NETFLIX/COURTESY EVERETT COLLECTION
RUŠENJE TABUA

Novi val romantičnih filmova: Ovogodišnja "vruća" tema su žene koje se zaljube u mlađe muškarce

S obzirom na to da su samo ove godine objavljena tri filma te tematike, koja su pritom osvojila publiku, možemo zaključiti kako se radi o trendu.

S obzirom na to da su samo ove godine objavljena tri filma te tematike, koja su pritom osvojila publiku, možemo zaključiti kako se radi o trendu.

Navikli smo gledati filmove u kojima stariji muškarac očara mlađu ženu, ali koliko često se može vidjeti suprotna situacija? Iako je to scenarij koji nismo mogli često gledati, a koji vrlo često i u stvarnosti nailazi na mnogo više osuđivanja od primjerice Leonarda DiCaprija koji nije sposoban zaljubiti se u nikog starijeg od 25, filmska industrija donosi nam drugačiji narativ koji bi mogao utjecati i na to kako percipiramo žene u zrelim godinama i koja su naša očekivanja od njih.

"Samotni planet"

Jedan od posljednjih takvih primjera je film "Lonely Planet" u kojoj glavne uloge tumače Laura Dern (57) i Liam Hemsworth (33). Višestruko nagrađivana glumica, koja među priznanjima ima i Oscara za "Priču o braku", u Netflixovoj romantičnoj drami glumi Katherine Loewe, uspješnu spisateljicu u pedesetima koja na radionici za pisce upozna mlađeg muškarca Owena Brophyja koji je na istu radionicu stigao kao pratnja svojoj djevojci, spisateljici. Unatoč velikoj razlici u godinama, njih dvoje se spletom različitih okolnosti neočekivano povežu i naposljetku započinju strastvenu vezu.

Ipak, film se ne temelji samo na seksualnoj napetosti između dvoje ljudi, već na dubinskoj povezanosti koju ostvaruju unatoč razlikama - i u godinama i u interesima, te prvenstveno na preispitivanju životnih vrijednosti i ciljeva. Iako kritike filma nisu najbolje, s ocjenom od samo 36% na Rotten Tomatoes, "Lonely Planet" donosi priču kakvu do sada nismo često mogli gledati. Doduše, čini se da ova godina zaista donosi "MILF-esansu", kako je trend nazvala Hannah Jackson u tekstu za Voguea.

"The Idea of You"

"Lonely Planet" nije jedini film takve tematike koji je objavljen ove godine. Početkom godine stigao je "The Idea of You" u kojem Anne Hathaway (40) glumi samohranu majku Solène koja se zaljubljuje u 24-godišnjeg Hayesa Campbella, člana popularnog boy benda kojeg igra Nicholas Galitzine (30). Romantična drama snimljena je prema istoimenoj knjizi autorice Robinne Lee, a za glavnu mušku ulogu inspiraciju je pronašla u poznatom pjevaču Harryju Stylesu. Priča započinje kada nedavno razvedena Solène vodi 16-godišnju Izzy na jedan od najpoznatijih glazbenih festivala na svijetu Coachellu, gdje upoznaje Hayesa Campbella, glavnog vokala boy benda August Moon, i zaljubljuje se. Film prati njihovu vezu u kojoj Solène mora naučiti uskladiti svoju novu ljubav s drugim aspektima svog života, ali i nositi se s izazovima dejtanja zvijezde.

"Obiteljska stvar"

Ove godine na Netflix je stigla i romantična komedija "Obiteljska stvar" u kojoj Nicole Kidman glumi spisateljicu i udovicu koja započinje vezu s mladim glumcem kojeg igra Zac Efron (35). Film je premrežen komičnim elementima jer neočekivani par vijesti treba otkriti njezinoj kćeri (Joey King) koja je istovremeno i asistentica glumačke zvijezde. Film nije oduševio kritičare, ali unatoč tome film ima gotovo 27 milijuna pregleda otkako je dostupan na streaming platformi.

Pozitivan trend

Mnogi smatraju kako se radi o pozitivnom trendu s obzirom na to da se do sada žene starije od četrdeset godina često prikazivalo aseksualnima te da će ovakvi filmovi pomoći u razbijanju stigme oko veza u kojima je žena starija od muškarca. Iako se ne radi o filmovima koji će se naći u utrci za filmske nagrade, predstavljaju važan korak prema različitijim prikazima ljubavi i seksualnosti na filmu.

Linker
16. listopad 2024 15:02