Daniel Glattauer

 EVA MANHART/AFP/PROFIMEDIA EVA MANHART/AFP/PROFIMEDIA
Novi hit

Autor bestsellera "Protiv sjevernog vjetra" Daniel Glattauer u svom novom romanu baca rukavicu u lice društvenom licemjerju

Priča počinje naizgled idilično, dva imućna bračna para odmaraju se u toskanskoj vili, kći jednog para dovodi školsku prijateljicu, izbjeglicu iz Somalije, nenadani obrat sve mijenja, na pomolu je katastrofa.

Priča počinje naizgled idilično, dva imućna bračna para odmaraju se u toskanskoj vili, kći jednog para dovodi školsku prijateljicu, izbjeglicu iz Somalije, nenadani obrat sve mijenja, na pomolu je katastrofa.

Što se događa kad se na idiličnom odmoru dva bračna para više srednje klase u Toskani, otkrije njihovo potisnuto licemjerje, ovlaš maskirano malograđanskom dobrohotnošću prema „drugačijima” i manje sretnima? Odgovor nudi nagrađivan austrijski pisac Daniel Glattauer u novoj knjizi „I ne znaš da je tu”. Autor je specifičan po tome što čitatelja uljuljka u varljivo očekivanje da njegove likove svrstaju pod jedan zajednički nazivnik, a onda nas protrese nenadanim događajem pa sve što se očekivalo od nositelja radnje ispadne potpuno drugačije. Dodat ćemo i to da u romanu „I ne znaš da je tu” situacija nakon „potresa” postaje nelagodna, teška i navodi da se upitamo vrijedi li svaki ljudski život jednako? Shvaćamo da su dobrohotnost i ispravnost, odnosno djelovanje u skladu sa savješću, dva paralelna svemira, a između njih se nalaze dvostruka mjerila društva u kojem živimo. Znamo da postoje „bolji” i oni koji prerijetko dobiju priliku progovoriti stoga im je glas dao Daniel Glattauer, u novom romanu u izdanju Hena com, jer ih inače ne bismo čuli.

image

Novi roman austrijskog pisca

HENA COM

Autor bestsellera „Protiv sjevernog vjetra” prevedenog na 40 svjetskih jezika i pretočen u istoimeni film, te njegovog nastavka „Svih sedam valova”, ovaj put piše o bračnim parovima Binder i Strobl-Marinek, pripadnicima kreme bečkoga društva koji s djecom uživaju u odmoru u ekskluzivnoj toskanskoj vili. S njima je Aayana, izbjeglica iz Somalije, prijateljica iz škole četrnaestogodišnje Sophie Luise, kćeri jednog od parova kojoj su roditelji dopustili da ju povede sa sobom, kako bi joj bilo manje dosadno.

image

Austrijski pisac Daniel Glattauer postavlja važna pitanja u novom djelu

EVA MANHART/AFP/PROFIMEDIA

Dok pijuckaju prosecco pored bazena, događa se katastrofa zbog koje će popadati mnoge maske. Situacija se, najblaže rečeno, komplicira. Za nevolju, majka Sophie Luise ugledna je političarka koja će učiniti sve da ne ugrozi izglede na predstojećim izborima dok će njezina kći utjehu potražiti u online komunikaciji s neobičnim dječakom čiji je internetski nadimak „Pierre pour vous”. Što će se dalje dogoditi, otkriva knjiga bivšeg novinara i kolumnista austrijskih novina Der Standard čiji je najpoznatiji roman „Protiv sjevernog vjetra” 2006. nominiran za Njemačku književnu nagradu (Deutscher Buchpreis), a godinu kasnije dobio je Austrijsku književnu nagradu u kategoriji "književnost, romani, fikcija".

Autor u novoj knjizi ne moralizira svisoka, nego uz već dokazanu spisateljsku vještinu, iskričave dijaloge i uvjerljive, umalo filmske scene ispunjene živim pojedinostima, ilustrirane internetskim komentarima, ostavlja čitatelju da sam donese zaključak. S obzirom na sve to, malo koga bi iznenadila ekranizacija njegovog novog romana.

Linker
04. listopad 2024 10:29