?SONY PICTURES/COURTESY EVERETT COLLECTION
The Room Next Door

Provokativni film o prijateljstvu, smrti i samodeterminaciji osvojio je Veneciju, može li i Oscara?

Zlatni lav u Veneciji otišao je u ruke španjolskog redatelja Pedra Almodóvara koji je oduševio i publiku i kritiku s filmom "The Room Next Door".

Zlatni lav u Veneciji otišao je u ruke španjolskog redatelja Pedra Almodóvara koji je oduševio i publiku i kritiku s filmom "The Room Next Door".

Pedro Almodóvar, proslavljeni španjolski redatelj, postigao je veliki uspjeh na Venecijanskom filmskom festivalu - njegov film "The Room Next Door" osvojio je prestižnu nagradu Zlatni lav za najbolji film, što je Almodóvarov prvi trijumf na jednom od tri najveća svjetska filmska festivala.

image

Redatelj Pedro Almodovar sa Zlatnim lavom

MARCO BERTORELLO AFP

Engleski debi s holivudskim zvijezdama

"The Room Next Door" svojevrsna je prekretnica u njegovoj karijeri jer se radi o prvom njegovom dugometražnom filmu na engleskom jeziku. U glavnim ulogama našle su se oskarovke Tilda Swinton i Julianne Moore koje igraju dvije stare prijateljice čiji se životi ponovno isprepliću nakon dugo vremena, a radnja je bazirana na romanu " What Are You Going Through", nagrađivane spisateljice Sigrid Nunez.

Film prati Marthu (Tilda Swinton), ratnu dopisnicu suočenu s terminalnom dijagnozom raka, i njezinu prijateljicu Ingrid (Julianne Moore), spisateljicu. Martha odlučuje okončati svoj život, tražeći od Ingrid da bude uz nju tijekom posljednjih dana, dok je ona Ingrid podrška oko narušenog odnosa s kćeri.

image

Alvise Rigo, Julianne Moore, Pedro Almodovar, Tilda Swinton i Alessandro Nivola na premijeri filma u Veneciji

ALBERTO PIZZOLI AFP

"The Room Next Door" istražuje složene teme poput prijateljstva, smrti, seksualnosti i suočavanja s vlastitom smrtnošću. Premijera u Veneciji je podržana 17 minutnim ovacijama, a film su kritičari dočekali s pohvalama redatelju, ali i izvanrednim glumačkim izvedbama Swinton i Moore.

image

Tilda Swinton, Pedro Almodovar i Julianne Moore na crvenom tepihu Filmskog festivala u Veneciji

ALBERTO PIZZOLI AFP

Poruka o eutanaziji

Na konferenciji za medije u Veneciji, Almodóvar je istaknuo da je film "u korist eutanazije" te se založio za njezinu globalnu legalizaciju.

"Trebala bi postojati mogućnost eutanazije u cijelom svijetu. Ona bi trebala biti regulirana i svakom liječniku bi trebalo biti omogućeno da pomogne svom pacijentu", izjavio je uoči premijere, dok je Tilda Swinton film nazvala odličnim "portretom samodeterminacije", a Julianne Moore pohvalila redatelja jer je u fokus stavio važnost ženskog prijateljstva, i to starijih žena.

image

The Room Next Door očekuje se u kinima krajem godine

?SONY PICTURES/COURTESY EVERETT COLLECTION

Kada stiže u kina?

Iako još nije poznato kada stiže u Hrvatsku, znamo da će u SAD-u biti prikazan 20. prosinca pa se možemo nadati kako će krajem prosinca biti i u našim kinima. Datum dolaska u kinodistribuciju otkriva da bi "The Room Next Door" mogao dominirati idućom sezonom nagrada te Almodóvaru potvrditi status jednog od najvažnijih suvremenih redatelja.

Mnogi očekuju kako bi Almodóvar s ovim filmom mogao zaraditi prvu nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg filma te da bi Tilda Swinton mogla osvojiti svojeg drugog Oscara - prvi je zaradila s filmom "Michael Clayton" i to za najbolju sporednu glumicu.

Ovo nije prva nagrada za Pedra Almodóvara u Veneciji - 2019. godine mu je uručena nagrada za životno djelo, dok je 1999. godine osvojio Oscara za najbolji strani film s "All About My Mother".

Linker
08. rujan 2024 17:48