MARTIN BUREAU/AFP/PROFIMEDIA
NOVI KONCEPT

Leonardova Mona Lisa uskoro će dobiti novi dom - i to u podrumu

Iz muzeja Louvre najavljeno je da kreće obnova koja će obuhvatiti i preseljenje najpoznatijeg djela, a sve zbog nezadovoljstva posjetitelja i prevelikih gužvi na ulazu.

Iz muzeja Louvre najavljeno je da kreće obnova koja će obuhvatiti i preseljenje najpoznatijeg djela, a sve zbog nezadovoljstva posjetitelja i prevelikih gužvi na ulazu.

Jedan od najslavnijih muzeja na svijetu, Louvre, priprema se za obnovu u kojoj će remek-djelo Leonarda da Vincija premjestiti na novo mjesto. Trenutačno se Mona Lisa nalazi u krilu Denon, a bit će premještena u zasebnu komoru, u podrumu muzeja. Cilj tog premještanja je smanjiti razočaranje posjetitelja zbog prevelikih redova ispred tog kultnog djela.

Obnova muzeja omogućila bi posjetiteljima zaobilaženje poznatog ulaza u staklenu piramidu te dodala dvije podzemne ulazne točke - jednu za Mona Lisu i drugu za privremene izložbe.

image

Velika popularnost Mona Lise natjerala je ravnateljicu Louvrea da je premjesti

JUMEAU ALEXIS/ABACA/SHUTTERSTOCK

"Ne dočekujemo dobro posjetitelje u ovoj prostoriji, pa smatramo da ne radimo svoj posao kako treba. Premještanjem Mona Lise u zasebnu prostoriju moglo bi se stati na kraj razočaranju javnosti”, kazala je Laurence des Cars, ravnateljica Louvrea koja je na tu funkciju stigla 2021. i time postala prva žena koja vodi jedan od najpoznatijih svjetskih muzeja. Dodala je da bi obnova gostima omogućila ugodnije iskustvo gledanja drugih djela koja se čuvaju u blizini Mona Lise, poput "Svadbe u Kani", Paola Veronesea za koju kaže da je zaklonjena stupovima za selfije.

Najpoznatije djelo Leonarda da Vincija, koje prikazuje talijansku plemkinju Lisu del Giocondo, dnevno posjeti oko 30 000 posjetitelja, a vrijeme čekanja zna se odužiti i do dva sata. Čuva se iza neprobojnog i antirefleksnog stakla koje, osim što održava temperaturu i vlažnost, ne osigurava baš najbolje iskustvo gledanja zbog čega se mnogi žale kako je to i "najrazočaravajuće remek-djelo na svijetu", dok se drugi žale kako su zbog nje zasjenjena ostala vrijedna umjetnička djela.

Linker
01. svibanj 2024 19:33