Isijavanje

 COURTESY EVERETT COLLECTION COURTESY EVERETT COLLECTION
LISTA HORORACA

Popis za najstrašniji mjesec u godini: 10 horor filmova za najjeziviju filmsku večer

Ovaj popis nije za one strašljive - donosimo klasike horor filmova koje, ako niste gledali, morate, a ako jeste, vrijeme je da se prisjetite.

Ovaj popis nije za one strašljive - donosimo klasike horor filmova koje, ako niste gledali, morate, a ako jeste, vrijeme je da se prisjetite.

Zadnji dan mjeseca listopada obilježava se Noć vještica pa je zato cijeli mjesec idealan za gledanje horor filmova. Osim najstrašnijih novietea koji stižu u kina, tu su i oni dobro poznati klasici koje vrijedi pogledati - od "Ralja" preko "Petka 13" pa sve do "Noći vještica". Ovo je top 10 najboljih horor filmova koji jamče jezivu filmsku večer.

"Ralje" (1975.): Klasični horor koji je promijenio filmsku industriju

Horor film o velikoj bijeloj psini vrlo je brzo postao klasik i jedan je od najpoznatijih klasika Stevena Spielberga. "Ralje" donose kombinaciju napetosti, odličnih vizualnih efekata i napete glazbene podloge, a snimljene su prema romanu Petera Benchleyja, iako je Spielberg dio radnje prilagodio kako bio glavni likovi bili simpatičniji publici. U svakom slučaju Spielberg je u to vrijeme uspio snimiti film koji je oborio rekorde kino zarade.

"Istjerivač đavola" (1973.): Najstrašniji horor film svih vremena

"Istjerivač đavola", poznat i kao "Egzorcist" i danas se smatra jednim od najstrašnijih horor filmova ikad snimljenih. Priča o opsjednutoj djevojčici i svećeniku koji pokušava istjerati demona iz nje šokirala je publiku svojom brutalnošću i uznemirujućim prizorima. Ovaj kultni horor osvojio je dva Oscara i utro put modernom horor žanru.

"Noć vještica" (1978.): Rođenje slasher horor podžanra

Horor-triler "Noć vještica" najuspješnije je ostvarenje majstora žanra horora Johna Carpentera, koji se za ovaj film ponajviše inspirirao Hitchcockovim hororom "Psiho", a u njemu je predstavljen jedan od najprepoznatljivijih horor zlikovaca svih vremana - Michael Myers. Klasični horor film o ubojici koji se vraća u rodni grad na godišnjicu svog prvog zločina postavio je temelje slasher podžanra.

"Psiho" (1960.): Revolucionarni psihološki horor

Alfred Hitchcock majstorski je režirao ovaj psihološki horor triler koji je revolucionirao žanr. Scena tuširanja u "Psihozi" jedna je od najpoznatijih u povijesti horor filma, dok je Anthony Perkins briljantno utjelovio poremećenog Normana Batesa, lika koji je postao sinonim za filmskog psihopata. Radi se o adaptaciji istoimenog romana Roberta Blocha, a film je bio i nominiran za čak četiri Oscara.

"Teksaški masakr motornom pilom" (1974.): Brutalni slasher koji je šokirao publiku

Ovaj brutalni slasher horor Tobea Hoopera šokirao je publiku svojim sirovim prikazom nasilja. Priča o grupi prijatelja koji nailaze na obitelj kanibala predvođenu Leatherfaceom postavila je nove standarde za eksplicitnost u horor filmu. Unatoč kontroverzama, "Teksaški masakr motornom pilom" smatra se jednim od najutjecajnijih horor filmova svih vremena.

"Isijavanje" (1980.): Kubrickovo remek-djelo

Stanley Kubrick adaptirao je istoimeni roman Stephena Kinga u ovaj kultni psihološki horor. Jack Nicholson u ulozi pisca Jacka Torrancea koji polako gubi razum u izoliranom hotelu servirao je jednu od najupečatljivijih izvedbi u povijesti horor žanra. "Isijavanje" je prepuno ikoničnih scena i vizualnih metafora koje se i danas analiziraju.

"Alien" (1979.): Znanstveno-fantastični horor koji je definirao žanr

Ridley Scott spojio je elemente znanstvene fantastike i horora u ovom remek-djelu o posadi svemirskog broda koja se suočava s nemilosrdnim izvanzemaljskim predatorom. Klaustrofobična atmosfera i revolucionarni dizajn Aliena učinili su ovaj horor film instant klasikom.

"Noć živih mrtvaca" (1968.): Početak modernog zombie horora

George A. Romero praktički je izmislio moderni zombie horor žanr ovim crno-bijelim nisko-budžetnim filmom. Priča o grupi ljudi koji se brane od hordi živih mrtvaca u napuštenoj kući postala je obrazac za bezbrojne buduće zombie horor filmove. "Noć živih mrtvaca" također je poznata po svojoj društvenoj kritici i kontroverznom kraju.

"Petak 13." (1980.): Kultni slasher koji je definirao eru

Iako možda nije najoriginalniji horor film na ovom popisu, "Petak 13." je svakako jedan od najutjecajnijih slashera. Priča o ubojici koji hara ljetnim kampom pokrenula je dugotrajnu franšizu i učinila Jasona Voorheesa ikonom horor žanra. Film je poznat po svojoj atmosferi, kreativnim ubojstvima i neočekivanom završetku.

"Strava u Ulici brijestova" (1984.): Noćna mora koja je postala kulturna ikona

Wes Craven stvorio je jednog od najprepoznatljivijih horor zlikovaca svih vremena u liku Freddyja Kruegera. Ubojica koji napada tinejdžere u njihovim snovima postao je kulturna ikona, a "Strava u Ulici brijestova" postala je uspješna horor franšizu. Film se ističe svojim nadnaravnim elementima i kreativnim smrtima koje balansiraju između užasa i crnog humora.

Ovih deset horor filmova predstavljaju sam vrh žanra i savršen su izbor ususret Noći vještica. Svaki od njih donio je nešto novo i uzbudljivo u svijet horor filma, bilo da se radi o inovativnim specijalnim efektima, nezaboravnim likovima ili jednostavno vrhunskoj režiji.

Naravno, ovo je samo vrh ledenog brijega kada su u pitanju kvalitetni horor filmovi. Žanr je prepun skrivenih dragulja i kultnih klasika koji zaslužuju pažnju. Neki od horor filmova koje vrijedi spomenuti su "Rosemaryna beba" Romana Polanskog, "Candyman" Bernarda Rosea, te noviji hit "Bježi!" Jordana Peelea.

Linker
08. listopad 2024 19:02