Split Park festival

 PROMO
Za svakoga ponešto

Koncerti, filmske projekcije i festivali: Donosimo popis događanja u kolovozu koje bi bila prava šteta propustiti

Osmi mjesec pruža nam priliku da ispratimo ljeto sa stilom, od Istre do Dubrovnika organizirani su eventi koje publika već sada s nestrpljenjem iščekuje, a ulaz na neke je i slobodan.

Osmi mjesec pruža nam priliku da ispratimo ljeto sa stilom, od Istre do Dubrovnika organizirani su eventi koje publika već sada s nestrpljenjem iščekuje, a ulaz na neke je i slobodan.

Ljeto na sreću još nije gotovo i kolovoz nam donosi pregršt događanja. Ima svega - od koncerata, festivala i filmskih projekcija na otvorenom, među kojima svatko može pronaći nešto za sebe. Ako ste u blizini Dalmacije, Istre ili sjevera Hrvatske, čekaju vas sjajni nastupi regionalnih i domaćih zvijezda, ali i svjetski poznatih i Grammyjem nagrađivanih glazbenika.

Prvi Hook & Cook festival u središnjoj Istri: Glazba, gastronomija i zabava na Barama

U središnjoj Istri ove će se godine po prvi put održati jedinstveni Hook & Cook festival čija se vrata otvaraju 17. kolovoza s početkom u 16 sati, u prekrasnom ambijentu Bara kod Cerovlja. Bit će to nezaboravan spoj glazbe, gastronomije i zabave za sve generacije. Ovaj jedinstveni prostor, smješten u srcu Istre, pruža idealno okruženje za opuštanje i zabavu, daleko od gradske vreve. Festival će biti prava poslastica za sve ljubitelje ribljega street fooda jer ekipa će pripremati vrhunske delicije na licu mjesta. Posjetitelji će uz finu hranu moći uživati u energičnim setovima DJ-a Nemanje, koji će osigurati odličnu atmosferu tijekom cijeloga dana te u glazbenom nastupu popularnog benda Gustafi. Jedan od glavnih događaja festivala bit će kulinarsko natjecanje u kuhanju fiš-paprikaša. Tri tima iz Športskog ribolovnog društva Pazinčica pokazat će svoje kulinarske vještine koje će potom ocijeniti stručni žiri, a posjetitelji će imati priliku besplatno kušati njihove specijalitete. Organizator je Turistička zajednica središnje Istre, dok su partneri u realizaciji ovog događaja Općina Cerovlje i Športsko ribolovno društvo Pazinčica, sve uz potporu Hrvatske turističke zajednice.

image

Hook & Cook festival

PROMO

Ljetne projekcije filma "Šalša" u Splitu, na Hvaru i Šolti

Nakon uspješne premijere na Pulskom filmskom festivalu, komedija s vječitim studentom Vatroslavom, zombijima i rajčicama kreće na ljetnu turneju. Prije dolaska u kina 5. rujna, humorističan film s elementima horora redatelja Dražena Žarkovića, o velikoj tajni na malom dalmatinskom otoku, bit će prikazan na otocima Hvaru i Šolti te u Splitu.

"Nema boljeg osjećaja od gledanja filma u ljetnom kinu. Nakon smijeha i pljeska publike u pulskoj Areni, siguran sam da će jednako reagirati i gledatelji koji dođu pogledati ‘Šalšu‘ na našim ljetnim projekcijama“, rekao je redatelj Žarković.

"Šalša" će imati splitsku premijeru 9. kolovoza u Ljetnom kinu Bačvice u Splitu, na kojoj će uz redatelja Žarkovića prisustvovati i glavni glumci Momčilo Otašević i Ivana Gulin te producentica Ana Grbac. Glumci i producentica prisustvovat će i na projekciji filma 10. kolovoza u Jelsi na Hvaru u sklopu projekta Kino Mediteran, čiji je cilj revitalizacija kina u Dalmaciji. Posebna emotivna projekcija bit će pak na otoku Šolti, gdje je i snimljen veći dio filma. U Kinu Mediteran pod zvijezdama u Maslinici u Bašti hotela Martinis Marchi film će biti prikazan 24. kolovoza.

