Paviljon „Hrvatska 2074. – pogled u budućnost“,

 PRESS
Budućnost zemlje

Kako će izgledati Hrvatska za 50 godina? Saznajte u multimedijskom paviljonu ispred Muzeja Mimara

Tridesetak vodećih hrvatskih znanstvenika, stručnjaka i umjetnika sudjelovalo je u izradi različitih scenarija hrvatske budućnosti.

Tridesetak vodećih hrvatskih znanstvenika, stručnjaka i umjetnika sudjelovalo je u izradi različitih scenarija hrvatske budućnosti.

Kakav bi mogao biti međunarodni položaj Hrvatske za pedeset godina? Hoće li do tada preživjeti Europska unija? Na čemu će se temeljiti naše gospodarstvo i turizam? Hoćemo li uspjeti očuvati okoliš i kako će izgledati posljedice klimatskih promjena? Što će nam u budućnosti značiti nogomet i kako će izgledati sportska natjecanja? Hoće li postojati muzeji i kakvu ćemo glazbu slušati, a tko će nam kreirati umjetnička djela? – odgovore na ta i slična pitanja otkrijte u jedinstvenom pop-up paviljonu budućnosti ispred Muzeja Mimara do 10. listopada.

Paviljon „Hrvatska 2074. – pogled u budućnost“, kreiran povodom obilježavanja 140. obljetnice naše najveće i najstarije osiguravajuće kuće – Croatia osiguranja koje posluje u sastavu Adris grupe, želi nam predočiti potencijalne scenarije hrvatske budućnosti kako bismo shvatili da budućnosti nije zadana već je posljedica naših izbora i (ne)aktivnosti. Cilj je da svi aktivnije promislimo o tome što možemo učiniti kako bi se 2074. ostvarila ona optimistična, a ne pesimistična verzija hrvatske budućnosti. Poručeno je to na svečanom otvaranju ovog jedinstvenog multimedijskog Paviljona, koji će sljedećih mjesec dana biti otvoren za javnost na zagrebačkom Rooseveltovom trgu, ispred Muzeja Mimara.

image
PRESS
image
PRESS

Okupljeno je tridesetak vodećih hrvatskih znanstvenika, stručnjaka i umjetnika koji su kreirali pesimistične, realistične i optimistične scenarije na području međunarodnih odnosa, demografske budućnosti, ekosustava, gospodarstva te kulture i zabave. Sažeci tih scenarija predstavljeni su kroz atraktivne filmove, koji će posjetiteljima paviljona predočiti hrvatsku budućnost.

image
PRESS

„Prošlost je temelj svega onoga što je Croatia danas - tržišni i digitalni lider i predvodnik u inovacijama, a budućnost je prostor u kojem napredujemo i stvaramo nove prilike. I zato ova izložba ne govori o tome gdje smo bili, već o tome kuda idemo. U Paviljonu ćete vidjeti naprednu i inovativnu Hrvatsku, ali i Hrvatsku punu problema koje nismo počeli rješavati već danas. Mjesta za optimizam i svijetlu budućnost ima, ali sve ovisi o tome kako ćemo iskoristiti potencijale koje imamo i odgovoriti na izazove koji su pred nama. Ova izložba je poziv da zajedno razmislimo kako stvoriti Hrvatsku u kojoj želimo živjeti“ rekao je na svečanom otvaranju Paviljona Davor Tomašković, predsjednik Uprave Croatia osiguranja.

image

Uprava Croatia i Millenijum osiguranja

PRESS

Svečanom otvaranju pridružio se i dio autora scenarija budućnosti među kojima i ugledni astronom i futurolog Korado Korlević. "Trendovi su loši, no mogućnosti su sjajne, a budućnost nije nešto što nam se događa, nego ono što sami stvaramo. I zato je odgovornost svakoga, pa i posjetitelja ove izložbe, da bude akter promjene. Da, kako je Ghandi rekao, bude promjena koju želi vidjeti", izjavio je Korlević.

image

Davor Tomašković, astronom Korado Korlević i Maja Weber

PRESS
image

Žaklina Troskot, Tončica Čeljuska, Davor Tomašković i Irena Weber (HUP)

PRESS

U pripremi scenarija budućnosti sudjelovali su: akademik Igor Rudan, astronom i futurolog Korado Korlević, sveučilišni profesori Goran Bandov, Robert Mikac, Velimir Srića, Kristijan Kotarski, Daniela Angelina Jelinčić, Tihoni Brčić, Josip Mikulić, Feđa Vukić, Zrinko Čustonja, Božo Skoko, priznati znanstvenici poput Ive Tolić s Instituta Ruđer Bošković, Damira Krešića, ravnatelja Instituta za turizam, Marija Šiljega, ravnatelja Instituta za vode, seizmologa Tomislava Fiketa…Tu je i intendantica zagrebačkog HNK Iva Hraste Sočo, proslavljeni hrvatski skladatelj i pijanist Matej Meštrović, ali i legenda hrvatskog skijanja Ivica Kostelić i niz drugih uglednika. Okupljene je na otvorenju zabavljao mladi glazbenik Martin Kosovec.

image

Martin Kosovec

PRESS

Multimedijski paviljon „Hrvatska 2074. – pogled u budućnost“ bit će otvoren od 10. rujna do 10. listopada od 10:00 do 21:00 sati svakoga dana, na adresi Rooseveltov trg 5, ispred Muzeja Mimara, a ulaz u paviljon je besplatan.

Linker
17. rujan 2024 14:34