THE SIMPSONS

 PROFIMEDIA
Obožavana serija

J jedan od razloga zašto su kultni: 10 primjera kada su Simpsoni tako precizno predvidjeli budućnost

Ima li Homer Simpson aristotelovskih vrlina? Možemo li od Maggie išta naučiti o vrijednosti šutnje? Kako su autori ove najdugovječnije animirane serije koja satirom i parodijom tematizira "američki način života" uspjeli toliko toga predvidjeti?

Ima li Homer Simpson aristotelovskih vrlina? Možemo li od Maggie išta naučiti o vrijednosti šutnje? Kako su autori ove najdugovječnije animirane serije koja satirom i parodijom tematizira "američki način života" uspjeli toliko toga predvidjeti?

Od pobjednika Super Bowla do Trumpova predsjedničkog mandata, ova dugovječna animirana serija ima neobičan talent za „predviđanje” događaja. Kroz 35 sezona i 768 epizoda, Simpsonovi iako su nerijetko doživljavani kao temelj moderne, animirane komedije, imali su mnoge trenutke koji su se preslikali u stvarnom životu. U svijetu u kojem istina često jest čudnija i strašnija od fikcije, stvari koje su pisci predstavljali kao šale bile su, sada s naknadnom pameću znamo – anticipacija koju rijetki umjetnici od svojih „muza” dobiju kao privilegiju. Sjetimo se tek nekih – Danilo Kiš, George Orwell, Dubravka Ugrešić....

Kandidatura Donalda Trumpa (11. sezona, 17. epizoda)

Radnja je sljedeća: Lisa je postala predsjednica Sjedinjenih Država. Na sastanku vlade, ona spominje: "Naslijedili smo prilično proračunsku krizu od predsjednika Trumpa." U početku se mislilo da je riječ o aluziji da se Trump pokušao natjecati kao kandidat Reformističke stranke. No te su riječi dobile puno veću vrijednost kada je Trump izabran za predsjednika. Tjedan dana nakon izbora, pojavio se natpis na ulicama, u medijima i na internetu: "Biti u pravu je sran*e." Rečenica je privukla više pozornosti kada je Trump objavio da se ponovno kandidira za predsjednika, što je, usput rečeno, godina koju su Simpsonovi izvorno predvidjeli.

Ljubičasto odijelo Kamale Harris (sezona 11, epizoda 17)

U istoj epizodi koja je predviđala Trumpovo predsjedništvo, Lisa se pojavljuje u jezivo sličnoj odjeći - ljubičastom odijelu s hlačama, s bijelim biserima - onom koje je potpredsjednica Kamala Harris nosila na inauguraciji prije tri godine. Dugogodišnji scenarist Simpsonovih Mike Scully nedavno je potvrdio da je ljubičasta boja bila slučajan izbor. Njezini biseri, kaš što znamo, nisu osobit misterij jer ih Lisa uvijek nosi.

Pametni satovi (sezona 6, epizoda 19)

"Lisino vjenčanje" bio je prvi "pohod" serije u budućnost, s nekoliko tehnoloških šala koje su se na kraju obistinile. Na primjer, neuspješna prosidba za vjenčanje Lisinog dečka Hugha natjera ga da telefonira - govoreći u svoj sat. Godine 2013. prvi su se put pojavili pametni satovi s prepoznavanjem glasa koji su "spasili" odnose diljem svijeta.

Video razgovori (sezona 6, epizoda 19)

Vraćajući se na "Lisino vjenčanje", epizoda nenamjerno prikazuje jednu od vitalnijih komponenti 2010-ih, a posebno 2020-ih usred pandemije: videochat. Stil komunikacije kroz cijelu epizodu je vizualni, putem ekrana, a ne telefonom. U svijetu koji danas radi na Zoomu, Skypeu, Google Hangoutu i FaceTimeu, ovo je jedno predviđanje koje gotovo da je zastrašujuće.

Nastup Lady Gage na Super Bowlu (sezona 23, epizoda 22)

Smatra se jednom od najgorih epizoda serije do sada, "Lisa Goes Gaga" prikazuje istoimenu pop zvijezdu koja posjećuje Springfield i pomaže Lisi u njezinu suočavanju s problemima sa samopouzdanjem. Kad je Gaga nastupila na poluvremenu Super Bowla 2017., mnogi su primijetili da je njezina odjeća nevjerojatno slična jednoj od njezinih brojnih odjevnih kombinacija tijekom epizode.