image

Film "Šalša"

PROMO

Ponta Lopud Jazz Festival

Od 29. do 31. kolovoza ispod poznatih lopudskih palmi, posjetitelji će moći doživjeti renesansu jazza kroz vrhunske izvedbe međunarodno priznatih glazbenika. Antonio Sánchez, koji je 2008. nastupao uz Olivera Dragojevića u prestižnom njujorškom Carnegie Hallu i Michael League, vođa sastava Snarky Puppy nastupit će na ovogodišnjem izdanju festivala uz Thanu Alexu, umjetničku direktoricu i suosnivačicu festivala. Četverostruki dobitnik Grammyja i jedan od najcjenjenijih bubnjara u jazz svijetu, na Lopud donosi nevjerojatne vještine i inovativan glazbeni izričaj. Njegova karijera dolazi do vrhunca 2014. kada je skladao glazbu za film "Birdman" Alejandra Gonzáleza Iñárritua, koji je osvojio četiri Oscara, uključujući najbolji film, a Sánchez je za tu glazbu osvojio i nagradu Grammy te nominaciju za Zlatni globus za najbolju originalnu glazbu. Njegovu karijeru dodatno je obogatio rad na glazbi za HBO-ov dokumentarni serijal "Anarhisti". Autor je više od desetak albuma kao vođa sastava ili solo izvođač, a projekti mu uključuju hvaljene albume "The Meridian Suite" i "Three Times Three". Ovaj istaknuti glazbenik već je nekoliko puta nastupao u Hrvatskoj. Prvi put u Dubrovniku 1997. godine s United Nations Orchestrom predvođenim Paquitom D’Riverom, svirao je u Zagrebu s Patom Metheneyjem, Garyjem Bourtonom, Dianne Reeves i Kennyjem Wernerom, a na Dubrovačkim ljetnim igrama 2015. i s bendom Thane Alexe.

"Moj nastup “Birdman Live” na drugom Ponta Lopud Film Festivalu 2022. bio je most koji je povezao film s jazzom i omogućio nam da najavimo prvi Ponta Lopud Jazz Festival. Osim što je glazba moj život, promišljam je na dublji, produhovljen način. Nije to jedino što me definira, već ono o čemu razmišljam svakog dana u životu i zbog čega sam znatiželjan i ponizan. Glazba je mistična, jer to je viša sila. Još uvijek mi je fascinantno da zvučni valovi mogu potaknuti ljude da osjete toliko toga. Moja primarna uloga umjetnika je nastojati komunicirati s drugim ljudima kroz glazbu“, naglasio je Sánchez.

U koncept Ponta Lopud Jazz Festivala, zbog njegovog edukativnog karaktera, savršeno se uklapa i Michael League, koji je osim svoje umjetničke karijere strastveno posvećen i glazbenom obrazovanju te je dosad održao masterclassove u preko 200 škola diljem svijeta. Peterostruki je dobitnik Grammyja i osnivač renomiranih sastava Snarky Puppy i Bokanté, a 2017. godine pokrenuo je GroundUp Music Festival, koji je od tada postao platforma za nastupe renomiranih glazbenika.

"Iznimno se veselim što ću na Ponta Lopud Jazz Festivalu nastupati uz svoju dugogodišnju prijateljicu i nevjerojatnu glazbenicu Thanu Alexu. Posebno sam uzbuđen što ću sudjelovati na masterclassovima te tako proširiti strast prema glazbi na širu zajednicu ljubitelja jazza“, poručio je Michael League.

