Press
PREPORUKA

5 knjiga u kojima ćete uživati ovog ljeta: Od nježnog istraživanja adolescencije do štiva koje "otvara oči"

Ako još niste pronašli svojeg favorita za ljetnu sezonu, donosimo vam nekoliko prijedloga.

Ako još niste pronašli svojeg favorita za ljetnu sezonu, donosimo vam nekoliko prijedloga.

ANN PATCHETT "TOM LAKE"

Radnja novog romana nagrađivane američke spisateljice, dobitnice nagrada PEN/Faulkner i Orange 2002., smještena je u vrijeme pandemije. Glavna junakinja Lara i njezine tri odrasle kćeri beru trešnje u obiteljskom voćnjaku. Djevojke mole majku da im ispriča priču o Peteru Dukeu, glumcu s kojim je nekad bila u vezi te dijelila pozornicu u kazališnoj trupi po imenu Tom Lake. Iako se radnja romana vrti oko filmske zvijezde, pravi je fokus na odnosu majke i kćeri. Dok se Lara prisjeća prošlosti, kćeri analiziraju svoj odnos s majkom i prisiljene su ponovno promisliti o svijetu oko sebe i svemu što su dotad mislile da znaju. Roman je preveo Saša Stančin.

image

ANN PATCHETT "TOM LAKE" • Profil, 23,90 €

WON-PYUNG SOHN "BADEM"

Protagonist romana Yunjae pati od poremećaja zvanog aleksitimija, ne osjeća strah, a ne prepoznaje ni druge emocije - niti svoje, niti tuđe. Nakon šokantna čina nasilja Yunjae se nađe sam na svijetu, posve izgubljen. Preokret donosi iznenađujuće prijateljstvo s problematičnim, gnjevnim tinejdžerom Gonom, koji će ga, unatoč vlastitim mukama, uporno podučavati umijeću osjećanja. Kroz niz pustolovina njih će se dvojica naći na rubu života i smrti. Roman je s engleskog preveo Dado Čakalo.

image

WON-PYUNG SOHN "BADEM" • Hena com, 21,90 €

FATMA AYDEMIR "DŽINI"

Drugi roman njemačke spisateljice tematizira sudbinu turske obitelji u Njemačkoj, oštro secirajući tradicionalne vrijednosti, odnos Nijemaca prema imigrantima te jaz između Istoka i Zapada. Ova obiteljska priča odlična je psihološka studija prve i druge generacije imigranata i postavlja teška pitanja - tko smo i gdje zapravo pripadamo. Roman je s njemačkog preveo Dalibor Joler.

image

FATMA AYDEMIR "DŽINI" • Hena com, 21,90 €

ANNE BEREST "RAZGLEDNICA"

Sedmi roman francuske spisateljice saga je o židovskoj obitelji koja prolazi užas holokausta. U ovoj autobiografskoj prozi Anne Berest potaknuta je na istraživanje sudbine svojih predaka kada u siječnju 2003. u poštanskom sandučiću svojih roditelja pronađe neobičnu razglednicu bez potpisa. Na jednoj je strani slika Opere Garnier, a na drugoj samo četiri osobna imena: djeda i bake Anneine majke kao i njezina ujaka i tete. Sve četvero umrlo je 1942. u Auschwitzu. Roman je prevela Ita Kovač.

image

ANNE BEREST "RAZGLEDNICA" •Znanje, 15,90 € (119,80 kn)

MARKO GREGUR "EKSPOZICIJA TAME"

Roman se odvija u imaginarnom podravskom selu Viru, u kojemu je završila i bogata trgovačka cincarska obitelj Aviro. Njihova je kuća središte intelektualnog života, otmjenija od drugih, dah Beča, pa nije čudno što jedan slijepi dječak iz siromašne, nepismene i Velikim ratom prorijeđene i oštećene obitelji cijeli život želi i žudi biti kao oni, jedan od njih.

image

MARKO GREGUR "EKSPOZICIJA TAME" • Hena com, 19,90 €

Linker
05. rujan 2024 18:23