Julien Temple

 MIKE ALSFORD/SHUTTERSTOCK
Stiže u Hrvatsku

Očaralo ga je buntovništvo Sex Pistolsa, a zbog svoje upornosti i inata Julien Temple izgradio je svjetsku karijeru

Filmski festival Cinehill ugostit će slavnog filmaša kojem će biti uručena nagrada Maverick, a publika će moći pogledati njegov hvaljeni dokumentarac o nedavno preminulom Shaneu MacGowanu, frontmenu kultnom benda The Pogues.

Filmski festival Cinehill ugostit će slavnog filmaša kojem će biti uručena nagrada Maverick, a publika će moći pogledati njegov hvaljeni dokumentarac o nedavno preminulom Shaneu MacGowanu, frontmenu kultnom benda The Pogues.

Četrnaest godina nakon prvog posjeta Motovun Film Festivalu u Gorski kotar, gdje se od 24. do 28. srpnja održava festivalski nasljednik Cinehill, stiže britanski redatelj Julien Temple, slavni veteran rock dokumentarizma. Temple na Goransko izletište Petehovac, gdje će se u hladovini stoljetnih šuma prikazivati deseci filmova iz cijelog svijeta, stiže kao dobitnik počasne nagrade Maverick, koja se dodjeljuje za kinematografsku hrabrost i širenje granica filmskog izričaja.

image

Julien Temple i Igor Mirković prije 14 godina u Motovunu

MOTOVUN FILM FESTIVAL

Ovaj veliki dokumentarist karijeru je započeo 70-ih, snimajući filmove o pionirima punka i majstorima provokacije, Sex Pistolsima, da bi u narednim desetljećima izgradio impresivnu filmografiju krcatu suradnjama s najvećim legendama rock glazbe. Od bendova kao što su The Clash, Rolling Stonesi, Judas Priest, David Bowie, Neil Young, Depeche Mode, ali i Whitney Houston i Janet Jackson. A kao autor spotova za pjesme ‘‘This Note‘s for You‘‘ Neila Younga te ‘‘Day in Day Out‘‘ Davida Bowieja, dobio je dva Grammyja.

image

Julien Temple sa sinom Felixom i producentom Mikeom Downeyem, jednim od osnivača Motovun film festivala

GORAN ŠEBELIĆ CROPIX

Julien Temple rođen je prije sedamdeset godina u Londonu, u otmjenom kvartu Kensington, diplomirao je na Cambridgeu, a kao i većinu njegove generacije očaralo ga je buntovništvo Sex Pistolsa i cijeli punkerski pokret koji je dobro potresao britansku, ali i svjetsku glazbenu scenu. Iako je u biti bio fini dečko bez uličnog staža, bio je glavni dokumentarist punk pokreta od samih početaka sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Sa svojom kamerom naguravao se po zadimljenim klubovima među razuzdanom ruljom, bilježio sve što rade Sex Pistolsi i The Clash, a nakon klupskih avantura bacio se na snimanje dokumentarnih filmova. Prvo je 1979. snimio ‘‘The Great Rock ’n’ Roll Swindle‘‘, stiliziranu priču o osnivanju Sex Pistolsa uz pomoć njihovog menadžer Malcolma McLarena koja je ubrzo dobila kultni status.

image

Plakat za film The Great Rock ‘n‘ Roll Swindle

BOYD‘S CO/VIRGIN/MATRIXBEST/KOBAL/SHUTTERSTOCK

Kazao je kako je McLaren prema njemu bio vrlo okrutan, da ga je htio otpustiti s filma, što je u njemu izazvalo inat i želju za preživljavanjem među razuzdanim i opijatima omamljenim glazbenicima. Do danas je među njima izdržao, još uvijek ima strast prema glazbi, snimio je desetke dokumentaraca i video spotova, a posljednji u nizu mu je bio ‘‘The Pogues Crock of Gold: A Few Rounds with Shane MacGowan‘‘, o nedavno preminulom kultnom irskom pjevaču, skladatelju i pjesniku Shaneu MacGowanu, vođi benda The Pogues. Taj je dokumentarac snimljen četiri godine prije njegove smrt, dobio je izvrsne kritike, a bit će prikazan i na ovogodišnjem Filmskom festivalu Cinehillu uz prisustvo autora.

image

S kćeri, glumicom Juno Temple

DAVE ALLOCCA/STARPIX/SHUTTERSTOCK

No, Julien Temple nije samo poznat po svom radu. Njegova kći je glumica Juno Temple, koja se proslavila ulogama u seriji ‘‘Ted Lasso‘‘ i ‘‘Fargo‘‘ te filmovima ‘‘Vinyl‘‘, ‘‘Tri mušketira‘‘, ‘‘Vitez tame: Povratak‘‘, ‘‘Zlurada‘‘ i ‘‘Buntovnica u internatu‘‘... Julien ima i dva mlađa sina koja nisu ušla u filmski svijet, a u braku je s filmskom producenticom Amandom Temple koja je puno s njim surađivala.

Linker
06. rujan 2024 07:00