Na ovogodišnjem drugom izdanju Ponta Lopud Jazz Festivala, Sánchez i League s pjevačicom Thanom Alexom nastupit će kao grupa Bad Hombre. Ovi umjetnici, uz ostale talentirane glazbenike kao što su Fabian Almazan, Will Vinson, Sara Serpa, Dan Pugach, Mark Whitfield II, Antonio Mazzei, Idan Morim i Sam Weber, redefiniraju suvremeni jazz kroz kreativnu suradnju i predanost glazbenom razvoju, što će imati priliku predstaviti publici. Ulaz na jazz koncerte besplatan je za sve posjetitelje, a za vrijeme trajanja festivala, od 29. do 31. kolovoza, za publiku iz Dubrovnika organiziran je i besplatan transfer brodom Argosy, koji svakog dana polazi iz luke Gruž (preko puta place), a s Lopuda ispred hotela Lafodia.

image

Antonio Sánchez

JUSTIN BETTMAN PROMO

Vanna u Puli

Nakon koncerta karijere u Areni Zagreb, Vanna se sada odlučila za nešto potpuno novo - turneju posebnih koncertnih lokacija u sklopu koje će 10. kolovoza održati veliki koncert u pulskom Kaštelu. Krajem prošlog mjeseca održala je potpuno rasprodan koncert u Kastvu na kojemu je izvela sve najpoznatije pjesme i plesala među publikom uz gosta iznenađenja. U punom kapacitetu stare crekvine publika nije mogla ostati sjediti već je plesala uz pozornicu i praktički se otimala za mikrofon kad su na red došli najveći hitovi. Sjajno izdanje i puno interakcije s publikom možemo očekivati i u Puli s obzirom na prostor, a zabava će trajati satima.

“Već neko vrijeme želim doći u Pulu i vidjeti publiku koju već dugo nisam. Veselim se koncertu, a tko god dođe neka se spremi da zajedno napravimo pravi spektakl”, najavila je Vanna.

Nakon ovakvog poziva publici je jedino preostalo doći na pulski Kaštel i prepustiti se energiji koju jedna od najboljih domaćih vokalistica iz koncerta u koncert stvara. Poznato je da su njeni nastupi do sada uvijek bili isprepleteni punokrvnom svirkom zbog repertoara koji nudi, a vrijeme je da i puležani iskuse show za koji se pjevačica priprema već dugo vremena. Nakon velikog koncerta u Areni motivacija za posebnim prostorima i bliskim doživljajem publike očito nikada nije bila veća. Upravo zato ne treba propustiti koncert koji garantira bogat katalog hitova i brojne novitete koji će odzvanjati prekrasnim ambijentom stare tvrđave već u subotu, 10. kolovoza od 21 sat.

image

Vanna

PROMO

Nikša Kušelj & Glasine

Kad se sunce povuče iza horizonta, a zvijezde polako izrone iz svog skrovišta, Dubrovnik se pretvara u bajkovito mjesto, a Park Orsula postaje pozornica za čaroliju. Tamo gdje kamen grli more, a vjetar šapuće priče prošlosti, Nikša Kušelj i njegov ansambl "Glasine" 14. kolovoza s početkom u 21.30 donose noć ispunjenu magijom i preplavit će zrak melodijama i stihovima iz zbirke "Dolce Garbo", pune okusa života - ljubavi, mora, obitelji, osvete i svakodnevnih novinskih napisa. Svaka pjesma otkriva dio autorove duše i filozofije, sada oživljene glazbom.

"Glasine", ansambl koji diše dušu jedne Nikšine pjesme, okuplja šarenu ekipu koju čine Sebastian Vukosavić, Stijepo Gleđ Markos, Rikard Kužnin, Ivica Puljić, Vlaho Kordić, Ivan Colarić, Petar Puljić, Nikša Butjer i trubadurski duo Srđan i Vukan i svi oni donose svoj glas i svoju priču. Poseban ton večeri daje glazbeni producent, aranžer i gitarist Lino Glavočić. Njegove ruke čarobnjaka stvaraju savršen okvir za glasove "Glasina". Na udaraljkama, kongama i cajonu, Zoran Tomović dodaje ritmičku dubinu, ritam koji kuca kao srce grada, kao srce svake pjesme kao I čitav niz glazbeno instrumentalnih iznenađenja. Publika će osjetiti kako stare pjesme oživljavaju na novi način, kako se čuvaju uspomene i stvara nova glazbena baština. Svaka nota, svaki stih, svaka izvedba pričaju priču o ljubavi prema glazbi i gradu, o strasti koja nikad ne umire.

