura, koje su prilagođene različitim stanjima kože. Čak i onoj najosjetljivijoj.

image

Antonija Pejković, Robert Sever i Slobodan Velicki

PRESS
image

Antonija Pejković

PRESS
image
PRESS
image

Ivana Barišić

PRESS
image
PRESS
image
PRESS
image
PRESS
image

Renata Končić Minea

PRESS
image

Robert Sever

PRESS
image

Renata Končić Minea

PRESS
image
PRESS
image

Robert Sever, Jelena Batić i Slobodan Velicki

PRESS
image

Vedrana Sruk

PRESS
image

Slobodan Velicki

PRESS
image

Sabina Šarić Novak i Snježana Pleša

PRESS
Linker
08. rujan 2024 04:08