Jean Baptiste Del Amo

12. izdanje

Jean Baptist Del Amo stiže na Festival svjetske književnosti, prisjetili smo se razgovora s njim

Ovogodišnje izadnje festivala obilježit će goruće teme suvremenog društva poput klimatskih promjena, priče o jakim ženama u nemilosrdnim vremenima te maestralne sage i napeti povijesni romani.

Ovogodišnje izadnje festivala obilježit će goruće teme suvremenog društva poput klimatskih promjena, priče o jakim ženama u nemilosrdnim vremenima te maestralne sage i napeti povijesni romani.

Festival svjetske književnosti ugostit će od 1. do 7. rujna u prostorima ZKM-a, Knjižare Fraktura, Galerije Kranjčar i Galerije Forum autorice i autore iz sedamnaest zemalja svijeta, laureatkinje i laureate najprestižnijih književnih nagrada poput Prix Goncourt i Premio Strega, književne zvijezde čije naslove očekujemo u ekranizaciji najvećih svjetskih streaming platformi i televizijskih kanala Netflixa i HBO-a.

Među njima je i francuski je pisac Jean-Baptiste Del Amo, jedan od najvažnijih autora mlađe generacije. U Zagrebačkom kazalištu mladih gostuje u petak, 6. rujna na tribini „Razotkrivanje”. Za roman "Une éducation libertine" iz 2008. dobio je nagradu Goncourt za prvijenac i nagradu François Mauriac Francuske akademije. Slijede romani "Le Sel" (2010.) i "Pornographia" (2013.). Ovjenčan je i prestižnom nagradom Prix du Livre Inter te je preveden na brojne jezike. "Carstvo životinja" iz 2016. po sudu kritike najzreliji je roman kojemu se već sada podmeće status klasika. Oceanmore ove je godine objavio i drugi prijevod - "Sin čovječji". Prije tri godine za časopis Gloria Glam u velikom je intervju podijelio s nama ponešto o odnosu prema društvu, tekstu, kritici i, osjetu mirisa....Donosimo vam dio intervjua.

Što biste rekli da je naš najveći problem s idejom, konceptom sjećanja, generalno govoreći u povijesti kulture?

- Vjerojatno to da olako zaboravljamo. Uspon ekstremne desnice u Europi očit je simptom naše sklonosti zaboravu, to se prenosi iz generacije u generaciju. Na puno osobnijem planu, smatram da čuvamo određena nesvjesna, ali ipak sjećanja. To je ono nešto sačuvano ili nam dano - u našim sjećanjima, u našemu tijelu. Moji se likovi uglavnom bore s tim ne bi li se oslobodili tog tereta obiteljskog nasljeđa.

Postoji li nešto posebno specifično za ruralnu Francusku? Sociolog Didier Eribon i romanopisac Édouard Louis također tematiziraju taj socijalni milje i geografski okvir.

- Ne mislim da postoji ikakav poseban problem s ruralnom Francuskom. Problem više leži u nesrazmjeru raspodjele između onih koji su bogati i onih koji su siromašni, dakle problem je francuska politika koja je stvorila takvu diskrepanciju između svog stanovništva posljednjih 50 godina.

image

Jean-Baptiste Del Amo

PROFIMEDIA

Miris može biti shvaćen kao važan vektor u velikim povijesnim prevratima. Što to točno znači?

- Očito je da je tako. Čini mi se da sve više živimo u steriliziranom svijetu. Puno je privilegija u takvom svijetu, pogotovo onih koji se tiču zdravlja, ali nam govori i nešto drugo što je, čini mi se, puno važnije, a to je da čovječanstvo i dalje nastoji izbjeći prirodu.

Više nego ijedno osjetilo, miris predstavlja najveći lingvistički izazov.

- Oduvijek sam bio izrazito osjetljiv na mirise i tako mi se konstruiralo sjećanje, tako da ja nisam primjer osobe kojoj je to posebno izazovno. Preko mirisa dublje uranjamo u priče i stvara nam snažnija sjećanja.

Festival otvara Paolo Giordano, jedan od najpopularnijih talijanskih suvremenih pisaca, autor svjetskog bestselera Samoća primarnih brojeva, koji će na tribini Razotkrivanje predstaviti roman Tasmanija, najčitaniju knjigu u Italiji 2022. U festivalskim danima imat ćemo prilike čuti i trenutačno najveća imena britanske književne scene – Matthewa Blakea, autora najvažnijeg trilera godine Anna O., globalnog fenomena koji je već kao rukopis prodan za prijevod u više od 30 zemalja svijeta, i Yomi Adegoke, spisateljicu i novinarku The Guardiana i britanskog Voguea, koju hvali sjajna Bernardine Evaristo, a na Festivalu će predstaviti roman Lista o šokantnom utjecaju i moći društvenih mreža.

image

Slavenka Drakulić

DEJAN JAVORNIK

U prvom tjednu rujna čekaju nas neki od najznačajnijih europskih autorica i autora Elia Barceló, Nadia Ghulam, Johanna Mo, Carsten Jensen, Jens Liljestrand te jake snage domaće književnosti Snježana Banović, Slavenka Drakulić, Želimir Periš, Edo Popović, Faruk Šehić, i brojni drugi. Prvi put na Festivalu gostuje europska senzacija Wrong Language Tour, autorice i autori s Kosova, iz Švicarske i Srbije koji uz pratnju benda književnost pretvaraju u nezaboravan performans. Više o kartama i detaljnom festivalskom programu saznajte na službenoj festivalskoj web stranici.

Linker
13. rujan 2024 22:58