Nikša i "Glasine" donose večer koja će ostati urezana u srcima svih prisutnih, koja slavi ljepotu glazbe i poezije, podsjeća na važnost očuvanja naših korijena dok kročimo prema budućnosti. U harmoniji zvukova i svjetla, Dubrovnik će još jednom zasjati kao dragulj, a glasovi "Glasina" odjekivat će beskrajem, šapućući priče koje nas sve povezuju.

image

Nikša Kušelj

PROMO

Tony Cetinski i Senidah u Splitu

Nakon službenog otvorenja i prva dva tjedna rekordne posjećenosti "it" mjesta na predivnoj lokaciji Kolur-Zvončac, Split Park festival predstavlja dva najveća programska iznenađenja. Na najšareniju splitsku pozornicu 9. kolovoza stat će Senidah, a 17. kolovoza Tony Cetinski! Najpoznatija regionalna trap pjevačica svojim će hitovima "Slađana“, "Mišići“, "Behute“ oduševiti okupljene. Njen jedinstveni stil i snažan vokal donijeli su joj brojne nagrade i priznanja, čineći je predvodnicom trap scene u cijeloj regiji. S nestrpljenjem se očekuje svaki njen nastup pa tako i ovaj pod najšarenijim i najpopularnijim "luftićima“. Samo osam dana kasnije, na jedinstveni gastro-glazbeni festival pod Marjanom stiže jedan od najvećih pjevača regionalne pop scene, glazbenik karijere duge 35 godina, ali i službeno najemitiraniji hrvatski izvođač već godinama. Tony će sa svojom brojnom dalmatinskom publikom, koja ga prati i bodri, otpjevati najveće hitove prošlosti i sadašnjosti – "Blago onom tko te ima“, "Zbog nje“, "Ja sam zaljubljen“, "Vojnik pod zvijezdama“ i brojne druge.

Uz ova dva jaka imena, veliko iznenađenje bit će grupa Teens! Originalna postava tinejdžerske senzacije s prijelaza stoljeća odlučila je proslaviti 25 godina od svog prvog albuma, a Splićanima je pripala čast da budu jedni od prvih "svjedoka“ njihovog ponovnog okupljanja. Najveći hit "Hajde reci što“ koje znaju sve generacije rasplesat će Zvončac 10. kolovoza, a karte su dostupne na ENTRIO stranici.

Nezaobilazna ljetna destinacija pod Marjanom još je jednom pokazala i dokazala da razmišlja o svojoj publici, da Splitu želi pružiti jedinstvenih 24 dana zabave, da prati trendove i da ljeti u Splitu itekako može biti živo – što za turiste, što za domaće goste. Baš zato, svakim radnim danom posjetitelje očekuje i bogat DJ program. U narednim danima festivala tako opet dolazi Dupli, poznati splitski novinar i DJ sa svoja dva projekta "Peta kuća“ i "Izgubljena generacija“ koju domaći gosti posebno vole. Trash by DJ Flex, Salsa night, Kazetofon party, Flashback-iranje by TJ Cico i Feel the beat by DJ Suly očekuju mnogobrojnu publiku sve do kraja trajanja festivala, 19. kolovoza, a detaljni program i radno vrijeme dostupni su na službenim stranicama Festivala, na Facebook Split park festival i Instagram Split park festival. Na splitskoj će pozornici svoje hitove izvesti i grupe Songkillers te kultni TBF, kojem je pripala čast da stavi "točku na i“ koncertnog programa.

image

Split Park festival

PROMO

Korčula Fermata Festival

Otok Korčula, poznat po svojoj ljepoti i bogatoj kulturnoj baštini, postaje epicentar glazbene umjetnosti tijekom ljeta. Uzbudljivo iščekivanje Petog Korčula Fermata Festivala već se osjeća u zraku, dok se pripreme za ovo istaknuto glazbeno događanje ubrzavaju. Pokretač i umjetnička voditeljica festivala, akademska glazbenica i otočanka Lorena Milina Marinković, posvećena je promicanju klasične glazbene umjetnosti kroz visokokvalitetne koncertne nastupe i kulturne događaje. Festival je pokrenula s ciljem da približi klasičnu glazbu široj publici te potakne nezaboravna glazbena iskustva za sve žitelje i posjetitelje otoka Korčule. Već pet godina festival se stapa s čarobnim ambijentom otoka, privlačeći glazbene entuzijaste iz cijelog svijeta koji žele uživati u spoju glazbe i kulturnog naslijeđa ovog zaista posebnog mjesta. Ovogodišnje izdanje festivala obuhvatit će četiri spektakularna koncerta koji će se tradicionalno održati u Lumbardi i Korčuli.

