VANESA PANDŽIĆ CROPIX
Talentirana Šibenčanka

Životni zaokret glumice: "Kao dijete sam željela raditi u zdravstvu, ali dogodio se preokret koji me odveo glumi"

Ivana Gulin, koja ima glavnu ulogu u filmu ‘Šalša‘, prije nego što je upisala Akademiju htjela je biti fizioterapeutkinja, a slučajni odlazak u dramski studio odredio je njezin životni put.

Ivana Gulin, koja ima glavnu ulogu u filmu ‘Šalša‘, prije nego što je upisala Akademiju htjela je biti fizioterapeutkinja, a slučajni odlazak u dramski studio odredio je njezin životni put.

Šibenčanka Ivana Gulin (34), koja uz Momčila Otaševića ima glavnu ulogu u zombi komediji Dražena Žarkovića ‘Šalša‘, za razliku od svojih kolega nije uvijek sanjala o glumačkoj karijeri. Prvo je upisala srednju medicinsku školu, a nakon toga studij fizioterapije na Zdravstvenom veleučilištu.

"Kao mala sam preboljela dječju bolest, pa su mi medicinski radnici bili superheroji. Imala sam potrebu liječiti i pomagati drugima kao što su se drugi o meni brinuli. Uživala sam u toj školi jer mi je donijela puno zahvalnosti. Silom inercije sam se nakon srednje škole odlučila na Zdravstveno veleučilište u Zagrebu. To sam već odrađivala i paralelno mi je nešto počelo nedostajati - ni sada ne znam što je to bilo, a nisam znala ni tada. Čini mi se da ipak prerano biramo nešto što će nam odrediti život. Roditeljima sam kad sam imala 21 godinu rekla da odustajem od tog studija, iako me je taj posao zanimao i voljela sam ga. Znala sam što ne bih", prisjeća se Ivana Gulin.

image

Ivana Gulin u Galeriji Forum

VANESA PANDZIC CROPIX

Ipak, jedan dan rješenje se pojavilo samo od sebe, kao svojevrsna epifanija. Naime, jedan lijeni dan naišla je na javni poziv za nove članove dramskog studija u Šibeniku. U tom trenutku nije imala posao, pa čak ni hobi, pa je samoj sebi rekla: "U redu, idi se barem druži s drugim ljudima." I tako je i bilo. Međutim, nije znala da će joj upravo ta odluka promijeniti život.

"Kad sam došla u dramski studio, shvatila sam da su tamo sve srednjoškolci te se na peti okrenula. U tom trenutku su mi bile 23 godine i smatrala sam da mi tamo nije bilo mjesto. U tom trenutku me redatelj Pero Mioč zaustavio i zamolio da ostanem do kraja sata. Nisam bila sigurna da je to pametna odluka, ali sam odlučila ostati. Nakon završetka zamolio me da pročitam pjesmu i rekao mi da bih se trebala uključiti u dramsku. Ozbiljno me potaknuo i bez njega se sigurno ne bih odvažila otići na prijamni na Akademiji. Prve godine sam na ispitu bila katastrofa i sjećam se kako sam na izlasku sa scene bila nasmijana jer sam bila svjesna da imam fokus. No, onda me je netko iz komisije pitao zašto se smijem jer je bilo loše, na što sam odgovorila da ću se vratiti iduće godine i proći. Tako je i bilo", kaže glumica.

image
VANESA PANDŽIĆ CROPIX

Uvjerena je da su joj motivacija, zadani cilj i želja pomogli u bavljenju ovim poslom koji joj omogućuje da radi sve ono za što nema hrabrosti u stvarnom životu. Ivani je, uz glumu, druga velika strast i pjevanje.

"Imala sam bend u Šibeniku, zvao se LP kao Loud & Proud. Dobili smo čak i kritiku da nam je bubnjar preglasan. Prije prvog nastupa imala sam tremu, a onda me trema napustila. Tako je uvijek na početku", govori.

Ivana dolazi iz radničke obitelji - odrasla je uz dva starija brata, i bila je prava mezimica obitelji. Od lani je slobodna umjetnica, nakon što je dvije godine radila u dubrovačkom Kazalištu "Marin Držić". Počela je kao vanjska, zatim je mijenjala trudnu kolegicu, a za vrijeme korone je ostala raditi. Nakon završetka pandemije istekao joj je ugovor pa se vratila u Šibenik gdje je počeo njezin neplanirani odmor. Sve do poziva redatelja Dražena Žarkovića za suradnju na filmu "Šalša" kojim se ove godine predstavila i na Pulskom filmskom festivalu. Ivana tumači tipičnu dalmatinsku djevojku u kojoj je prepoznala elemente svog karaktera.

image

Film "Šalša" u kojemu između ostalih s Ivanom glumi i Momčilo Otašević

"U stereotipima uglavnom ima istine. Na primjer, mi Dalmatinci drugačije doživljavamo vrijeme. Fjaka je stanje uma, kao i južina koja je genetski nasljedna - iako ne postoji znanstveno utemeljenje. Kod mene mi smeta što sam previše temperamentna, u trenutku reagiram burno, ali se brzo i ohladim. Izgorim kao šibica", kaže Ivana Gulin.

Na jesen uz promociju filma, koji dolazi u kina 5. rujna, nastavlja igrati "Lolitu" u režiji Vinka Radovčića u zadarskom kazalištu te se seli u Zagreb gdje će nastaviti raditi na svojoj samostalnoj karijeri.

Linker
11. rujan 2024 12:05