Krešimir Mikić

 VEDRAN PETEH CROPIX
PRVI TEASER

Lička crvenkapa mu odlično pristaje: Krešimir Mikić u ulozi oca u kakvoj ga još nismo vidjeli

Debitantski film Brune Ankovića svjetsku premijeru će imati na Međunarodnom festivalu u Karlovym Varyima, a hrvatsku u Areni na 71. Pula Film Festivalu.

Debitantski film Brune Ankovića svjetsku premijeru će imati na Međunarodnom festivalu u Karlovym Varyima, a hrvatsku u Areni na 71. Pula Film Festivalu.

Na put u Češku sprema se veliki dio ekipe filma "Proslava", a 48-godišnji redatelj Bruno Anković nada se da će s njim na svjetsku premijeru na festivalu u Karlovym Varyma ići i supruga Anica Tomić, te njihovo dvoje djece 13-godišnji Toma i 11-godišnja Frida. O pobjedniku festivala će odlučivati žiri kojim predsjedava slavni australski glumac, oskarovac Geoffrey Rush, a Bruno Anković smatra da je za njegov debitantski igrani film ogromni uspjeh i sam ulazak u konkurenciju za Kristalni globus, glavnu festivalsku nagradu.

image

Krešimir Mikić, Jan Doležal i David Tasić Daf u filmu ‘Proslava‘

KARLO ČARGONJA

Uoči svjetske premijere upravo je objavljen prvi teaser za film koji je nastao prema istoimenom, višestruko nagrađivanom romanu Damira Karakaša, a započinje prizorom u šumi s krupnim planom Krešimira Mikića kakvog još nismo imali prilike vidjeti - s brčinama, u kožuhu i crvenkapom, tradicionalnom ličkom kapom na glavi. Scenarij potpisuje Jelena Paljan, a producentice su Tina Tišljar i Rea Rajčić iz Eclectice. Svoju hrvatsku premijeru "Proslava" će imati će na 71. Pulskom filmskom festivalu, a u kina prema najavi stiže u studenom.

“Proslava” prati dvadesetak godina u životu glavnog junaka i njegove obitelji u zabačenom ličkom selu. Na kraju Drugog svjetskog rata, umoran i poražen, vojnik Mijo skriva se u šumi. Iz skrovišta promatra rodno selo u koje se ne smije vratiti. Mijo nas vodi na putovanje u prošlost, a kroz tri ključna trenutka njegova života istražujemo okolnosti koje dovode do ekspanzije ekstremizma u društvu.

Ulogu glavnog lika Mije odigrala su trojica glumaca: Bernard Tomić, Lars Štern i Jan Doležal. U ulozi oca je Krešimir Mikić, u ulozi Mijine žene Drenke Klara Fiolić, a u filmu glume još i Tanja Smoje, Nedim Nezirović, David Tasić Daf i Izudin Bajrović.

image

Film je snimljen u Lici prema romanu Damira Karakaša

PRESS

Direktor fotografije je Aleksandar Pavlović, montažer Tomislav Stojanović, dizajn i miks zvuka radio je Julij Zornik, glazbu su skladali Alen i Nenad Sinkauz. Pjesma “Kad te gledan” u prvom teaseru filma “Proslava” djelo je Adama Semijalca (Bebe Na Vole), a dio je vrlo uspješnog albuma “Tanac za crnega vraga” iz 2020. nastalog kao rezultat etnomuzikološkog istraživanja.

image

Redatelj Bruno Anković

INES STIPETIĆ

Scenograf u filmu je Bojan Drezgić, kostimografkinja Morana Starčević, a majstorica maske Snježana Gorup. Film je hrvatsko-katarska koprodukcija, uz podršku slovenske produkcijske kuće Pakt Media i koproducenata Diega Zanca i Ire Cecić.

Projekt su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Filmski institut u Dohi, Kreativna Europa (Potprogram Media) i Hrvatska radiotelevizija. Razvijao se na radionici Ekran+ u organizaciji poljskog Studija Wajda, sudjelovao je i na radionici First Cut+ te je bio predstavljen na industrijskom programu When East Meets West u Trstu i na filmskom industrijskom događanju Qumra u Dohi.

image

Bernard Tomić igra glavnu ulogu u filmu Brune Ankovića

PRESS
Linker
29. lipanj 2024 02:04