Otvaranje festivala 12. kolovoza u Lumbardi bit će u znaku mladog nagrađivanog gitarskog tria - Trio Evocación dok će se drugi koncert održati 26. kolovoza u Katedrali sv. Marka u Korčuli s vrsnim umjetnicama iz BiH Mirnom Mlikotom-Dizdarević (flauta) i Dinom Fejzić (klavir). Treći koncert 27. kolovoza također će biti u Katedrali sv. Marka, a na njemu će se uz Milinu, predstaviti i renomirani violončelist iz Italije Francesco Dillon te izvrsna hrvatska pijanistica Stefani Grbić. Završni koncert 29. kolovoza u Lumbardi bit će prilika da uživate u izvedbi talentiranog hrvatskog čembaliste Franje Bilića. Ne propustite priliku biti dio jedinstvenog glazbenog događanja koji obećava da će ostaviti neizbrisiv trag u sjećanjima svih posjetitelja. Ulaz na sve koncerte je slobodan!

image

Korčula Fermata Festival

PROMO

Špancirfest

Koncerti, ulični performeri, radionice, izložbe, kreativa, bogata izlagačko-prodajna ponuda, gastronomski užici i brojni drugi sadržaji na deset dana pretvaraju predivnu povijesnu jezgru Varaždina u jedinstvenu festivalsku pozornicu koja će i ove godinhe od 23. kolovoza do 1. rujna privući stotine tisuća posjetitelja s više od 200 sati glazbenog programa. Po prvi put na pozornici Starog grada nastupit će Prljavo kazalište, M.O.R.T. i Savršeni marginalci, a uz njih stižu Goran Bare & Majke, Baby Lasagna za čiji koncert vlada najveći interes, Dodger Artfool, Tony Cetinski, The Fakin’ Lajsne, Rock Opera i Psihomodo pop, a ulaz je slobodan.

U Vili Bedeković očekuju nas nastupi 4 Tenora, Josipe Lisac, predstave Đurologija, Pljuska, Tere i Luce, Maratonci trče počasni krug, koncert Varaždinskog tamburaškog orkestra i klape "Sveti Juraj" -HRM te Zoran Predin pjeva Arsena. Ulaznice po cijeni od 15 eura dostupne su na Eventim.hr.

U sklopu Retro i World Music programa u perivoju Starog grada u Carlsberg Food & Party zoni zapjevat će Alka Vuica, Soul Fingersi, Planet Groove i Louise Bend. Prava glazbena poslastica bit će nastup reggae zvijezde s Jamajke, pjevačice Italee, te izvrsnih talijanskih glazbenika iz folk & elektro benda Luca Bassanese & La Piccola Orchestra Popolare i indie-folk benda Kalàscima ??. Veselimo se i nastupu vodećeg hrvatskog reggae benda Brain Holidays i zagrebačkog etno-gipsy benda Balkalar.

Svih deset večeri DJ-i će nastupati i u Sunset zoni na Trgu Miljenka Stančića, u Kreativnici u Uskoj ulici, na Špancir Burger Festivalu na Kapucinskom trgu i u novom Roto Glam Gardenu u dvorištu palače Sermage. U sklopu Glazbene Klinike u Gajevoj ulici i ove će se godine održavati besplatne glazbene radionice za djecu i odrasle početnike te mini koncerti, u svakom kutku grada svirat će Heroji ulica, a na Korzu će za poseban glazbeni doživljaj biti zadužena glazba iz glazbene kamperice.

image

Špancirfest

ŠPANCIRFEST
Linker
05. rujan 2024 11:19