Zrinka Blažević

 DINKO ŠIMUNOVIĆ
KOLUMNA

Summer of Wellbeing: Ljetni vodič za pronalaženje ravnoteže i njegu tijela, uma i duha

Kako u potpunosti iskoristiti ljeto i učiniti više za sebe savjetuje nam naša kolumnistica Zrinka Blažević

Kako u potpunosti iskoristiti ljeto i učiniti više za sebe savjetuje nam naša kolumnistica Zrinka Blažević

Ljeto je moje omiljeno godišnje doba i to iz više razloga. Dugi sunčani dani, tople večeri, uživanje na plaži i brčkanje u moru... sve je nekako opuštenije i ležernije. Kosa koja je sinonim za beach waves, prirodno svijetla od sunca, nema make-upa, lagana odjeća, stress-free mind. Ljeti smo prirodno povezaniji sa sobom i rasterećeniji, kao da smo stisnuli pauzu na život. Kako bismo se još više opustili, iskoristili ovu zaista posebnu sezonu, unijeli više ravnoteže i sreće u svakodnevicu te poboljšali cjelokupan wellbeing, donosim nekoliko savjeta koje i sama volim prakticirati u ljetnim danima.

Ponovno se povežite s prirodom

Priroda je odlična za osvježenje duha i promicanje fizičkog zdravlja. Ovog ljeta neka vam boravak na otvorenom bude prioritet. Bilo da se radi o planinarenju, šetnji kroz šumu, kupanju u moru, rijeci ili jezeru, pikniku u parku - bezbroj je načina za opuštanje i punjenje energijom.

Savjet: Dan započnite jutarnjom šetnjom ili jogom u parku. Svjež zrak i okolina postavit će pozitivan ton ostatku vašeg dana. S obzirom na to da živim blizu jezera, jutro volim započeti odlaskom na trčanje ili rolanje - to je najbolji način za započeti novi radni dan. Ako sam na moru, ranojutarnje trčanje završim kupanjem i to je neupitno jedan od najboljih osjećaja.

Budite aktivni

Aktivnost je ključna za održavanje fizičkog i mentalnog zdravlja, a ljeto pruža savršenu priliku za razne oblike tjelovježbe - od plivanja i vožnje bicikla do sportova na otvorenom i fitnessa.

Savjet: Osmislite nove aktivnosti koje možete raditi tijekom ljeta. Primjerice, na posao odite biciklom, dan započnite plivanjem u moru ili rijeci, osmislite neki ljetni izazov za svaki dan... Ako ste negdje na obali, probajte wind ili kite surfing, a odličan odabir je i paddleboard. Bolje ćete se osjećati, a bonus je što ćete i bolje izgledati.

Jedite sezonsko

Konzumiranje svježih, sezonskih namirnica našem tijelu osigurava esencijalne hranjive tvari. Ljetno voće i povrće poput bobičastog voća, lubenice, rajčica, krastavaca i tikvica nije samo ukusno, već je i prepuno vitamina i antioksidansa.

Savjet: Igrajte se s laganim receptima koji će potaknuti vašu kreativnost, osmislite kreativna jela s omiljenim sastojcima. Moje nadraže ljetne salate su caprese (rajčice, mozzarella i bosiljak), salata s lubenicom i feta sirom (znam, zvuči neobično, ali je prefina) te ultimativna ljetna salata s grilanom breskvom, burratom, pršutom i rikolom. Kad mi treba energije, u vrelim danima, najradije pijem iced matcha latte sa zobenim mlijekom i puno leda, što mi istovremeno pruža osvježenje i daje jedan lijepi energy boost.

image
UNSPLASH

Vježbajte mindfulness

Uključivanje praksi svjesnosti u dnevnu rutinu može značajno poboljšati naše mentalno zdravlje. To može biti meditacija, vježbe dubokog disanja ili svjesno hodanje. Tijekom godišnjeg odmora imamo više vremena da se posvetimo samima sebi, stoga je to idealno vrijeme da počnemo prakticirati aktivnosti koje ćemo onda samo nastaviti kad se vratimo u svakodnevicu.