Prikrivanje Michelangelova "Davida" (Sezona 2, Epizoda 9)

U ovoj je epizodi Marge pokušala postići da inače hiper-nasilni likovi, par Itchy i Scratchy budu poslušniji. Tada je shvatila kako i koliko cenzura može otići daleko. Naime toj epizodi, u prosvjedovima protiv golotinje Michelangelova kipa Davida, koji se zaustavio u Springfieldu na svojoj turneji možemo vidjeti realnu usporedbu s politički korektnim namjerama "odgajatelja" diljem Amerike u vezi "problema s reprezentacijom golog tijela". Davidov kip također je postala vruća tema 2016., kada su Rusi glasovali o tome hoće li kopiju slavnog kipa prekriti odjećom ili ne. Srećom, to ih nije navelo da preispitaju materijal iz vlastitog voljenog crtanog dua, Radnik i Parazit.

Stavljanje konjskog mesa u hranu (sezona 5, epizoda 19)

Brzi vizualni prikaz u petoj sezoni prikazuje kuharicu Doris kako dodaje dijelove konja tipičnom ručku u springfildskoj osnovnoj školi. Autori nisu ni slutili koliki će biti pioniri s ovom idejom u crtiću i na filmu jer su već 2013. zdravstveni službenici otkrili da nekoliko goveđih proizvoda etabliranih proizvođača sadrži konjsko meso.

Gripa slična COVID-u širi se iz Azije (sezona 4, epizoda 21)

Radnja ove epizode iz 1993. počinje u Japanu, gdje bolesni tvornički radnik kašlje u kutije koje se koriste za slanje sokovnika u Springfield. Stanovnici grada - uključujući obitelj Simpson - obolijevaju od onoga što se naziva "Gripom iz Osake". Kada se COVID-19 počeo širiti i zatvarati škole, tvrtke i druge institucije u ožujku 2020., "Koronavirus" je zamijenio "Gripu iz Osake" u memovima na internetu, dok su trolovi počeli koristiti tu epizodu za rasističku propagandu kao odgovor na izbijanje epidemije. Bill Oakley, koscenarist epizode, rekao je da mu se ne sviđa što se ova epizoda koristi za zle, difamacijske svrhe. Ideja da je se zlorabi kako bi koronavirus izgledao kao azijska zavjera je užasna. Dodao je: "Trebalo je biti apsurdno da bi netko mogao kašljati u kutiju, a taj iskašljani virus bi preživio šest do osam tjedana u kutiji. Ovo je crtić. Namjerno smo ga napravili crtanim jer smo htjeli da bude smiješno, a ne strašno."

Cypress Hill nastupa s Londonskim simfonijskim orkestrom (Sezona 7, Epizoda 24)

Ova je epizoda manje predviđanje, a više manifestacija. Ipak, dogodilo se u stvarnom životu, pa ga ovdje uključujemo. Cypress Hill je u ovoj epizodi izveo klasičnu verziju svog hita "Insane in the Brain" s Londonskim simfonijskim orkestrom. Dana 10. srpnja 2024. ova je scena postala stvarnost kada su Cypress Hill izašli na pozornicu u prestižnom londonskom Royal Albert Hallu uz podršku cijelog LSO-a. Reperi su izveli nekoliko svojih hitova, uključujući "Insane in the Brain".

Beatlesi šalju zakašnjela pisma svojim obožavateljima (Sezona 2, Epizoda 18)

U drugoj sezoni, Marge Simpson otkriva da je u srednjoj školi Ringu Starru poslala sliku. Nakon što su prošla desetljeća, Ringo konačno šalje odgovor, ispunjavajući zavjet javnosti da će odgovoriti svim obožavateljima koji su mu pisali kroz godine. Činilo se da je predviđanje opet dobro koreliralo sa akcijama preživjelog Beatlesa, jer su 2013. godine dvije žene iz Essexa primile odgovor od Sir Paula McCartneyja nakon što su mu poslale miks kazetu prije 50 godina.

Linker
05. rujan 2024 11:09