Savjet: Svaki dan posvetite nekoliko minuta svjesnosti. Aplikacije kao što su Headspace i Calm nude vođene meditacije što je po meni idealan početak za sve koji ne znaju otkud bi krenuli.

image

Zrinka Blažević

DINKO ŠIMUNOVIĆ

Njegujte odnose

Društveni odnosi vitalni su dio našeg wellbeinga, a ljeto je odlično vrijeme za jačanje odnosa s obitelji i prijateljima. Planirajte okupljanja, zajednički odlazak na plažu ili piknik. Iskoristite sezonu festivala, koncerata, filmova ili predstava na otvorenom. Tople večeri kao stvorene su za uživanje na otvorenom, u društvu dragih ljudi.

Savjet: Osmislite tjedno zajedničko kuhanje ili pozovite ljude na game night. To će stvoriti trajna sjećanja i produbiti veze s onima oko nas. Možete npr. imati i večer koktela, pa svaki tjedan netko drugi osmisli svoj signature koktel. Ako netko ima lijepu veliku terasu, možete kupiti projektor i imati ljetne filmske večeri, uz kokice i osvježavajuće napitke. Mogućnosti je mnogo, treba samo dati mašti malo na volju.

Potaknite kreativnost

Kreativnost može biti moćan i efikasan način za izražavanje emocija i smanjenje stresa. Iskoristite opušteni ritam ljeta da istražite nove hobije ili se vratite nekim starima koje ste voljeli. Slikanje, pisanje, vrtlarstvo ili sviranje instrumenta samo su neki od načina kako možete osloboditi svoju kreativnu stranu. Ljeti se održavaju i razne kreativne radionice pa zašto ne biste naučili izrađivati svoje šalice ili vaze?

Savjet: Napravite mali kreativni prostor kod kuće gdje se možete povući i baviti odabranom aktivnošću bez ometanja.

Postavite osobne ciljeve

Ljeto može biti odlično vrijeme za osobni razvoj. Postavite si ostvarive ciljeve, bilo da se odnose na kondiciju, učenje ili samousavršavanje. Iskoristite ovo vrijeme da razmislite o svom napretku i napravite potrebne prilagodbe.

Savjet: Vodite dnevnik kako biste pratili svoje ciljeve i razmišljanja. Zapisivanje vaših misli i postignuća može pružiti motivaciju i jasnoću.

image
UNSPLASH

Dajte prioritet odmoru i snu

Dobar san neophodan je za cjelokupno zdravlje. Dugi ljetni dani ponekad mogu poremetiti obrasce spavanja, stoga je važno uspostaviti pravilan raspored spavanja. Nedostatak sna utječe na kvalitetu dana, može nas učiniti bezvoljnima i bez energije, što nikako ne želimo, pogotovo kad želimo ispuniti dan zabavnim ljetnim aktivnostima.

Savjet: stvorite umirujuću rutinu prije spavanja, poput čitanja knjige, slušanja relaksirajuće muzike uz svijeće, lagane večernje joge ili beauty care rutine (npr. osvježavajući tuš i neka ugodna maska za lice), kako biste svom tijelu signalizirali da je vrijeme za opuštanje.

Ljeto za wellbeing znači pronalaženje ravnoteže i prihvaćanje aktivnosti koje njeguju naše tijelo, um i duh. Ponovnim povezivanjem s prirodom, održavanjem tjelesne aktivnosti, zdravom prehranom, prakticiranjem svjesnosti, poticanjem odnosa, bavljenjem kreativnošću, postavljanjem osobnih ciljeva i davanjem prioriteta odmoru, možete stvoriti sezonu koja ne samo da će vas osvježiti, već i pripremiti za nadolazeće jesenske mjesece.

So, step into the sunshine and make this summer your best one yet!


O autorici i brendu Materia

Zrinka Blažević je Riječanka sa zagrebačkom adresom, na kojoj živi nešto više od jednog desetljeća. Sa starijom sestrom Majom razvija i vodi well-being brend Materia, čiji je cilj potaknuti ljude na promjene životnih navika kako bi bili zdraviji, sretniji i ispunjeniji. Upravo takav je Zrinkin lifestyle: voli vježbati, meditirati, raditi jogu, rano se ustajati, voziti bajk na posao, zdravo se hraniti i prakticirati svoje omiljene well-being rituale.

Linker
05. rujan 2024 17:07